O paine naturala si foarte buna.
Un pan natural y muy rico.
Ingrediente:
300 gr faina tip 650
200 gr faina integrala
300 ml apa
9 gr sare
10 gr lecitina de soia
220 gr drojdie naturala
Ingredientes:
300 gr harina de fuerza
200 gr faina integrala
300 ml agua
9 gr sal
10 gr lecitina de soja
220 gr masa madre
Se pune faina intr-un castron, dupa care se adauga restul ingredientelor in afara de drojdia naturala.
Dupa ce sau amestecat ingredientele cu o lingura, se incepe a se framanta cu mana timp de 5 min.
Se ia coca din castron si se framanta pe o suprafata putin infainata, dupa care se incepe a adauga drojdia naturala putin cate putin si se framanta inca 5 min.
Lo primero, hay que refrescar la masa madre con 6 horas antes, o si no por la noche y al día siguiente empezar a preparar el pan a primera hora.
Se pone la harina en un cuenco, después se añade el resto de los ingredientes aparte de la masa madre.Después de mesclar bien los ingredientes con una cuchara de madera, se empieza a amasar y se amasa por el tiempo de 5 min.
Se coge la masa y se pasa a una superficie ligeramente enharinada, y se empresa a añadir la masa madre poquito a poco y se amasa otros 5 min.
Se repeta impachetarea si se lasa 90 min la dospit, intr-un banetton infainat.
Daca vrem sa facem doua paini o impartim in doua si se lasa 15 min sa se odihneasca si daca este posibil acoperite cu un lighean dupa care se da forma la paini, daca se face doar o paine (cum am facut eu), se impacheteaza si o rasucim din stanga in dreapta de 8-10 ori ( 8-10 jumatati, ajuta ca glutenul sa se aseze) si in acelas timp se impinge cu palmele coca in interior.
Con una espátula se quita la masa y enharinamos ligeramente la superficie, se extiende un poco la masa y se hace los pliegues (aquí puede ver como se hace lo pliegues VIDEO). Después se deja una hora a levar en un vaso engrasado, después se mete en una bolsa que se ata para que no entra el aire.
Se repite el paso de los pliegues y se deja levar 90 min en un banneton enharinado.Si queremos hacer dos panes cortamos la masa en dos y dejamos 15 min pero lejos del aire, si es posible poner un barreño encima, luego se da forma a los panes, si se hace un pan (como he hecho yo), se hace los pliegues y se da unas 8-10 medias vueltas empujando ligeramente la masa con las manos en el interior.
Se pune painea pe tava infainata, ( eu am folosit o cratita care are capac) se lasa la dospit 3 ore protejata de curent.
Se incinge cuptorul la 240ºC cu un vas cu apa in interior ( daca aveti spatiu, este bine sa bagati un vas cu apa dedesuptul gratarului, eu nu am de acea am pus capac la cratita). Inainte de a introduce painea, se infaineaza putin pe deasupra si se face niste taieturi cu un cuter sau un cutit bine ascutit.
Se introduce painea in cuptor, se scade temperatura la 180ºC si se coace timp de 60 min cu vapor ( in cazul meu cu capac), dupa care se mai tine 15 min, se opreste cuptorul si lasam 5 min sa-i scada temperatura, se scoate si se infasura cu un prosop dar, se continua sa se fereasca painea de curent, deci trebuie sa se raceasca in voie si in niciun caz nu se taie sau se rupe pana nu sa racit complet.
Se pone la masa en una fuente enharinada, (yo he utilizado una cazuela con tapa) y se deja a levar 3 horas.
Antes de introducir el pan, se espolvorea con un poco de harina y se hace unos cortes con un cuchillo bien afilado o un cuter.
Se pone a calentar el horno a 240ºC con un vaso con agua dentro ( si tenéis espacio, es recomendable poner en la parte baja debajo de la bandeja, yo no tengo por eso he utilizado una cazuela con tapa).
Antes de introducir el pan, se baja la temperatura a 180ºC y se deja con vapor 60 min ( en mi caso con tapa), luego otros 15 min sin vapor, se apaga el horno y se deja 5 min para que baje un poco la temperatura, luego se envuelve en un pañuelo de cocina, pero se sigue poner en sitios sin corriente para que se enfríe a su ritmo, no se rompe ni se corta el pan hasta que no esta del todo frio.
Daniela scumpa mea arată
ResponderEliminarsuperb această pâine a ta
dar te întreb de ce foloseşti
două tipuri de făină?
Un weekend excelent îţi doresc!
Te pup şi te iubesc scumpa mea!
Buna Elena
ResponderEliminarMultumesc mult pentru mesaj...
Da folosesc faina superioara, cea care are mai mult gluten si este recomandata pentru cozonaci, folosesc de asemeni si faina integrala, pentru ca in general imi place sa fac painea integrala, daca nu total integrala cel putin partial.
Te pup draga mea si te mai astept pe la mine.
Sa ai o zi buna.
Ma inebunsti cu painicile tale..........arata asa de bine si cred ca sunt asa de gustoase.........mmm.
ResponderEliminarO zi buna!
Impresionante pan!!!!
ResponderEliminarBesitos
Ce frumoasa e piinea ta... n-am facut niciodata piine cu "masa madre", dar trebuie sa ma supar o data si sa incerc, ca prea arata bine.Pupici si week-end placut !
ResponderEliminarEi, wau... arata si mai bine ca la brutarie. Am citit si la modul cum faci drojdia naturala. Intradevar , este cae mai buna piine cu aceasta drojdie. La noi ii spune aluat acru-la drojdie naturala. Ca ai folosit si faina integrala, eu pot spune numai ca este si mai sanatos. Faina de secara inauntru preferam noi. Un sfirsit de saptamina minunat! PS: Am traddus reteta la Batata. Te tzuc, Titzo, Cami
ResponderEliminarAi un vot si de la mine la concursul Tavi.
ResponderEliminarMulta Bafta!
O paine buna si sanatoasa! Felicitari pentru reteta si maini binecuvantate!
ResponderEliminarTe pup.
@Hola Caldebarcos.
ResponderEliminarGracias, para mi simnifica mucho tu comentario.
Besitos.
@Hola Daniela
Ma bucura sa stiu ca iti place, incearca sa faci si tu, dar iti spun am aruncat de cateva ori painea pana cand mi-a iesit bine. Trebuie sa-i prinzi secretul. Dupa aceia e simplu.
Te pup.
@Multumesc de compliment, draga Cami. Este o paine care are un gust deosebit, in plus nu simti nevoia sa mananci multa cum se mananca cealalta.
Si eu folosesc faina de secara foarte mult, se dospeste mai bine, dar de data asta am ramas fara faina de secara, si nu mai ma aprovizionez caci mai este putin pana la vacanta.
Stiu ca ai tradus reteta, am fost la prima ora la tine si am vazut.
Te pup, draga Tizo.
@Multumesc Lory, pentru vot si urare.
@Buna Damilena
Multumesc de compliment.
Inca nu m-am incumetat sa fac drojdia naturala, complimente.Ies o minunatie de painici.Un vot binemeritat.
ResponderEliminarFoarte frumoasa painea si binecuvantata!
ResponderEliminarprecioso y con una presencia estupenda. ¡quiero un trozo!
ResponderEliminarFrumoasa painica si mai sanatoasa, Daniela. Mi-am facut curaj si am inceput si eu prepararea drojdiei naturale, dupa reteta ta. O sa fac o paine integrala cu ea. Imi place desenul de pe paine, este deosebit. O saptamana minunata!
ResponderEliminarNu sunt o mare consumatoare de paine, dar din a ta as manca cu placere. Arata senzational!
ResponderEliminarUn pain savoureux.
ResponderEliminarJ'ai voté pour toi. je te souhaite du succès.
Bonne semaine.
il est magnifique et très réussi, j'aime beaucoup
ResponderEliminarbonne soirée
Daniela am reusit si te-am votat. Votul nr 242 e de la mine, mi-am salvat linkul si te voi vota in fiecare zi. Te pup si multa bafta!
ResponderEliminar@Multumesc mult Lilly, pentru comentariu si bineinteles pentru vot.
ResponderEliminarTe mai astept pe la mine.
@Multumesc mult Liana10, pentru vizita si comentariu.
@Buna Elena
Ma bucura foarte mult, sa stiu ca te-ai apucat sa faci drojdia naturala. Iti doresc mult succes, cu drojdia si cu painea.
Astept vesti de la tine.
Buna Mary
Ce noroc ai ca nu consumi multa paine, pe mine asta este cea care ma tine pe loc si nu slabesc.
Muñtumesc pentru comentariu.
@Hola Laurita
ResponderEliminarAy querida, con mucho gusto te habria dado si aun queda algun trosito.
Pero no te preocupes, en la proxima te apunto.
Besitos.
@Hola Nadji
Muchias gracias por el comentario, pero sbre todo por el voto, eres un sol.
Besitos.
@ Hola Fimére
Te agradesco mucho por la vizita y el comentario.
Un besito.