miércoles, diciembre 05, 2012

Prajitura fara gluten, fara zahar, fara oua, fara lapte–Pastelito sin gluten, sin azúcar, sin huevos, sin lactosa

Stiu, titlul spune multe, dar din ce e aceasta prajiturica? Cu placere impartasesc cu voi reteta la aceasta prajitura sanatoasa si surprinzatos de gustoasa!

Sé, el titulo dice mucho, pero que lleva este pastelito? Con mucho gusto comparto con vosotros la receta de este rico pastelito, aparte de ser un pastelito saludable es sorprendentemente de rico.


Nu v-am spus nimic pana acum, dar din octombrie particip la un curs de nutritie. Invatam foarte multe lucruri interesante si utile pentru a trai in lumea aceasta care, lupta din rasputeri sa distruga acest laborator minunat pe care Dumnezeu l-a creat, corpul uman. Iar aceasta prajiturica e una din temele noastre pentru acasa. Sa facem un chec, la mine a iesit o prajiturica, fara gluten, fara zahar, fara oua si fara lactate. Deci o prajiturica apta pentru toata lumea.

Nu va imaginati ce bine in vine aceasta prajiturica. La scoala, unde merge baiatul meu cel mic, se mai cere din cand in cand sa ducem la scoala ceva facut in casa, asta cand au ei o zi speciala. Iar in clasa cu fiul meu sunt 2 baieti care au intoleranta, unul la oua, iar celalalt la lactate. Asa ca aceasta prajiturica va fi ideala sa o pregatesc pentru o asemenea ocazie, si nu numai, chiar si pentru noi in casa, numai ca nu prea am obiceiul sa pregatesc dulciuri, dar aceasta prajiturica nu e deloc pacatoasa. Are un indice glicemic foarte mic, in schimb are rolul de a ne hrani si nu doar de a ne satisface papilele gustative cum se intampla de obicei cand consumam dulciuri.

No les he dicho nada hasta ahora, pero desde el octubre estoy haciendo un curso de nutrición. Aprendo muchas cosas interesantes y útiles para vivir en un mundo que lucha con todas sus fuerzas para destruir este laboratorio maravilloso creado por Dios, el cuerpo humano.

Este pastelito es uno de los deberes que se nos ha dado para la casa, transformar un biscocho tradicional en uno que sea apto para todo el mundo.

Y no se imaginan lo bien que me viene este pastelito. En el colegio de mi hijo se acostumbra hacer algún desayuno con alimentos caseros y cada padre debe de enviar algo hecho en casa. Pues en la clase de mi hijo hay dos alumnos que tiene intolerancia, uno a lactosa y el otro a los huevos también. Así que este pastelito será ideal prepararlo para esa ocasión, o porque no prepararlo de vez en cuando para mis niños. Aparte de que es muy rico es muy nutritivo también, solo pensar en las propiedades de la quinua, además está muy rico en fibras… Ya! es un pastelito rico y saludable!

Ingrediente pentru o tava de 17cmX17cm:

Ingredientes para un molde de 17cmX17cm:

190 gr faina de quinua*
60 gr faina de migdale
20 gr faina de roscove*
120 gr piure de sfecla rosie fiarta
100 gr ulei de cocos*
50 gr ulei de masline extra virgin
100 gr apa indulcita cu stevia
4 gr frunze uscate de stevia*
sucul de la o jumatate de lamaie
6 gr bicarbonat
un praf de sare*
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glazura
3 linguri faina de roscove*
3 linguri ulei de cocos*
1 lingura sirop de agave*
apa pentru a obtine consistenta dorita

* produse ecologice

190 gr harina de quinua*
60 gr harina de almendras
20 gr harina de algarroba*
120 gr puré de remolacha cocida
100 gr aceite de coco*
50 gr aceite de oliva virgen extra
100 gr agua endulzada con stevia
4 gr hojas de stevia*
el jugo de medio limón
6 gr bicarbonato
una pizca de sal*
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cobertura
3 cucharadas harina de algarroba*
3 cucharadas aceite de coco*
1 cucharada sirope de agave*
agua hasta obtener la consistencia deseada

*productos ecológicos

nota: se pune 150 gr apa la fiert, adaugam frunzele de stevia si lasam sa fiarba 2-3 min, stoarcem frunzele bine iar acest lichid va fi indulcitorul la prajitura noastra.

1. Dam drumul al cuptor la 180ºC
2. Amestecam fainurile, stingem bicarbonatul in sucul de lamaie si amestecam cu robotul toate ingredientele lichide si umede, dupa, adaugam ingredientele uscate si le amestecam bine cu robotul.
3. Punem compozitia (va fi o compozitie destul de solida si va trei sa o intindeti cu lingura) intr-o tava unsa cu margarina nehidrogenata si infainata bine. Introducem in cuptor si coacem timp de 30-35 min. Odata coapta o lasam 10 min in cuptor cu usa intredeschisa, asta pentru a nu obtine o prajitura crapata, chiar daca s-a crapat ea ceva… si o punem pe un gratar sa se raceasca (la mine nu a mai fost nevoie, am pus-o direct pe tocator, iar copiii imediat au si mancat jumatate)
4. Cand s-a racit o taiem si servim cu glazura. Glazura se face foarte simplu, e nevoie numai sa amestecam bine toate ingredientele si sa o servim.

nota: se pone a hervir 150 gr agua con las 4 gr hojas de stevia, una vez que rompe a hervir lo dejamos hervir 2-3 min y tapamos por 5-10 min, escurrimos bien, incluso estrujamos con la mano las hojas para que salga todo el jugo, este liquido será el que dará el dulzor a nuestros pastelitos.

1. Encendemos el horno a 180ºC.
2. Mezclamos las harinas, mezclamos el bicarbonato con el jugo de limón y mezclamos en un robot de cocina todos los ingredientes húmedos, después añadimos los ingredientes secos y mezclamos muy bien.
3. Ponemos la composición (será una composición bastante sólida y hará falta extenderla con una cuchara) en una bandeja engrasada con margarina no hidrogenada y enharinada. Introducimos en el horno precalentado y horneamos 30-35 min. Una vez horneada la dejamos en el horno unos 10 min con la puerta entreabierta, esto para evitare que se agriete, aunque algo si se ha agrietado…
4. La ponemos encima de una rejilla (yo al puse directamente sobre la tabla, es que no tardo mucho hasta que los niños han comido más de la mitad), la cortamos en cuadraditos y la servimos con la cobertura. Es muy sencillo de hacer la cobertura, solo hace falta mezclar muy bien los ingredientes y ya está.

Pofta buna!
Buen provecho!

10 comentarios:

  1. Se ve riquísimo y encima tolerado por todos...me lo llevo sin dudarlo..besos

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  2. Un postre ideal, Daniela!! La verdad, al leer el título me quedé un poco sorprendida...pero el resultado es magnífico!
    se me hace la boca agua tan sólo de ver las fotos!
    Tomo nota!
    Besitos y buen puente!

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  3. Qué bien que estés con ese curso de nutrición! Mi suegra es médico de familia y ha hecho muchos cursos especializados en nutrición, y aprendo mucho con ella. Creo que es muy importante conocer bien cómo funciona nuestro cuerpo y cómo nos alimentamos.

    Esta receta parece totalmente pecaminosa por la pintaza deliciosa que tiene, pero los ingredientes no podían ser más saludables. Me lo apunto sin falta.

    Un abrazo

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  4. Wow. Arata tare bine prajiturica ta! Si cand ma uit la ingrediente nu imi vine sa cred :) Faina de quinoa este de cumparat sau ai facut tu din boabe de quinoa?

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    Respuestas
    1. Faina de quinoa se gaseste la magazinul cu produse naturale, dar de data asta am facut eu faina din fulgi de quinoa.
      E o prajiturica surprinzator de buna, avand in vedere lipsa ingredientelor de baza pentru prajituri.

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  5. Daniela, que aspecto mas delicioso. Se ve mejor que en Fb. ME gusta tu truco para usar las hojas de stevia, :) Ya tengo ganas de que llegue mañana. Un besazo

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  6. Super sanatoasa reteta ta, si arata grozav de bine! M-am minunat de retetele tale frumoase si pozele minunate pe care le-ai facut. Felicitari!!! Le meriti din plin ;)

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  7. Voi incerca aceasta reteta neaparat! Multumesc pt reteta!

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Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

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