domingo, marzo 13, 2011

SARMALE CU NUCI (de post) / SARMA CON NUECES

In sfarsit, acum, duminica, am putin timp sa scriu, asa ca voi continua sa va prezint sarmalele pe care le-am facut saptamana trecuta. Dupa cum veti vedea sunt sarmale de post si cu nuci, varza este varza dulce nu am avut varza murata. Daca aveti varza murata, sarmalele vor fi si mai bune, nuca isi lasa o culoare putin maronie, ii da o culoare asemanatoare cu carnea, dar numai daca este cu varza murata. Daca nu aveti varza murata, puteti pregati varza dupa cum explic aici si vor iesi foarte gustoase.
Sarmalele cu nuci nu se face cum se fac sarmalele cu carne, am fost odata la o nunta la care se consuma carne, aveau meniu si pentru vegetarieni, si nu va imaginati ce surpriza am avut cand au venit sarmalele! ereau pline cu nuci, va puteti imagina ca abi am putut manca una si nu va pot spune ce durere de stomac am avut.

Dupa cum veti vedea sarmalele au destul ulei, asta e secretul ca sa iasa bune, eu in general nu folosesc mult ulei la mancare si-mi ieseau niste sarmale... care nu prea semana a sarmale, pana cand am vazut cam cum le face mama, tot la mama am recurs... asa ca stiti daca nu puneti destul ulei sa nu va mirati ca nu prea se mananca.

Por fin, hoy, domingo, tengo un poco de tiempo para escribir, así que he pensado en presentar como he hecho yo el relleno de las sarmale. Las hice con nueces, las que tiene tantas propiedades para nuestro organismo, aparte de su riqueza en ácido linoleico y alfalinoleico, tiene proteínas y son muy ricas en calcio etc...

Como vais a ver tiene bastante aceite, yo en general no utilizo mucho aceite en las comidas, pero el secreto para que tengamos unas sarmale ricas, hay que poner bastante aceite. Esto lo he averiguado cuando he visto a mí madre como las hace, yo las hacía, pero no tenía el mismo sabor que las de mí madre... y los de la casa siempre decían, son buenas pero no tan buenas como las de la abuela... Y que frustración después de tanto trabajo. Así que ya sabéis, no ahorráis aceite cuando queréis hacer sarmale.




Ingrediente pentru aprox 45 sarmale:
3 cepe  mari
3 morcovi
100 gr radacina de telina
150 ml ulei de masline virgin
400 gr bulion de rosii 
500 gr orez
100 gr nuci macinate
2 lingurite de cimbru
2 lingurite marar
1/2 lingurita busuioc
sare
2 pahare supa concentrata de boletus (puteti folosi apa)
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1 varza mare murata sau oparita (vezi aici cum se opareste)
+ zeama de la varza murata, sau apa in care am oparit varza
foi de dafin + ulei de masline virgin + bulion


Ingredientes para aprox 45 sarmale:
3 cebollas grandes
3 zanahorias
100 gr raíz de apio
150 ml aceite virgen de oliva
400 gr tomate frito
500 gr arroz
100 gr nueces molidas
2 cucharaditas tomillo
2 cucharaditas hojas de eneldo
1/2 cucharadita albahaca
sal
2 vasos caldo de boletos (pueden poner y agua)
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1 repollo grande en salmuera o repollo escaldado (mira aquí para ver como se hace)
+ agua del repollo en salmuera o caldo en el que hemos escaldado el repollo
hojas de laurel + tomate frito + aceite virgen de oliva




Tocam zarzavaturile si-l calim in ulei la foc foarte mic cu capac, pana se inmoaie zarzavatul.
Se adauga orezul, amestecam si mentinem asa, fara ai adauga nimic pana incepe sa se lipeasca.
Se pune supa concentrata si nucile macinate, amestecam.
Odata ce a absorpit tot lichidul oprim focul, adaugam mirodeniile, bulionul si o lingurita de sare ( nu puneti mai mult, caci lichidul de la varza e foarte sarat) amestecam bine.

Las verduras cortadas en daditos las sofreímos en el aceite a fuego muy lento y con tapa, hasta que se ablanda la verdura.
Se añade el arroz, mesclamos y no añadimos nada hasta que empieza a pegarse.
Se añade el caldo y las nueces molidas, mesclamos.
Una vez que absorbe todo el liquido, apagamos el fuego, añadimos las especias y una cucharadita de sal (no hay que pones más sal, hay que tener en cuenta que el caldo del repollo tiene mucha sal y el liquido de la salmuera también) mezclamos bien.




Odata ce sa racit suficient pentru a atinge, incepem sa umplem frunzele de varza.
Aici poti vede cum se procedeaza.

Una vez que se ha enfriado lo suficiente para tocarlo, empezamos a rellenar las hojas de repollo.
Mira aquí como lo hago yo.



Tocam mijlocul de la varza si facem un pat pe fundul oalei din varza tocata.
Asezam un rand de sarmale, stropim cu putin ulei, frunze de dafin si bulion, asa procedam dupa fiecare rand.
Punem apa de la varza, atat cat sa treaca cu 2-3 degete peste sarmale.
Deasupra acoperim cu foi de varza, daca nu ne-a mai ramas, acoperim cu hartie pentru cuptor, chiar daca punem capac, trebuie sa fie acoperite cu foi de varza.
Se fierbe la cuptor la 200ºC, timp de 2 ore sau pana cand varza este fiarta.

Cortamos en trozos pequeños el corazón del repollo y hacemos un estrato en la parte baja del vaso, en el que vamos a poner las sarmale. 
Ponemos un estrato de sarmale, echamos un chorrito de aceite, unas hojas de laurel y un poco de tomate frito, esto se hace después de cada estrato de sarma.
Ponemos agua del repollo, le echamos tanta agua para cubrir las sarmale hasta que pasa 2-3 dedos por encima.
Luego cubrimos con la hojas de repollo, si ya no nos ha quedado hojas de repollo, podemos cubrir con papel para horno, aunque ponemos tapa al vaso, hay que cubrirlas.
Las horneamos a 200ºC, por el tiempo de 2 horas o hasta que el repollo está bien cocido y no pone resistencia.



Trebuie sa fie asa de bine fierte incat cand vrem sa rupem cu furculita sa se rupa cu usurinta.
Am servit cu iaurt grecesc, daca nu consumati lactate puteti sa faceti smantana vegetala.

Tiene que ser tan bien hechas que cuando queremos romper con el tenedor, no tiene que poner resistencia.
Hemos servido con yogur griego, las personas que no consume productos lácteos, lo puede servir con esta salsa vegetal.

Le doresc pofta buna.

Les deseo buen provecho.

22 comentarios:

  1. Am facut si eu acum o saptamina sarmalute la cuptor, dar ma enerveaza varza ca aici e cam teapana si mi-au iesit sarmaloaice, nu sarmalute... Dar ale tale cu nuca, cred ca sint delicioase...

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    1. Buná Daniela.Cand cumperi varza pentru a face sarmale,sa ceri REPOLLO,nu COL.Repollo are frunza mai frageda,e mai "creatá",nu e atata de tare si teioasá cum e COL.Ediferenta intre repollo si col,la fel cum e diferenta intre conopida si brocoli.

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    2. Multumesc Rodica
      Dar cred ca nu-i va fi de folos lui Daniela.
      Ea locuieste in Italia, asa ca nu stiu daca are aceeas denumire.

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  2. Buna scumpa mea Daniela!
    Sarmale cu orez și ciuperci am făcut
    dar,cu nuci nu am știu că se pot face!
    Cred că sunt delicioase..
    Să ai o duminică superbă!
    Te pup și îmbrățișez cu drag!

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  3. Daniela, se me hizo agua la boca, el sarmale de carne lo encontré exquisito, este vegetariano me ha conquisado, si no fuera porque no tengo repollo lo hacía enseguida, pero mañana me pongo a ello.
    Gracias por la receta, te voy a contar el resultado.
    Un beso

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  4. Buna Daniela
    Asa este daca nu ai o varza buna, eu am noroc, avem langa noi un magazin de romani si stie ce varza cauta romani. Si cu nuca da, sant foarte bune dar si cele cu boletus... sant nemaipomenit de bune.
    Te pup.

    Buna draga Elena
    Daca ai facut cu ciuperci si ti-au placut, astea cu siguranta iti vor place iti garantez.
    Se poate face cu nuci, alune, migdale...
    Multumesc de vizita.
    Te pup.

    Hola Kako
    Me alegro que te gusta tanto que lo quieres probar, espero que me digas como te han parecido.
    Un besito.

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  5. mamma mia mi mangerei lo schermo!!!bravissima!

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  6. Daniela,gracias por venir a mi blog yo ya llevo algún tiempo de seguidora tuya y me emcantan tus recetas,esta me ha cautivado y el post es realmente una muy bueno,esta todo muy bien explicado.
    Feliz tarde y mil besitos,
    nos vemos en las cocinas.

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  7. une préparation très appétissante, j'adore
    bonne soirée

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  8. Daniela, cred ca au trecut 15 ani de cand nu am mancat sarmale cu nuci. Am si uitat de reteta. Data viitoare cand fac sarmale, vor fi cu nuci, dealtfel cred ca saptamana asta, ca am in frigider 2 verze din gradina si nu mai stiu ce sa fac cu ele. La baietii mei le plac mult sarmalele, desi nu au fost obisnuiti cu ele. Amestec mancarea romaneasca su traditionala de aici. Mancam de tot, dar sarmalele nu lipsesc. Dosa sarmale si o paella! Como Dios manda!

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  9. Hola Federica
    Gracias por el comentario y por pasar por mi cocina.
    Un besito.

    Hola Ague
    Me alegra mucho saber que te gustan mis recetas, espero que pruebes esta receta, son muy buenas las sarmale y seguro te gustaría.
    Un besito.

    Hola Fimère
    Me alegro saber qué te parece apetisante...
    Un besito.

    Buna Daniela
    Ce bine imi pare ca ti-am amintit de sarmalele cu nuci. Si ce noroc ai, sa ai gradina ta... ce invidie. Si faci bine, copii tai trebie sa cunoasca si mancarurile noastre traditionale, care sant asa de bune... La baiatul meu cel mic nu-i place orezul sa nu-l vada, dar sarmalele sant preferatele lui.
    Te pup.

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  10. Dupa ce am citit retetele tale si mi-am infranat imaginatia sa-mi zburde printre rafturile camarei, iti inmanez cu foarte mare placere premiul Primavara 2011. Te aspept cu drag la mine sa-ti ridici premiul.
    http://gratziela-retete.blogspot.com/2011/03/premii-primavara-2011.html

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  11. Buna Gratziela
    Ma bucura foarte mult ca ai gasit ceva pe gustul tau...
    Iti multumesc foarte mult, pentru faptul ca te-ai gandit la mine cand ai inmanat premiile.
    Acum vin la tine sa-ti multumesc.

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  12. Daniela draga, tare bine arata sarmalutele tale si iti spun sincer ca n-am mancat niciodata sarmalute cu nuci...ma intreb ce gust au nucile, asa gatite...dar m-ai facut curioasa si cu prima ocazie cand fac rost de varza murata...am sa le pregatesc imediat!

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  13. Felicitari pentru blogul tau. E super tare.
    Te asteapta un premiu la noi pe blog.

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  14. Buna Catalina
    Sant foarte bune, nu se simte gustul de nuca, dupa cum vezi nu se foloseste multa nuca la reteta, niciodata nu se face abuz de nuca, atunci cand o folosesti la gatit, in afara de prajituri.
    Ma bucur ca ti-am starnit asa de mult curiozitatea incat vrei sa le probezi, gustul... il vei afla atunci, si te rog sa-mi spui si mie ce parere ai, cum ti s-a parut.
    Pe curand.

    Buna Retete ilustrate
    Multumesc de comliment.
    De asemeni va multumesc pentru premiu, acum vin sa-l vad.
    Pe curand.

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  15. Bune sarmalutele, Daniela! Trebuie sa recunosc, imi plac sarmalele de post... sa le mananc mai mult decat sa le fac! Dar, desi am mancat din astea cu nuci, n-am facut eu niciodata, dar acum sigur le voi incerca. Ai dat multe informatii si n-am cum gresi. O duminica placuta, draga mea!

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  16. Daniela,tare bine arata sarmalutele astea umplute cu nuci.Eu am probat de le cineva cu ciuperci,tot de post,dar nu mi-au placut.AU fost gatite foarte bine,si tot ce continea mi-a placut,doar ca nu-mi pace deloc combinatia ciuperci-varza,desi le ador pe amîndoua...dar separat :D
    Astea cu nuci,cred ca mi-ar place.

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  17. Cum se prépara acest 'boletus' ? Multumesc!

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    1. Boletus e un tip de ciuperci. Se curata, se toaca si se folosesc in cepreparat doresti. Sunt foarte gustoase.

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Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)