jueves, diciembre 15, 2011

Cornulete fragede - Cuernecillos para navidad

   Buna prieteni
   Vin cu o reteta dulce, si e o reteta numai buna pentru a o pregati de sarbatori, pentru a servi musafiri, pentru a face cadou sau numai pentru a ne rasfata putin:)))
Ana, autoarea blogului Ama in bucatarie, a avut initiativa de a convoca bloggeri la provocarea secreta. Deci eu m-am inscris, alti bloggeri s-au inscris, iar Ana ne imperecheaza, ce inseamna asta? Ea imi da mie in secret numele la un blog, iar eu sa aleg o reteta de pe acel blog pentru a face o reteta. Ana pentru mine a ales blogul doamnei Elena Toma, un blog cu retete sanatoase si ideale pentru cine doreste sa tina dieta, si pentru cine nu tine dieta:) Daca nu v-ati dat seama despre ce blog e vorba va dau numele, e vorba despre blogul Bucataria Elenei.
   Adevarul e ca reteta asta de cornulete am vazut-o de foarte mult timp, si cum se face ca nu e niciodata timp pentru a proba retetele care ti se par apetisante... cu ocazia asta m-am gandit ca in sfarsit a venit si timpul la aceste cornulete, mai ales ca sunt tocmai bune pentru sarbatori. Reteta originala o puteti vedea aici, am modificat putin, dar modificari fara importanta, eu am adaugat mai multa faina decat se spue in reteta si fermentarea am facut-o la frigider, ce sa-i faci? obiceiul meu de a nu termina un lucru intr-o zi, mi se pare mai simplu, mai usor :-) Ce umplutura am folosit? Eu sunt o persoana careaia nu-i place sa arunce ceva, imi place sa reciclez... Deci aveam un borcan de dulceata din coaja de pepene, aveam si 4 cuburi de rahat, care sau intarit deci ereau tari, tari. I-am pus in robot atat rahatul cat si dulceata, am mixat si gata umplutura. Voi puteti folosi dulceata, gem... mixat cu nuci, alune, migdale... cu ceva care sa absoarba putin lichidul. Sau simplu, direct rahat proaspat, deci e la alegerea fiecaruia.
   Sa va dau verdictul la reteta? Sunt niste cornulete foarte bune, fragede, se topesc in gura:) Am servit pe sora mea, cum a gustat a facut o fata! M-a si intrebat, ai folosit untura? Ea, la fel ca si mine e vegetariana, deci, mai mult nu e nevoie sa va spun cum sunt, va dati seama cum sunt de fragede...
   Hola amig@s
   Vengo con una receta dulce, una receta que en mi país se acostumbra preparar en estas fechas especiales. Traducido serían cuernecillos, es un tipo de masa que se hacen muy facíl, solo hay que obtener una masa como si fuera una plastilina. De textura son como unas pastas, que cuando cogemos uno en la boca se derriten. El relleno es a elección de cada uno, normalmente se rellenan con rahat (delicia turca), el rahat es un dulce muy común en mi país, al parecer procede de Turcía, la gastronomía Rumana es muy influenciada por la cocina otomana, cocina húngaro y búlgara. Bien, si no tenemos rahat, podemos perfectamente rellenarlo con algún dulce de fruta, o mermelada, pero mezclada con algún fruto seco, de este modo obtenemos una pasta más gruesa. Yo he utilizado unos trozos de rahat, los tenía muy duros (si se dejan al aíre se secan), así que he utilizado dulce de corteza de sandía y rahat, lo he triturado en el robot y listo para rellenar.



Ingrediente:
150 ml frisca lichida
150 ml ulei (am folosit ulei de masline)
370-400gr faina
10 gr drojdie proaspata
2 lingurite zahar
putina sare
umplutura dorita

Ingredientes:
150 ml nata
150 ml aceite (he utilizado de oliva)
370-400 gr harina
10 gr levadura fresca
2 cucharas azúcar
una pizca de sal
el relleno deseado


Modul de elaborare:
1. Se amesteca bine frisca cu uleiul si zaharul, adaugam drojdia, faina si sarea, amestecam, incercam sa-l framantam, odata ce aluatul e gata il punem intr-un vas uns cu ulei, acoperim si lasam sa se dospeasca 1h:30min-2h, sau introducem in frigider si facem cornuletele a doua zi, eu asa am procedat. De crescut nu veti vedea ca va crescut cine stie ce aluatul, trebuie sa aveti in vedere ca e un aluat plin de grasime si drojdia nu-l va umfla.

Modo de elaboración:
1. Se mezcla bien la nata con el aceite y el azúcar, añadimos la levadura, harina y la sal, mezclamos bien e intentamos amasar, una vez que tenemos la masa lista (hay que obtener una masa gruesa como la plastilina) la ponemos en un vaso engrasado y la dejamos fermentar 1h:30min-2h o la introducimos en el frigorífico, como he hecho yo para el segundo día, es que me gusta repartir el trabajo, me parece más facíl:) Vamos a ver que la masa no sube mucho, es normal, hay que tener en cuneta que se trata de una masa con mucha grasa y la levadura no se lleva bien con la grasa.
2. Dam drumul la cuptor la 180ºC si ne apucam sa facem cornuletele. Impartiti aluatul in 6-7 parti egale, ii dati forma rotunda, iar pe o suprafata putin infainata intindeti cu sucitorul dand o grosime de 3-5mm si de un diametru de 13cm, taiati in 8 bucati ca pe o pizza, puneti umplutura si le rasuciti din exterior inspre centru.

2. Encendemos el horno a 180ºC en el momento que queremos hacer los cuernecillos. Dividimos la masa en 6-7 partes iguales, le damos una forma redonda, extendemos de unos 13cm de diámetro sobre una superficie enharinada, cortamos en ocho como una pizza, ponemos el relleno cerca de los bordes y enrollamos desde los bordes hacia el centro.
3 Veti avea nevoie de 2 tavi pentru a le coace pe toate. Daca aveti cuptor cu ventilatie le puteti pune amandoua tavile in cuptor si sa le coaceti intr-o tura, daca nu, va trebui sa le coaceti in doua transe. Sunt coapte in 15-20 min, trebuie doar sa obtina putina culoare la colturi.

3. Van a necesitar 2 bandejas para hornearlos. Si tienen horno con ventilación los puede hornear a todos introduciendo las dos bandejas en el horno, si no van a tener que hornearlos en dos turnos. Están horneados en 15-20 min, tiene que obtener solo un poco de color en los picos.
4. Odata coapte, trebuie lasate in tava, deci nu e voie sa le atingeti cel putin 5-10min, ele sunt foarte moi acum. Cand sau racit ii luati si ii puteti da prin zahar pudra aromat cu vanilie.

4. Una vez horneados, hace falta dejarlos enfriarse unos 5-10min en la bandeja, son muy blandos y se rompen, pero al enfriarse un cogen cuerpo. Una vez que están fríos se pasan por azúcar glas con aroma de vainilla.
Pofta buna prieteni:)))
Buen provecho amig@s:)))

7 comentarios:

  1. Daniela, me parecen muy ricos, realmente me encantaron, deben ser deliciosos, yo creo que hasta se pueden congelar. En mi caso los haría con dulce de membrillo, que rico!
    Bss

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  2. Pero el tuyo como siempre se ve muy, pero muy rico:)
    El relleno de membrillo le viene muy bien:) Yo he utilizado el dulce de sandia porque se parece bastante al dulce de membrillo. Si le pones algún trocito de nuez será mucho más rico:)
    Besitos.

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  3. Que ricos! Todo para Navidad... se me acumulan las recetas! Creo que son estupendos para cualquier momento... Besos

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  4. Más, y más dulces del mundo. Me ha llamado muchísimo la atención el relleno de este dulce: con la piel de la sandía.

    Besos, y feliz semana.

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  5. Daniela, ce ma bucur ca le-ai incercat! A mai trebuit faina pentru ca ai folosit frisca lichida, iar eu am folosit smantana fermentata, mai densa si care absoarbe mai putin. Minunat mai arata cornuletele tale si osa incerc si eu asa, de pe o zi pe alta cand sunt in criza de timp. Mi-a facut mare placere provocarea asta secreta. Sarbatori fericite in continuare si numai bucurii sa ai langa cei dragi!

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  6. Multumesc Pansy:)

    Da Elena, au fost foarte bune, ne-a placut mult.
    Multumesc pentru urare, iti doresc si eu toate cele bune pentru anul urmator.

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Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)