viernes, septiembre 17, 2010

PAINE CU TARATE DE OVAZ / PAN CON SALVADO DE AVENA

O paine ideala pentru persoanele care nu le place painea neagra, painea cu tarate de ovaz e o paine bogata in fibre si hrnitoare, culoarea dupa cu vedeti este alba.

Un pan ideal para las personas que no les gusta el pan integral por el color, pues este es un pan con mucha fibra, rica en sus propiedades y de color blanco.


Ingrediente:
600 gr faina
80 gr tarate de ovaz
40 gr faina de gluten
185 gr drojdie naturala (la 6 h dupa improspatare)
420 ml apa plata (sau fiarta si racita)
1 lingura zeama de lamaie
5 gr drojdie proaspata
16 gr sare
+ faina pentru presarat, putin ulei pentru uns tava si tarate de ovaz pentru presarat pe deasupra.

Ingredientes:
600 gr harina
80 gr salvado de avena
40 gr harina de gluten
185 gr masa madre  (a 6 h despues de refrescarla)
420 ml agua mineral (o agua hervida y enfriada)
1 cuchara zumo de lomón
5 gr levadura fresca de panadero
16 gr sal
+ harina para la superficie, un poco de aceite para engrasar la bandeja y un poco de salvado de avena para espolvorerar por encima.

Se amesteca ingredientele uscate, in afara de sare.
Se pune in MP lichidele, faina, drojdia si drojdia naturala, se da la program rapid iar cand piuie se adauga sarea.
Odata ce a terminat de framantat se pune coca intr-un castron uns cu ulei si se baga intr-o punga mare, care se leaga sa nu intre aer.
Se lasa la dospit 1 h, dupa dospire se intinde coca in forma de dreptunghi,(dar cu atingeri de mangaiere, fara sa tragem de ea).
O treime din coca o aducem in interior, iar cealalta treime o punem peste cealalta parte, se repeta inca odata impaturitul fara a o intinde, (asa devine ca o mingie), se intoarce invers si o rasucim in sensul ceasului, impingand cu palmele coca in interior. (La reteta paine cu drojdie naturala veti gasi chiar si un video despre metoda de a impaturi painea in genul asta.)
Se pune intr-o tava de cuptor si se lasa la dospit 45min- 1h intr-o punga legata.
Pulverizam cu apa pe deasupra si se presara tarate de ovaz, se face cateva taieturi (cu un cutit de paine).
Cuptorul trebuie sa fie incin la 240ºC, in momentul cand introducem paine, in interiorul cuptorului mai punem si un vas cu apa.
Cand introducem painea udam pereti cuptorului, se coace 25 min la 240ºC, dupa care se mai coace 20 min la 200ºC. Se lasa 5 min in cuptor dupa coacere, dupa care se infasura cu un prosop sau doua si se lasa la racit pe un gratar, numai dupa ce s-a racit se poate taia.

Se mesclar los ingredientes secos sin la sal.
Después se ponen los líquidos, la harina, la levadura y la masa madre, en la cubeta de la panificadora, se da al programa rápido, en el momento que pita se añade la sal.
Una vez que acaba de amasar, quitamos la masa y la ponemos en en un bol engrasado, después se mete en una bolsa grande, la bolsa la atamos para que no entre aire.
Se deja levar 45min-1h, después de levar se extiende la masa en una forma rectangular (con cariño) y plegamos la masa, se repite la operación sin extender la masa otra vez, se le da a la masa unas 8-10 media vueltas en el sentido de las agujas del reloj, aquí puede encuentran más info.
Se pone en una bandeja para horno y se deja levar 45min-1h, dentro de una bolsa bien atada.
Pulverizamos con agua, espolvoreamos con salvado de avena por encima y hacemos unos cortes (con un cuchillo de sierra).
El horno hay que tenerlo precalentado a 240ºC y con un recipiente con agua dentro, introducimos el pan, pulverizamos agua en las paredes del horno y horneamos a 240ºC por 25 min, después dejamos a 200ºC 20 min más.
Se deja 5 min más con el horno apagado, después se envuelve en un pañuelo y se deja enfriar sobre una rejilla, solo después de enfriarse se puede cortar.


12 comentarios:

  1. Buen pan! maravillosa miga, y más saludable no podía ser. Además, te quedó precioso!
    un besito,

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  2. O paine buna, este aceea care o facem in casa! Eu pot sa zic ca nu am cumparat paine in ultimi 3 ani, si imi place sa improvizez, si sa incerc tot ce vad. Cu tarate de ovaz nu am facut dar o voi proba. Arata foarte bine painea ta!
    Apropo, duminica mergem pe munte dupa ciuperci, asa ca pe saptamana viitoare din nou retete cu ciuperci! Cunoastem peste 120 de tipuri care cresc in zona noastra dar nu reusim sa gasim mai mult de 40 -45 de tipuri!
    Iti doresc un sfarsit de saptamana frumos!

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  3. Bună scumpa mea!
    Arată super...
    vreau şi eu o felie acum
    când mai este caldă...
    Să ai un weekend excelent!
    Te pup dulce....

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  4. Aunque sé ciertamente que el pan integral és más saludable, siempre como pan blanco porque lo encuentro más apetecible. Con esta receta, tengo el problema solucionado!
    ¡Tiene una miga impresionante!!
    Besos

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  5. Una receta de pan maravilloso! Me encanta que pan casero ... Se ve muy apetecible! Buen fin de semana!

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  6. Bravo mon amie, ton pain est magnifique. Très réussi.
    Bon weekend et à bientôt.

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  7. Que bellísimo se ve ese pan, dime, el salvado de avena hay que buscarlo especialmente, o se puede moler las hojuelas de avena para usar en este pan?
    besos
    Gaby

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  8. Hola Hilmar
    Gracias, tus palabras para mí simnifica mucho.
    Un besito.

    Buna Daniela
    Si eu la fel, imi place sa improvizez, mas plictisi sa fac tot timpul aceas paine.

    Ce noroc ca locuiesti intr-o zona unde poti gasi ciuperci, sa aveti timp frumos si sa petreceti bine.
    Te pup.

    Buna draga Elena
    Multumesc pentru frumoasele cuvinte, nu-ti face probleme, cand painea este calda ma voi gandi la tine.
    Te pup draga mea.

    Hola Margarita
    Eso es Margarita, hay hente a la que no le gusta ver el color del pan integral, cosa de costumre... Me alegra saber que te puede servir.
    Un besito.

    Hola Victoria
    Si tiene muy buena pinta, pero te aseguro que es igual de rica.
    Un besito.

    Bon Nadji
    Droit mon cher, est très belle en apparence, mais très bon.
    Un baiser.

    Hola Gaby
    No el salvado de avena es salvado, no copos molidos, lo puedes encontrar en tiendas de herbolario, yo de hay lo compre.
    Un besito.

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  9. comme il est beau ton pain et très réussi, je t'en félicite
    c'est vraiment parfait
    bonne soirée

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  10. Bon Fimère
    Merci pour les félicitations!
    Bonne soirée.

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  11. Vaya pan mas bueno te ha salido Daniela, De coger la mitad y no parar de mojar. Enhorabuena, me encanta!

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  12. Hola Laurita
    Gracias, si esta muy bueno, pruebalo y lo veras.
    Hasta pronto.

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