Buna prieteni
Dupa o mica absenta, vin sa va prezint aceasta paine rustica.
O paine foarte gustoasa, cu un gust special pe care il da secara, cu o crusta crocanta dar nu foarte tare (daca ne place ca painea sa aiba o crusta si mai crocanta, exludeti din reteta mierea si uleiul) de asemeni este o paine foarte nutritiva si sanatoasa, avand in vedere ca este fara drojdie din comert...
Hola amigos
Después de una pequeña ausencia, vengo a presentarles este pan rustico.
Es un pan al que le he añadido un poco de centeno, y esto le da un sabor muy especial, con una corteza crujiente aunque no es muy dura,( a mi marido no le gusta los panes que salen muy, muy crujientes, dice que le duele la dentadura) si queremos un pan muy crujiente como a mí me gusta, le quitamos el aceite y la miel.
También es un pan muy nutritivo y saludable teniendo en cuanta que no tiene levadura del comercio.
Ingrediente:
320 gr apa plata sau fiarta si racita
200 gr drojdie naturala (maia din apa si faina)
420 faina normala
30 gr faina de gluten
180 gr faina de secara
10 gr miere
10 gr ulei de masline virgin
12 gr sare
Ingredientes:
320 gr agua mineral o hervida y enfriada
200 gr masa madre refrescada mínimo tres veces
420 gr harina normal
30 gr harina de gluten
180 gr harina de centeno integral
10 gr miel
10 gr aceite virgen de oliva
12 gr sal
1. Se framanta 1 min toate ingredienetele in afara de sare, se lasa 30 min pentru autolisis intr-un vas acoperit.
2. Adaugam sarea si framantam 4-5 min, punem coca la dospit intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu capac.3. Lasam la dospit 2h 30 min, in care e nevoie de doua impachetari fiecare la 50 de min, (am facut impachetarile in acelas vas in care se dospea).
4. Pe o suprafata infainata scoatem aerul de la coca prin lovituri suave, o impachetam si o rasucim in sensul ceasului pentru a forma o mingie, acoperim si lasam 20 de min sa se relaxeze glutenul, dupa care o modelam dupa cum se observa in fotografie, numai ca nu se fac taieturile, taieturile se fac dupa ce are loc a doua dospire.
1. Se amasa un minuto todos los ingredientes aparte de la sal, se deja descansar 30 min para autolisis en un vaso con tapa.
2. Añadimos la sal y amasamos 4-5 min, ponemos la masa en un vaso engrasado y con tapa.
3. Se deja levar 2h 30 min y hay que plegar la masa dos veces, se hace a cada 50 min, (hice los pliegues en el mismo vaso que estaba levando).
4. Sobre una superficie enharinada sacamos el aíre de la masa, plegamos y damos vueltas para formar una bola, tapamos y dejamos relajar el gluten 20 min, después la modelamos, según se ve en la foto, solo que no hace falta hacerle los cortes, los cortes se hacen despues del segundo levado.
5. Se lasa la dospit 45 min, inroducand tava cu painea intr-o punga mare.
6.Presaram faina si ii facem taieturile, se coace in cuptor preincalzit la 235ºC timp de 10 min cu aburi, primele 15 min coacem la 235ºC dupa care mai coacem inca 30 min la 220ºC (in ultimi 15 min de coacere am acoperit painea cu o hartie pentru copt, pentru a evita sa se arda). Odata ce s-a copt o mai lasam 5 min cu usa la cuptor crapata, dupa care o punem pe un gratar sa se raceasca acoperita cu un prosop.
Important, pentru a fi o paine sanatoasa trebuie consumata a doua zi, pentru a o conservare corecta se infasoara in 2-3 prosoape si se pastreaza intr-un dulap. Prosoapele nu trebuie sa aiba parfum de detergen!!!
5. Se deja levar 45 min introduciendo la masa en una gran bolsa.
6. Espolvoreamos con harina, hacemos los cortes, y la horneamos en el horno precalentado a 235ºC los primeros 15 min con vapor, luego 30 min más a 220ºC (los últimos min de horneado la he cubierto con papel para horno). Después de haberse horneado dejamos 5 min en el horno con la puerta entre-abierta, una vez pasados los 5 min la ponemos encima de una rejilla para enfriar cubierta con un paño.
Acest articol merge spre YeastSpotting.
Y este articulo va a YeastSpotting.
Impresionante! como me gustan estos panes... se ve tan sabroso y crujiente!
ResponderEliminarAsí es Salome, agradece mucho estos panes... y son muy ricos.
ResponderEliminarUn besito.
Wow ce bine arată scumpo!
ResponderEliminarÎmi iua și eu o porție
pentru dimineață la micul dejun..
Îți doresc o seară frumoasă
și săptămâna ce începe să-ți fie
căt mai ușoară și plăcută!
Te pup și înbrățișez!
tare buna trebuie sa fie painea asta cu drojdie naturala, dar si cu secara. Mie imi place mult secara la paine, mi se pare ca-i da gustul din copilarie. Eu mananc putina paine, de aceea apreciez una buna si cat se poate de sanatos preparat[. Este si foarte aspectuoasa, Daniela. Felicitari!
ResponderEliminarMultumesc draga Elena, cu mare drag ti-as da o portie pentru maine dimineata.
ResponderEliminarTe pup.
Buna Elena
Ma bucur ca-ti place painica mea, asa este painea de secara are un gust mai special si foarte bun.
Multumesc pentru felicitari.
Ma bucur ca ai revenit in lumea blogosferei.
Te pup.
tare bine arata painica asta...
ResponderEliminarRiquísimo pan, y con una forma muy original :-) Yo todavía no he hecho un pan exclusivo de masa madre sin nada de levadura. Pero tengo que probarlo, porque el resultado es fantástico.
ResponderEliminarUn besazo!
Oh!!! Esta hogaza es impresionante!!! Y tiene una miga ... qué buena pinta!!!
ResponderEliminarArata foarte bine painea ta, si este foarte sanatoasa. Imi place!
ResponderEliminarte pup si iti doresc o saptamana buna!
Me encanta el pan estilo rústico! El centeno da un aporte fantástico, es de mis harinas favoritas. A mi sí que me gusta mucho la corteza bien dura y crujiente, pero es verdad que a veces se pone demasiado dura y cuesta morderla. En cualquier caso, tiene una pinta deliciosa, y la forma es muy bonita.
ResponderEliminarUn abrazo
Que pinta Daniela! Y con centeno, me encantan los panes de centeno.
ResponderEliminarUn besote.
Ma bucur ca-ti place COCO.
ResponderEliminarPruébalo Laurita, veras que no es tan difícil sin levadura.
Un besito.
Me alegro que te ha impresionado, Margarida. Y sí, la miga es muy esponjosa, aunque se ve densa.
Un besito.
Asa este Daniela, este foarte sanatoasa, si iti da senzatia de satietate mai repede decat painea facuta cu drojdie.
Te pup.
A mí también me gusta bien crujiente, como lo digo en la entrada, pero hay personas que no puede con ello. Algunas veces hago pan para mí, y así lo hago, muy crujiente, que me gusta utilizar mi dentadura, como los conejos hihihi...
Un besito.
Sí Ranger, son muy buenos los panes con centeno, además son muy nutritivos.
Un besito.
Arata fantastic pîinea astaAre o coaja super crocanta,asa cu îmi place mie.
ResponderEliminarHe publicado tu post en Mis Favoritas, si quieres verlo está en
ResponderEliminarhttp://blocderecetas.blogspot.com/2011/07/mis-favoritas-semana-26-2011.html
Espero que te guste!
Am facut ieri painea aceasta si mi-a iesit foarte gustoasa! Nu am avut faina de gluten si nici curaj pentru a-i da forma pe care o prezinti tu aici. Nu credem insa ca e posibila cu doar 45 min la a doua fermentare. Si totusi a iesit. Nu s-a rumenit prea bine (cred ca din cauza cuptorului pentru ca patesc destul de des cu tot felul de paini) dar are un gust si o textura fantastice.
ResponderEliminarMultumesc Daniela, e a doua paine cu maia pe care o incerc de la tine (pe prima ai vazut-o pe Fb) si sunt uimita ca ambele mi-au iesit atat de gustoase din prima incercare. Mi-am salvat mai multe retete pe care le voi incerca.
Ma bucur Diana pentru succesul tau.
EliminarDa, painea fermenteaza bine in numai 45 min din cauza ca are un procent destul de mare de faina prefermentata si in plus mai are si faina de sceara, iar faina de secara intodeauna grabeste procesul de fermentare. Cat despre cuptor, eu pun temperatura la care am copt eu la cuptorul meu...
Astept vesti de la tine:)