domingo, diciembre 18, 2011

Hai sa facem paine! nº4 Cozonac cu nuca - Vamos a hacer pan! nº4 Cozonac con nueces

Buna prieteni
Va erea dor de "Hai sa facem paine!", aici sunt, sa va invit sa facem cozonac, pentru craciun, pentru anul nou, sau pentru a ne resfata din cand in cand ^-^
E o reteta de familie, nu de la familia mea  e de la familia lui Catalina, o prietena pe care am cunoscut-o in grupul de pe fb, e vorba despre grupul Ama - Happiness is Homemade, un grup deosebit, am descoperit multe persoane de valoare acolo... cum am cerut o reteta buna de cozonac, dar sa fie de familie si nu una de pe net, imediat Catalina s-a oferit sa ne spuna reteta pe care o face mama ei. Reteta are numai cateva modificari neinsemnate, am facut ceva modificari pentru a folosi mai putina drojdie, stiam ca un aluat imbogatit cu oua si cu grasime are nevoie de mai multa drojdie, altfel nu va creste, intr-un fel sau altul am facut in asa fel incat sa folosesc totusi un 2% drojdie si nu un 5% cum se recomanda in asemenea tipuri de aluat.
Cozonacul e foarte aromat, foarte bun, dar are un defect, se consuma foarte repede, acum inteleg de ce lumea facea in jur de 10 cozonaci sau chiar maai multi cand veneau sarbatorile. Se consuma foarte repede, si daca mai vin si musafiri imediat dispare:) Salome mia povestit ca ea la congelat, si cand dorea cozonac doar scotea din congelator cu cateva ore inainte cat avea nevoie, deci daca doriti puteti face mai mult in felul asta il puteti avea mai mult timp in casa.
Dupa cum veti vedea eu am ales sa pun aluatul la frigider pentru dospire, sincer mi se pare mult mai usor, ia ganditiva, nu trebuie sa stai toata ziua pe langa un aluat, el se dospeste in timp ce tu dormi sau in timp ce muncesti. Eu am tinut aluatul in frigider intre 12-18h, asa ca imaginativa cate se pot face in aceste ore. Nu va pot spune decat atat, probati reteta, e foarte bun:) Astept sa-mi spuneti parerea voastra.
Aici puteti vedea versiunea lui Salome.
Nu uita! Daca probezi reteta, trimite-mi fotografia, sau daca ai blog link-ul , pentru ca si alti sa vada versiunea ta.
Hola Amig@s
Estaban extrañado el pan que hacemos yo y Salome? Pues aquí estamos:) Con un pan dulce y muy rico, bueno más bien es un bollo, un bollo que se acostumbra preparar en estas fechas en mí país. Es una masa bastante parecida al roscón de reyes, pero las aromas cambia totalmente la masa, en cuanto comes te das cuenta que es un cozonac.  La receta es de Catalina una amiga que la he conocido atreves de fb, estaba buscando una receta de cozonac autentico (yo siempre los estoy tuneando, quitando los huevos o la leche) así que necesitaba una receta autentica, una receta que no es del internet si no una de familia, la que se hace de generaciones y se dice de una persona a otra. Así que aquí está, aunque he cambiado algunas cositas, el modo de levar la masa, la masa tenía los huevos enteros, al buscar info en internet he leído que la clara pesa mucho e impide que suba bien la masa, así que hemos utilizado solo las yemas en la masa y las claras para el relleno.
Espero vuestra opinión y si hoz apetece probarlo, espero que sí:)



Aquí pueden ver la versión de Salome.
No olvide, si pruebas la receta, envíame una foto, o si tienes blog enviame envíame el enlace, para que otras personas vean tú versión.
Ingrediente pentru doi cozonaci de 600gr:
636 gr faina T550 sau T650
286 gr lapte
70 gr glbenus de ou (4 galbenusuri)
64 gr ulei de masline extra virgin
190 gr zahar (am folosit zahar tos)
15 gr suc de lamaie
13 gr drojdie proaspata
1/3 sare
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arome pentru aluat:
esenta de rom
coaja de portocala
coaja de lamaie
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umplutura:
3 albusuri de ou
65 gr zahar tos
250 gr nuci
30 gr cacao pura
esenta de rom
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+ un ou pentru a unge pe deasupra

Ingredientes para dos cozonaci de 600gr:
636 gr harina de fuerza
286 gr leche
70 gr yema de huevos (aprox 4 yemas)
64 gr aceite de oliva virgen extra
190 gr azúcar glas
15 gr zumo de limón
13 gr levadura fresca
1/3 cucharadita sal
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aromas para la masa:
esencia de ron
ralladura de naranja
ralladura de limón
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relleno:
3 claras de huevo
65 gr azúcar glas
250 gr nueces
30 gr cacao puro
esencia de ron
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+un huevo para pincelar por encima


1. Activarea drojdiei. Amestecam 100 gr lapte caldut cu 100 gr faina si drojdia, amestecam si lasam acoperit 30 min.
2. Framantat. Dupa aceea punem restul de ingrediente, dar fara zahar, framantam si adaugam zaharul dupa ce am framantat 3-4 min, zaharul il adaugam putin cate putin. Trebuie sa framantam in jur de 15 min, pana cand aluatul devine foarte elastic. Vedeti ca aluatul e prea moale, nu va speriati, e normal, a doua zi cand il luati din frigider veti vedea ca nu mai e asa de moale.
3. Prima fermentare. Puneti aluatul intr-o caserola unsa cu ulei (eu am folosit doua caserole, fiind prea mult aluat am impartit aluatul in doua parti egale), acoperiti si lasati-l o ora la mediu ambient, introduceti caserola intr-o punga si bagati la frigider 15-18h.

1. Activación de la levadura. Mezclamos 100 gr leche templada con 100 gr harina y la levadura, mezclamos y dejamos cubierto por 30 min.
2 Amasar. Después ponemos el resto de ingredientes, pero sin el azúcar, amasamos y empesamos a añadir el azúcar poco a poco después de haber amasado unos 3-4 min. Hay que amasar unos 15 min, hasta que la masa es elástica y el gluten esta desarrollado. Si les parece que la masa es demasiado húmeda no se preocupen, es normal, en cuanto la sacan del frigo estará mucho más dura, estará perfecta para modelar:)
3. Primera fermentación. Ponemos la masa en un taper engrasado (yo he dividido la masa en dos partes iguales, no tenía un taper tan grande para tanta masa), cubrimos y dejamos 1h a medio ambiente, luego lo introducimos en una bolsa, serramos bien e introducimos en el frigorífico por 15-18h.
4. Umplutura. Mixam putin nucile, dar sa ramana totusi bucati de nuci, amestecam cu cacaua. Batem albusurile bine cu zaharul tos, dupa care amestecam nucile cu albusul, dar cu grija pentru a nu taia albusul.

4. Relleno. Trituramos un poco las nueces, pero que queden trozos también y mezclamos con el cacao. Batimos bien las claras con el azúcar glas, después mezclamos con las nueces, mezclamos con cuidado para que no bajen las claras.
5. Modelarea. Imediat cum l-ati scos din frigider impartiti aluatul in doua parti egale, pe o suprafata unsa cu ulei. Intindeti fiecare parte cu rasucitorul, fara a manevra aluatul, deci nu-i faceti nimic, il intindeti direct (nu e nevoie de framantat, de a-i da forma rotunda). Cand intindem aluatul vom abserva ca partea de inferioara face niste gauri mici in aluat, deci nu e atat de dreapta ca partea superioara, asa ca trebuie sa o intoarcem invers, punem umplutura si facem sul, il modelam dupa cum se vede in imaginea de jos. Se pune in doua tavi unse cu ulei, recomand sa folositi tavi mai inguste, eu nu am avut, cand se folosesc tavi mai inguste , cozonacul creste foarte mult in inaltime, la mine a trebuit sa umple lateralele dupa care sa urce in sus.

5. Modelar. Enseguida que hemos sacado la amasa del frigorífico la dividimos en dos partes iguales sobre una superficie engrasada. Extender con el rodillo sin haber manejado la masa, (no hay que bolear ni nada, antes de extender). Cuando extendemos la masa, si miramos la parte inferior vamos a ver que tiene unos agujeritos y la parte superior es más lisa, así que una vez extendida le damos la vuelta, ponemos la el relleno y enrollamos, luego lo modelamos como se ve en la imagen. Ponemos en los moldes engrasados, recomiendo que utilicen unos moldes que están más estrechos, el mie es un poco abierto en el medio, cuando es muy abierto el molde, la masa no va hacía arriba si no en los lados, este tipo de bollo debe de subir hacía arriba.
6. A doua fermentare. Se introduc tavile cu aluat intr-o punga mare si legam bine pentru a nu intra aer. E nevoie sa-si dubleze marimea, asa ca timpul pentru fermenatre depinde de la temperatura care o aveti, la mine ereau in jur de 17-18ºC si a fost nevoie de 4-5h. 

6. Segunda fermentación. Se introduce los moldes con la masa en unas bolsas grandes y serramos bien. Hace falta dejarlos para que suba más de doble, esto depende de la temperatura que hay en la casa, en mi casa había unos 17-18ºC e hiso falta unos 4-5h.
7. Coacerea. Incingem cuptorul la 180ºC, ii ungem cu ou batut, introduceti in cuptor si coaceti timp de 45min-1h trebuie sa treaca proba betisorului. Daca folositi forma de yena dureaza mai mult, iar odata ce obtine culoarea dorita acoperiti cu aluminiu. 
8. Racirea. Mie imi place foarte mult sa folosesc astfel de forme, in modul asta vad aluatul, si nu e nevoie sa folosesc hartie vegetala, trebuie numai sa las 10 min in forma odata ce s-au copt, dupa care ii scoatem, vom vede ca iese foarte usor din  forma. Se pun pe un gratar si acoperim cu un rosop, lasam sa se termine de racit. Asta daca puteti, la mine intodeauna se mananca unul cand e cald:)))

7. Hornear. Precalentamos el horno a 180ºC, pincelamos con el huevo ligeramente batido, introducimos en el horno y horneamos 45min-1h. Tiene que pasar la prueba del palillo, si utilizan molde de cristal como yo, hace falta hornearlo más y si acaso vemos que ya esta hecho por encima, ponemos un papel de aluminio para evitar que se quemen. 
8. Enfriar. A mi me gusta mucho utilizar moldes de cristal, de este modo se ve la masa y no hace falta utilizar papel vegetal, hace falta dejarlo en el molde unos 10 min y luego salen muy fácil. Los ponemos encima de una rejilla cubiertos con un paño para que acaben de enfriarse. Eso si pueden aguantar hasta que se enfrían, en mi casa siempre se acaba uno antes de enfriarse :)))

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9 comentarios:

  1. Me acabo de desayunar una rebanada pero me encantaría probar el tuyo... que buen pan el de hoy! Gracias por descubrirme esta receta, la haré a menudo porque en casa nos ha encantado. Besos

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  2. arata foarte bine, as veea sa fac si eu cozonac de craciun

    se ve muy bien, y me gustaría hacer pastel de Navidad

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  3. Que pan tan bonito y seguro que delicioso. Intentaré hacerlo, el primer intento con el nª3, no me salió, así que seguiré intentandolo y este a ver si me sale, un beso

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  4. @ Que suerte Salome, en mi casa se acaban rápido:)

    @Me alegro mucho Mihai que te guste, y que lo quieres probar, si tiene alguna duda aquí estoy para ayudarte:-)

    @ Lamento mucho Carmen que no te ha salido, no entiendo que problemas habrás podido tener, si es una masa muy sencilla. Si me dices cual fue el problema quizás lo podemos resolver.
    Y si tienes algún problema con este bollo o no entiendes algo, puedes preguntarme atreves del blog, la pagina fb o por email.

    Gracias por vuestros mensajes, besitos.

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  5. Arata foarte bine si foarte bun.Eu coc foarte des cozonac pentru copila mea.O seara buna iti doresc.

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  6. Vaya pan más rico que hay en tu tierra, eh, Daniela. Me ha gustado tanto el de Salomé, que no podía dejar de venir a ver el tuyo, con esas manos tan buenas que tienes para tratar con la masa. Te ha quedado genial.

    Un beso!!

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  7. ¡Qué pinta, dan ganas de comerse un buen trozo ahora mismo! ¡Qué delicia! Felices fiestas. Te deseo lo mejor, para ti y los tuyos en el 2012. Besos.

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  8. Ufffffff cuando vuelva luego lo empiezo...oooohhhh que pinta :)

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Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)