miércoles, julio 28, 2010

CUM SA USCAM DOVLECEII / COMO SECAR LOS CALABACINES

Cum vam promis, am dorinta de a impartasi cu voi un secret de familie, care? Cum uscam noi dovlecei ca sa-i pastram pentru iarna. Stiu veti spune, noi il preferam proaspat! Dar hai sa facem putin memorie si sa ne amintim cum erea pe vremuri, de unde procurai dovlecei cei mici si verzi care vin din import?Bun deci inainte nu existau iar cum noi santem ovo-lacto-vegetarieni de generatii (eu sant a patra generatie), trebuie sa conservam zarzavaturi pentru iarna.Va reamintesc reteta care am pregatito cu dovlecei uscati, este aici.

Como les he prometido, tengo el deceo de compartir con vosotros un secreto de familia, cual? Como secar los calabacines para el invierno, eso sí unos calabacines grandotes que se parecen mucho a las calabazas. Para poder alimentarnos en el invierno variando las comidas, siendo una familia de generaciones vegetariana (yo soy la quarta) tenemos varios modos de conservar las verduras.Ya se vaís a decir que es mejor consumirlos así frescos, pero habia una epoca en mí pais que no se encontraba en el mercado ni fruta ni verduras frescas en el invierno, así que mí madre encontro un modo para conservarlos lo mas naturales posibles, como secarlos al sol. Quero recordarle la receta que he preparado con calabacines secos, es aqui.
Este foarte simplu, numai ca trebuie sa fie o zi plina cu soare in ziua cand ii punem la uscat.
Se curata dovlecei de coaja, (dar sa nu vie batrani, cei cu coaja galbuie).
Se taie cam de 1cm-1-1/2cm grosime se curata de seminte, se presara o lingura cu varf de sare mare peste ei si se lasa 30 min (cam pentru 3-4 dovlecei).
Dupa care se pune pe o sfoara la soare (important prima zi trebuie obligatoriu sa fie insorita).
Si se tine la adapost, (deci in caz ca ploua sa nu fie udati) cam o saptamana, depinde de clima.
Dupa care se strang si-i mai scoatem ziua afara la soare.
Se conserva foarte bine in punga de hartie sau borcan de sticla inchis.

Es muy sensillo de secar, solo hace falta un dia soleado en el dia que queremos ponerlos a secar.
Se quita la piel, ( que no sea muy maduros, los que tienen un poco la piel amarilla).
Se corta en rodajas del grosor de 1 cm-1-1/2 se les quita la seillas, se pone sal gruesa, bastante sal como una cuchara colmada para 3-4 calabacines y se deja 30 min.
Despues se pone al sol, como se ve en la foto (muy importante el primer dia obligatorio debe de ser soleado)
Se ponen en un lugar en el cual no llega el agua si llove ( en el caso de lluvia no se deben de mojar), se deja aproxomativ una semana, depende de como es el clima.
Despues se recojen y se sacan en el curso del dia al sol en una bandeja.
Se conserva muy bien en bolsa de papel o en tarros de cristal que se pueden serar.

26 comentarios:

  1. Holla! Tizo, habar n-aveam ca se pot usca. Interesant rau de tot. Daca tu ca experta in vegetariane nu stiai cine sa stie? Eu cu leguma mea preferata-friptura de vita in singe-? O zi feina iti doresc! i tzuc you

    ResponderEliminar
  2. Daniela, nu stiam ca dovleceii se usuca. In fiecare zi aflam cate ceva.
    Iti doresc o zi placuta...

    ResponderEliminar
  3. ça a l'air délicieux
    bonne journée

    ResponderEliminar
  4. Buna draga Tizo , da, se pot usca, de asemeni se mai usuca si vinetele si bamele.
    Foarte experta nu sant, cum am spus invat si eu de la mama, carti de sanatate...
    Iar leguma ta, pai ce sa-ti spun multe vitamine, minerale... nu prea are.
    Iti recomand cartea: Si noi ce mai mancam?
    Am cumparato zilele astea si o recomand la toata lumea.
    Pe curand.

    Buna Cristina
    Ma bucur ca te-a atras ceva la mine...
    Da dovlecei se usuca, stii vecini nostri ii da, la porci, la gaste... iar mama intodeauna ii usuca.
    Multumesc de urare, iti doresc si tie la fel.

    Hola Fimére
    Gracias por pasar por aqui.
    Hasta pronto.

    ResponderEliminar
  5. interessante!!non conoscevo questa tecnica!!baci!

    ResponderEliminar
  6. e randul meu sa raman uimita :) habar nu aveam ca dovleceii se put usca, dar acum stiu!

    ResponderEliminar
  7. Interesante la técnica gracias por compartirla.
    Besos

    ResponderEliminar
  8. Hola Federica
    Gracias por pasar por aqui!
    Hasta pronto.

    Buna Kadia
    Ma bucur ca am putut sa-ti fac cunoscuta metoda de a usca dovleceii.
    Pe curand.

    Buna Annie
    Me alegra saber que te parece interesante.
    Besitos.

    ResponderEliminar
  9. Draga mea Daniela să şti
    că nu am auzit până acum
    că dovleci se pot usca...
    dar cum se spune,omul cât trăieşte
    învaţă şi tot nu le ştie pe toate.
    Să ai o seară minunată!
    Te pup scumpa mea!

    ResponderEliminar
  10. Que curioso, nunca había visto calabacines secos, debe estar bueno.
    Salut.

    ResponderEliminar
  11. O reteta curioasa! Niciodata nu am uscat dovlecel! La cantitatea care o am in frigider, probabil ca am sa incerc sa si usuc cativa!
    Pupici!

    ResponderEliminar
  12. Una manera muy original de comer calabacín todo el año!
    ¿Se podrían hacer igual sin sacarles la piel?
    Un beso

    ResponderEliminar
  13. Sí Mr.Blogger
    Son muy ricos y se pueden utilizar en todos los platos.
    Hasta pronto.

    Hola Daniela
    Este o metoda foarte buna de a conserva dovlecei.
    De asemeni ii poti lasa in vrejuri sa la fel ca dovleci iar cand se face fri,frig, ii pui la rece in camara sau beci, unde se pastreaza si dovleci, dupa care se curata si se folosesc la mancare la ce vrei sa faci din ei.
    Am aflat de curand ca se pot consuma si asa, chiar daca sant batrani.
    Te pup.

    Hola Margarita
    Asi es Margarita, aparte de eso hay platos que prepara mí madre, donde se pone calabacin seco aunque es verano.
    Un besito.

    ResponderEliminar
  14. Perdon Margarita, no te he contestado.
    Mira he preguntado a mí madre y me dice que sí.
    Pero tiene que ser los jovenes, que no pase mucho tiempo una vez que estan ya crecidos.
    Hasta pronto.

    ResponderEliminar
  15. Súper interesante!!A ver qué dia me siento con tranquilidad y miro tu blog de arriba a abajo porque sé que voy a aprender muchísimo....Esto mismo del calabacín me ha dejado alucinada..qué curioso!

    ResponderEliminar
  16. Buna draga ELENA
    Ai dreptate cand spui ca omul cat traieste invata.
    Multumesc draga mea, pentru vizita.
    Te pup.


    Hola Susanna
    Me algra saber que te parece interesante!
    Son cosas que se de mi madre, tambien de los libros que leo.
    Pero te advierto que no soy muy argullosa de algunos articulos, que la verdad las recetas no son muy sanas.
    Pero, al principio cuando miraba otros blogs me daba ganas de preparar y recetas mas por el sabor.
    Hasta pronto.

    ResponderEliminar
  17. Daniela, ma bucur ca ai postat metoda de uscare! Eu am remarcat la reteta in care i-ai folosit, dar am asteptat cuminte sa dai detalii. Vreau sa fac si eu zilele astea, pentru ca nu mi se pare greu. Trebuie doar sa am rabdare si sa fiu atenta la vreme si le ei. Multumesc pentru informatiile interesante si cred ca o sa incerc si vinete, ca sa vad cum e.

    ResponderEliminar
  18. Buna Elena Toma
    Si eu ma bucur ca iti este de folos!
    Sa nu uiti in prima zi sa nu fie inorat, altfel vin si se inegresc.
    Nu ai pentru ce multumi, e o mare placere daca iti este de folos.
    Astept sa-mi spui cum ti-au iesit.
    Pe curand.

    ResponderEliminar
  19. Draga Daniela,
    Intr-adevar vorba "Tot raul spre bine" are un mare sambure de adevar, uite ce lucruri minunate gasesc eu la tine pe blog (ma indoiesc ca te-as fi "gasit" fara ajutorul Inei)!!! Si bunica usca asa punea si pe rogojini sau gratare) si rosii si ardei, iar doamna Nita Ibrian usca in acelasi mod din belsugul verii tot ce avea in surplus. Si ai facut si niste poze asa de frumoase, felicitari! Am sa mai "vin la tine in vizita".

    ResponderEliminar
  20. Daniela,
    I am brazilian. For a long time I don't speak english. Sorry my mistakes! I have been learned many wonderful recipes with you.

    God bless you, darling.

    Maisa brasilian.

    ResponderEliminar
  21. Hi Maisa
    I'm glad your post, the more I am glad that my recipe will have been useful.
    Kisses.

    ResponderEliminar
  22. cand eram mica, vazui la cineva la uscat, in forma aia, alungita.
    Ma uit la poza ta, si... mi-am adus aminte!!!!
    Tataia usca numai ardei iuti, pe sfoara... si evident, clasica ceapa + usturoi impletite.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ma bucur ca ti-am adus in memorie asemenea mintire.

      Mama mea de cand ma stiu usuca astfel zarzavat, si sunt tare bune iarna cand la noi in Romania nu sunt pe piata (bine, acum cu globalizarea sunt), dar eu cred ca e o buna metoda de a te pregati de iarna si sa depinzi doar de tine.
      Si la noi se usuca ardei iute, ceapa si usturoiul cu siguranta, ce de sfori am mai impletit cand eream copil.
      Ce mai usuca mama mea sunt ardei grasi si gogosari, sunt tare buni facuti iarna, umpluti si facuti in tava intr-un cuptor cu foc:)

      Ce amintiri!!! Ce mi-ar place ca lumea sa mai fie ca inainte, dar cred ca e imposibil. Sau... poate cu criza asta ne vom intoarce de unde am plecat.
      Numai bine.

      Eliminar
  23. Me ha encantado conocer tu blog, llevo un rato viendo recetas y me ha gustado que tus entradas también estén escritas en Español, pues el traductor automático deja mucho que desear.

    Yo seco muchos de los productos de mi huerto, y precisamente el último de mis artículos publicados en el blog de HITSBOOK trata sobre el secado.
    Tengo muchos calabacines en mi huerto pero no se me ocurrió secarlos, si embotellarlos, por lo que en breve secaré algunos.

    Desde hoy te sigo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gracias por tu interés.
      Sí, en mi familia desde que recuerdo se secan calabacines, es verdad que no es muy común, pero mi madre es una persona de muchos recursos para guardar verdura para el invierno. Además, se seca pimiento rojo, para el pimentón, para rellenar, berenjenas también, okra... pero ahora con la globalización tenemos de todo todo el año, solo que mi madre aprovecha toda la verdura del huerto.

      Espero que te guste.
      Saludos.

      Eliminar
  24. Yo guardo todo lo que puedo, embotellado, congelado, en mermeladas y seco berenjenas, tomates, pimientos, melocotones, peras, higos... el secado es una opción buena pues ocupa poco sitio.

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)