martes, agosto 31, 2010

GEM DE PRUNE SI CURMALE - MERMELADA DE CIRUELAS CLAUDIAS Y DATILES

    De data asta va propun o reteta de gem, in care am incercat sa elimin mare parte din zahar, dar sa fie dulce. Veti zice ca si curmalele au calorii, da au calorii, dar nu calorii goale cum are zaharul, deci aporteaza valori nutritive pentru organismul nostru.
    E un gem din prunele Claudias Reina, asa i se mai spune, din motivul ca ar fi cele mai dulci prune, chiar daca pielea e verde avand impresia ca sunt crude, in momentul cand mananci te surprinde cat sunt de dulci. Aici gasiti mai multe informatii despre acest soi de prune. Ceea ce ma surprins este ca curmalele nu-i schimba deloc gustul, deci, are gust de prune.

Esta ves les propongo una mermelada diferente, una mermelada en la que he intentado eliminar gran parte del azúcar, pero que sea dulce. Quizás vais a decir que los dátiles tienen calorías, si tiene calorías pero no calorías vacía como el azúcar, aporta valores nutritivos para nuestro organismo. Lo que me ha sorprendido, es que no pierde el sabor de ciruela, los dátiles no influye nada en el sabor.

Ingrediente:
1 kg prune claudias
150 gr zahar brun
1/2 sucul de lamaie
350 gr curmale fara samburi
350 ml apa

Ingredientes:
1 kg ciruelas claudias
150 gr azúcar moreno
1/2 zumo de limón
350 gr datiles
350 ml agua

Curmalele curatate de samburi se pun la inmuiat in cele 350 ml de apa, dupa care le punem la blender sau se da prin masina de tocat.
Se pun la foc mediu prunele cam 15 min, intre timp trebuie sa amestecam mai mereu, dupa care se da prin sita. (Pulpa nu se arunca o putem folosi la altceva, la paine, la un chec... eu deocamdata am pus-o la congelator).
Dupa ce s-au dat prin sita se amesteca cu curmalele sucul de lamaie si zaharul, se fierbe la foc mediu cam 20-30 min, depinde de consistenta care o dorim (foarte important, trebuie amestecat mai mereu, ca se lipeste). Se pune in borcane sterilizate, odata reci se fierb aprox 20 min la bain-marin.

Los dátiles sin el hueso se pone en los 350 ml de agua y se tritura muy bien (yo he utilizado la termomix).
Se pone a fuego medio las ciruelas sin el hueso y dejamos hervir unos 15 min, removiendo a menudo, después lo colamos. (La carne que nos queda no se tira se puede utilizar en algún pan dulce, un bizcocho .. yo por el momento lo he guardado en el congelador).
Después de colarlo se pone a fuego junto con los dátiles triturados el zumo de limón y el azúcar, se hierve a fuego medio unos 20 min, depende de como deseamos que sea la consistencia (muy importante hay que remover muy a menudo, si no se va pegar). Se pone en tarros esterilizados, una vez fríos se pone los tarros a baño-marin aprox 20 min.



17 comentarios:

  1. Aceste prune sunt unele dintre preferatele mele. Gemul trebuie sa fie pe masura de bun si daca le-ai adaugat si curmale es un succes asigurat! Vad ca nu te saturi sa prepari bunatati!
    Pupici!

    ResponderEliminar
  2. Tizo draga, dar mai faci multe bunatati la borcan..cred ca ai deja prea multe, astept pachet! O zi buna! Cami

    ResponderEliminar
  3. hola cred ca tia esit foarte bun sper ca imi dai sime cind oi veni pa te pupa sora ta din rominia

    ResponderEliminar
  4. Scumpa mea Daniela
    sper că este bun şi acesta
    dar,mie mi-a rămas gândul la
    dulceaţa de smochine...
    Să ai o seară minunată!
    Te pup şi îmbrăţişez cu drag!

    ResponderEliminar
  5. Pero qué delicia de mermelada, Daniela! Nunca se me hubier ocurrido, es de lo más original. Guárdame un poquito para probarla!

    Besitos

    ResponderEliminar
  6. Buna DAniela
    DA Daniela si mie mi pac foaret mult, eu cand le vedeam verzi credeam ca nu sant dulci, dar cand le-am probat am ramas foarte surprinsa, cand am vazut cat sant de dulci. Si da, nu mai ma satur de a face gemuri, din cauza ca nu fac multa cantitate, iar in ultimul timp desayunam paine cu gem si o cana cu lapte de soia.
    Te pup.

    Buna draga Cami
    Sa nu crezi ca am multe borcane de gem, la mine se face si se consuma, dimineta e nemaipomenit de bun ca paine. Si cred ca daca-ti trimit se sparge borcanul pana la tine...
    Te pup.

    DA cum sa nu-ti dau, numai vino mai repede ca se termina...

    Buna Draga ELENA
    Da asa e dulceata de smochine e o bunatate, deaia am si repetat-o, mai am ceva pus de-oparte. Si am o promisiune ca in zilele urmatoare sa primesc ceva smochine ecologice, mmm abi astept.
    Te pup draga mea.

    Hola Laurita
    Si como no te voi a guardar, pero cuando te asercas a Madrid?
    Un besito.

    ResponderEliminar
  7. He venido a ver tu receta de ciruelas, porque todas las variedades me gustan y me apetece probarlas. Me ha resultado curioso lo de los dátiles, seguro que queda divina, por lo menos a la vista está divina.
    un beso

    ResponderEliminar
  8. Muy interesante esta mermelada! Me encanta las datiles. Es una fruta perfecta cuando quiero un algo dulce... La mezcla de las claudias y las datiles en una mermelada, es nuevo para mí. Hermoso descubrimiento!
    Hasta pronto!

    ResponderEliminar
  9. Hola Onega
    A mí tambien me gusta mucho las ciruelas y por supuesto la mermelada de ciruela.
    Yo en principio la quise hacer sin azucar, en Rumania hay un tipo de ciruelas dulces al que no hace falta añadirle nada de edulcorante y sale la mermelada dulce. Eso queria yo hacer pero hiso falta dulzor y me vino la idea de los datiles...
    Gracias por el comentario y la vizita, un besito.

    Hola Les rêves d'une boulangère
    A mi tambien me gusta!
    Hasta pronto.

    Hola Victoria
    A mí tambien me gusta los datiles, aunque no las como muy a menudo... me parecio perfectas para endulzar por ser tan dulces.
    Hasta pronto.

    ResponderEliminar
  10. Daniela, tanto tiempo. Cómo estás??
    Me parece una mezcla para probar, me encantan las mermeladas con sabores distintos.
    Un beso.

    ResponderEliminar
  11. une confiture délicieuse au goût subtil et doux
    un bon mélange entre les dates et les prunes, un magnifique découverte
    bonne soirée

    ResponderEliminar
  12. Hola Kako
    No creas, que hace mucho tiempo, te vizito aunque no deja mensaje.
    A mí tambien me gusta descubrir cosas nuevas.
    Hasta pronto.

    Hola Fimère
    Si es una mermelada deliciosa, me agegra saber que te gusta.
    Hasta pronto.

    ResponderEliminar
  13. Multumesc pentru retetele postate. Caut de foarte mult cineva care a incercat diverse retete de gemuri fara zahar sau in cantitate infima pentru a avea la iarna sa ii dau piticului meu. Am o intrebare si anume daca se pastreaza bine si cam ce perioada de timp. Multumesc si numai bine iti doresc!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ma bucur ca iti place. Gemul asta s-a consumat foarte repede la mine in casa, a fost foarte bun si deosebit. Am tinut un borcan special sa vad cam cat ar tine, l-am tinut 6 luni si erea foarte bun, mai mult nu am tinut pentru ca mi-a fost teama, stii ca zaharul are rol si de conservant in afara de a indulci...
      Chiar si gemul facut dupa reteta traditionala il consum inainte de a face anul, chiar daca nu se altereaza, acele putine propietati pe care le mai are le pierde si pe alea, isi schimba culoarea...
      Mi-ar place sa-mi spui ce tip de gem vei face, adica daca vei folosi alt tip de fruct, eu am ales aceste prune pentru ca sunt prunele cele mai dulci.
      Pe curand.

      Eliminar
  14. So, what to expect from a SEO software selling website.

    Rankings that SEO tools display often differ from the ones you see
    if you cross-check the information manually. The idea of completely optimizing your internet site by means of Search engine optimization guidelines may appear some sort of extremely hard process,
    particularly so for the newbie online business owner,
    nevertheless it can be carried out.
    Feel free to visit my web blog article builder review

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)