Reteta e din cartea Retete delicioase pentru prepararea painii, da avem si noi in tara noastra o carte buna de paini! E o mare minune! Dar sa stiti ca e tradusa, nu e de la brutari nostri din tara. Brutari nostri tin secret formulele ca sa nu le faca si alti. Uite asa ne ducem noi si luam formule si reteta de pe alte meleaguri, de la acele tari care au stiut sa-si scrie o istrorie gastronomica, apropo am citit in manualul gastronomic istoria gastronomiei ale tarilor din europa si Romania nici nu figureaza pe acolo, sunt bulgari, rusi, unguri, turci, de Romania nici nu se aminteste. Hai ca inchei aici, asta e offf-ul meu dupa ce am citit unele comentarii pe un al blog.
Nu utati, va recomand cartea, veti invata multe, veti citi si afla multe informatii despre paine, mai ales ca aveti retete si nu stiu cate feluri de paine din atatea tari diferite.
Pain Polka e o paine speciala din regiunea Loire, Franta. E vorba despre o paine rotunda sau ovala, oarecum turtita si cu taieturi adanci. La prepararea ei se foloseste aluat vechi, deci aluat din ziua precedenta, dar totusi va asigur ca se poate pastra aluatul vechi in frigider pana la 4 zile sau o luna in congelator, numai ca in momentul folosiri trebuie sa fie la temperatura mediului ambient.
Hola, estañaba nuestra sección de panes? Quieren que hagamos un pan juntos? Un pan sin complicaciones, pero muy especial, un pan rico, rico. Como sé que han probado la otra receta y les han gustado, esta vez les proponemos otra receta igual de rica. Es un pan que se hace con masa veja, por ese motivo va a resultar un pan con muy buena calidad. No se hace migajas, la miga es elástica, la corteza crujiente y el pan tiene un sabor bien rico. Les digo que es un pan al gusto de mi marido, el se pone muy contento cuando hago algún pan de este tipo, normalmente hago con masa madre y a el no le gusta mucho, lo come pero no con mucho placer. En cambio este pan, cuando lo hice la primera vez fue visto no visto.
La receta es del libro The Complete Book of Bread and Bread Machines, yo lo tengo traducido en rumano. Es un libro con muchas recetas interesantes, además la mitad del libro habla sobre los panes del mundo y cuenta de los panes de cada región, es muy interesante y averiguas muchas cosas y muchos tipos de panes diferentes.
Uno de esos panes, es este pan. Pain Polka es un pan especialmente de la región Loire, Francia. Se trata de un pan redondo u ovalado, con cortes bastante hondos. En su elaboración se debe de utilizar masa vieja del día anterior, pero les aseguro que ese tipo de masa vieja se puede guardar hasta 4 días en el frigorífico o un mes en el congelador, pero al utilizarlo debe de tener la temperatura del medio ambiente.
Aici poti vede versiunea lui Salome, nu uita daca te decizi sa faci painea, da-mi de stire ca sa pun link-ul tau aici.
Aquí pueden ver la versión de Salome, no olvides, si haces la receta házmelo saber para poner tú enlace también.
Ingrediente:
In cazul in care nu aveti aluat vechi, faceti acest aluat cu 8h inainte si il lasati la mediu ambient, sau dupa 4h il puneti in frigider si il folositi cand aveti nevoie de el.
Ingrediente pentru aluat vechi:
140 gr faina alba pentru panificatie, fara inalbitori
84 gr apa
1 gr drojdie proaspata ( daca nu aveti drojdie proaspata impartiti un gram de drojdie uscata instant in 3 si folositi numai o parte)
Aluat final:
225 gr aluat vechi
450 gr faina alba pentru panificatie, fara inalbitori
280 gr apa calda
5 gr drojdie proaspata (sau 2 gr drojdie uscata instant) (reteta originala 7 gr drojdie proaspata)
12 gr sare
Ingredientes:
En el caso que no tienen masa vieja, haced esta masa con 8h antes y lo dejáis a medio ambiente, o lo preparan, lo dejan 4h a medio ambiente y luego lo dejan en el frigorífico hasta que le hace falta.
Ingredientes para la masa vieja:
140 gr harina de fuerza sin blanquear
84 gr agua
1 gr levadura fresca del panadero (si no tiene levadura fresca, pueden pesar 1 gr levadura seca instantánea, dividir en tres y utilizar solo una parte)
Masa final:
225 gr masa vieja
450 gr harina blanca de fuerza sin blanquear
280 gr agua un poco caliente
5 gr levadura fresca del panadero (o 2 gr levadura seca instantánea) (la receta original tiene 7gr levadura fresca del panadero)
12 gr sal
Elaborarea:
1. Amestecat si framantat. Punem apa in vasul, adaugam aluatul vechi taiat in bucati mici, adaugam drojdia si lasam sa se hidrateze putin, intre timp cantarim faina si sarea. Adaugam faina amestecam bine dupa care vom pune aluatul pe o suprafata curata si framantam bine. Dupa 4-5 min adaugam sarea, ca sa nu sara sarea prin toata bucataria o puneti pe aluat si apasati pe ea ca sa se lipeasac bine de aluat. Framantam pana cand aluatul devine fin si elastic.
2. Prima fermentare. Punem aluatul intr-o caserola unsa cu ulei, acoperim si lasati sa fermenteze 1h:30min-2h. Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.
3. Forma. Pe o suprafata cu foarte, dar foarte putina faina, rasturnam aluatul si ii dam forma rotunda (i-am dat forma, dupa cum se vede in imagine). Il punem pe o hartie de copt si incercam sa il turtim putin, sa-i dam o forma putin plana.
4. A doua fermentare. Acoperim bine aluatul si lasam sa fermenteze 1h-1h:30min, cu 10 min inainte de a o introduce in cuptor ii facem taieturile, presaram faina cu o strecuratoare si facem taieturile destul de adanci aprox de un centimetru si jumate, acoperim si mai lasam 10 min ca sa se deschida taieturile bine.
5. Coacerea si racirea. Punem painea in cuptorul preancalzit la 220ºC si o vom coace timp de 30min, dar primele 10-15 min trebuie sa o coacem cu aburi. Painea nu trebuie sa obtina o culoare foarte inchisa. Odata coapta mai intredeschidem usa la cuptor si o mai lasam inca 10 min in interior, cuptorul fiind oprit. Dupa o punem pe un gratar sa se termine de racit. Recomand a nu se rupe, sau taia pana nu e total rece.
Fuente de la imagen : http://www.thefreshloaf.com/node/24998/shaping-boule-illustration |
1. Mezclar y amasar. Ponemos el agua en un vaso, añadimos la masa vieja cortada en trozos pequeños, añadimos la levadura y dejamos que se hidrate un poco, mientras pesamos la harina y la sal. Añadimos la harina y mezclamos muy bien, sobre una superficie limpia ponemos la masa y masamos 4-5 min. Añadimos la sal, para que no salga disparada la sal por toda la cocina la vamos metiendo con las manos un poco en la masa, incrustarla mejor dicho y seguimos amasando hasta que la masa se vuelve fina y elástica.
2. Primera fermentación. Ponemos la masa en un taper engrasado, cubrirla bien y dejad fermentar por 1h:30min-2h. La masa debe de doblar su tamaño.
3. Formado. Sobre una superficie ligeramente enharinada, no se deben de pasar con la harina, ponemos la masa y la boleamos (el formado se lo he dado según la imagen), ponemos la masa sobre un papel de horno e intentamos aplastarla un poco con las manos, la debemos de aplanar un poco.
4. Segunda fermentación. Cubrimos bien la masa y dejamos fermentar por 1h-1h:30min , con 10 min antes de hornear le hacemos los cortes al pan, enharinamos la masa con un colador y hacemos los cortes, los cortes deben ser bastante hondos, de un cm y medio, cubrimos y dejamos 10 min más para que se abran bien los cortes.
5. Hornear y enfriar. Introducimos el pan en el horno precalentado a 220ºC y horneamos por 30 min y los primeros 10-15 min habrá que hornearlo con vapor. El pan no debe de obtener un color muy oscuro. Una vez hecho apagamos el horno y dejamos el pan 10 min más con la puerta entreabierta. Después lo ponemos encima de una rejilla para que acabe de enfriarse. Recomiendo que no lo rompa o que no lo corten hasta que el pan no está totalmente frío.
Envío este articulo a YeastSpoting.
Impresionantes esos cortes! La verdad que no son muy fáciles y los has bordado.... y esa miga, nunca conseguiré esas migas tuyas, creo que la harina que usas tiene mucho que ver en la excelente calidad de tu pan. Besos
ResponderEliminarGracias Salome.
EliminarCon respecto a la harina. Sabes que uso harina del molino sin blanquear. Y puede ser, en mi país se hace buena harina, aunque hay gente que se queja de la harina.
Y los cortes, esta es la segunda vez que lo hago, me ha dado menos dolor de cabeza:))) La primera vez no lo he aplanado y me había salido como una hogaza y tampoco había hecho los cortes muy hondos. Pues en el secundo he rectificado y me ha salido perfecto:)
Besitos.
Desde luego, PERFECTO es la palabra!
EliminarGracias:) El tuyo también, te lo aseguro:)
EliminarTotalmente perfecto!
ResponderEliminarSe lo he dicho a Salomé, me dan miedo esos cortes, los veo complicados pero habrá que probar.
Me quedo vigilándote, bueno no, aprendiendo que eres fantástica con el pan.
Besos.
Gracias Thermo, me alegro que te sirve mis artículos:)
EliminarBesitos.
Buna Daniela. Am dat cu blogul tau acum putin timp, cautând reteta de covrigi, si am ramas aici. Pâinea pare delicioasa, dar eu nu pot sa fac, pentru ca mi sar arde, folosesc un cuptor mic.
ResponderEliminarAm citit primul comentariu, si mi-am amintit de mama mea, pentru ca si ea mi-a zis acum putin timp ca faina de aici (Spania) nu este atât de buna, si o cumparam la o alimentara de produse din Bulgaria si România, adevarul este ca îmi place mai mult.
Traduzco esto último por si le echa un cable a alguien: Leí el primer comentario y me he acordado de mi madre, ya que ella también me dijo hace poco que la harina de aquí (España) no es tan buena, y la compramos en una tienda de alimentación de productos de Bulgaria y Rumanía, la verdad es que me gustó más.
Pupici, pa :)
MA bucur sa aflu ca iti place blogul meu.
EliminarSa stii ca eu am un an de cand am un cuptor de marime normala. Multe, dar foarte multe retete de paine, deci tot ca am facut cu un an in urma au fost coapte intr-un cuptor de marimea unui cuptor cu microunde. Deci, se poate, chiar si covrigi care tu i-ai mentionat, au fost copti in acel cuptor. E dificil cand nu ai un cuptor bun, dar daca arde in partea superioara trebuie sa acoperi cu un aluminiu, presupun ca ai probat.
Cat despre faina, am probat unele fainuri de aici si nu mi-au placut mult, dar fainurile integrale de aici le procur. Doar faina alba o am din Romania. Dar sa stii ca si in Romania conteaza mult cum iese recolta in anul respectiv. Eu cel putin la fiecare an nou imi e teama cand se schimba graul. Acum 3-4 ani erea imposibil sa faci paine cu faina de acolo. Am cumparat chiar si speciala pentru cozonaci, si tot nu reuseam sa-mi iasa ceva bun. Dar faina de fuerza de aici e foarte buna pentru o paine normala cu drojdie, unde se vede diferenta mai mare e atunci cand faci o paine cu maia, in cazul ala da, e ceva afectata calitatea paini, din cauza ca faina are inalbitori.
Iti multumesc pentru mesaj, si sunt de acord cu tine, e posibil ca la cineva sa-i fie de folos. Si eu recomand produsele noastre, cel putin grisul nostru e foarte bun pentru panificatie, iar eu il folosesc mai mereu.
Te pup si te mai astept pe la mine:)))
Daniela, que pan tan hermoso! me encanta este tipo de panes...voy a guardar tu receta
ResponderEliminarbesitos
Me alegro Gabi que te guste:)
EliminarNo olvides de decirme como te haya parecido en cuanto lo haces.
Besitos.
Pues que buena pinta tiene el pan polka, es precioso el grañado en cuadraditos, queda precioso, y no digamos el corte...El dibujo de los pliegues muy ilustrativo, muchas gracias.
ResponderEliminarUn besazo
Gracias Laurita.
EliminarEspero que te sirva la ilustración.
Besitos.
ce fac, ce fac, ca n-am timp sa fac si eu painea asta minunata! o mananc din priviri pe a ta deocamdata (:
ResponderEliminarCum Corina nu ai timp?
EliminarDar e foarte simplu. Dimineata faci fermentul, iar dupa-amiaza faci painea. Sau il pregatesti dupa-amiaza, il pui seara la frigider si in curs de 4 zile ai tu timp sa o faci!
Ai, si nu te opri numai la privit, asa nu o vei putea degusta:(
Creo que ahora entiendo por qué Salomé ha usado harina para fritos, porque no está refinada, y ésa es la harina que has usado tú. Sobra decir el buenísimo aspecto que tiene, pero es que el corte del pan para que tenga esa forma tan típica es perfecto, y queda precioso.
ResponderEliminarDisfrutarías del pan, seguro.
Saludos!
Gracias Yolanda.
EliminarPuede ser que la harina tenga un rol importante en el pan.
Me habéis hecho curiosa, de verdad! Y lo voy a probar con la harina de fuerza de mercadona, pronto habrá una foto aquí con el pan. Lo prometo:)
Hasta pronto:)
Lo he hecho y queda genial, gracias Daniela
ResponderEliminarMe da mucho gusto saber esto Encarna. Espero que lo hayan disfrutado igual que lo ha disfrutado mi familia.
EliminarGracias por cogerte el tiempo para dejarme el mensaje, lo aprecio mucho y me hace muy feliz.
Besitos.
ADORO FAZER PÃO , MAS ASSIM LINDO E PERFEITO NUNCA CONSEGUI.
ResponderEliminarESTE FICOU 5*
BJ