miércoles, mayo 09, 2012

Gem de capsuni cu anason instelat si agar-agar - Mermelada de fresones con anís estrellado y agar-agar

    A trecut foarte mult timp de cand nu v-am mai propus nici un fel de gem sau dulceata. Chiar daca nu am scris nimic despre asta, la fiecare 3-4 luni fac cateva borcane cu gem sau cu dulceta. La mine in casa nu se consuma gem din comert asa ca trebuie sa am grija sa am in camara intodeauna gem sau dulceata, asta pentru diminetile speciale care dorim sa le indulcim si mai mult:)
Va propun o reteta de gem de capsuni, aici in Spania de mai bine de o luna a inceput sezonul capsunilor. Si cum vedeam ca mi se termina rezerva de gem m-am hotarat sa fac gem de capsuni, cu toate ca as prefera capsunile din vara, mi se par ca sunt mai aromate si mai dulci. Dar pentru copiii mei, gemul cel mai bun e cel de capsuni.
    De cate ori faceam gem de capsuni nu obtineam acea textura gelatinoasa pe care o au gemurile din comert. Tineam chiar prea mult pe foc pentru a elimina parte din lichid si tot erea destul de lichid si fara a obtine o textura satisfacatoare. Dar cu un an in urma, am cunoscut o fata datorita acestui blog. De fapt ea m-a contactat ca sa colaborez cu ea la o emisiune de radio, in final treaba nu a mers cum ma asteptam si am renuntat. Cerea destul sacrificiu de sine fara a obtine ceva in schimb. Dar nu imi pare rau, asa am cunoscut o persoana minunata. Aceasta persoana locuieste la casa, si imi povestea ca are plantat in gradina capsuni, in felul asta am ajuns si la subiectul de gemuri. Ea mi-a povestit ca foloseste agar-agar si nu trebuie sa-l fiarba in nestiinta si mai obtinem si un gem mult mai nutritiv, ganditiva cate propietati are agar-agar. Deci asa am ajuns sa fac acest gem perfect ca compozitie dar si la gust. Veti vede ca iar am facut uz de anason instelat. Imi place la nebunie aroma care o da la gem, asa ca incerc in al adauga mai in toate gemurile pe care le fac. De moment nu am gasit unul care sa imi displaca. Plus ca anasonul ajuta si la digestie. Deci daca vei face gemul cum l-am facut eu, vei obtine un gem delicios, cu o textura perfecta si sanatos.
    Ha pasado ya mucho tiempo desde que no he publicado ninguna receta de mermelada o dulce de frutas.
Aunque no he escrito nada sobre esto, a cada 3-4 meses hago unos tarros de mermelada, en mí casa no se compra del comercio productos preparado o productos semipreparados, de vez en cuando compro aluna cosa del herbolario, pero no gran cosa.
     Así que esta vez les propongo una mermelada de fresones, aprovechando la temporada he hecho unos tarros y tenía el deseo de compartir con vosotros un truco que me lo ha dicho una amiga. Se trata de un truco para hacer una mermelada perfecta de fresones, sin hervirla mucho, sin utilizar pectina del comercio, y utilizando agar-agar, es un espesante natural rico en propiedades y tiene el mismo efecto que la pectina.
Cada vez que hacía mermelada de fresas no me salía muy bien, era bastante liquida y debía de añadirle alguna manzana. Pero ya saben, cuando quieres hacer mermelada de fresas, quieres hacer de fresas y nada más. Así que recordando el truco de mí amiga, que por cierto me ha contactado atreves del blog:) sí y nos hemos conocido personalmente, fue una experiencia muy bonita.
Bien, que voy por otros rumbos:))) volvemos a nuestra mermelada, ya saben que a mí últimamente me gusta añadir sabor a las mermeladas, pues a esta le he añadido anís estrellado, ya saben tiene un sabor bien rico y ayuda la digestión. Que más quiero? Así que ya no les digo nada más, solo deben de probar esta rica mermelada, pero cuidado produce dependencia:)))



Ingrediente pentru 9-10 borcane de 385gr:
3 kg capsuni spalate si curatate de cotoare
1 500 gr zahar brun
3 b anason instelat
1/2 pahar suc de lamaie
2 lingurite cu varf praf de agar-agar, amestecat cu 1/3 pahar cu apa

Ingredientes para 9-10 tarros de 385 gr:
3 kg fresones limpios y sin tallo
1,500 gr azúcar moreno
3 anís estrellado
1/2 vaso zumo de limón
2 cucharaditas colmadas agar-agar en polvo, mezclado con 1/3 vaso agua

Elaborarea:
1. Spalam bine capsunile, le taiem cotoarele, le taiem in bucati mai mici si le punem intr-o caserola impreuna cu zaharul brun. Amestecam bine capsunile cu zaharul, acoperim si il punem la frigider pentru 24 ore, ar fi bine daca la 12 ore l-am amesteca putin.
2. Punem la fiert capsunile cu sucul de lamaie si anasonul instelat. La inceput il vom tine la foc potrivit-mare, cand incepe sa fiarba dam focul mic si vom amesteca din cand in cand in el. Trebuie sa-l fierbem 30 min. Atentie, nu ii luam spuma care se face deasupra, spuma aceea contine pectina si si nu e bine sa o eliminam deocamdata.
3. Amestecam agar-agar cu apa mentionata, dupa cele 30 min e timpul sa strangem spuma, daca mai e spuma, scoatem anasonul instelat, iar cu mixerul vertical il vom mixa. Adaugam agar-agar-ul hidratat, imediat amestecam, de fapt in timp ce punem agar-agar-ul amestecam continu. Mai lasam sa fiarba 2-3 min si oprim focul, imediat il punem in borcane sterilizate.
4. Punem imediat capacele la borcan si le strangem bine, intoarcem borcanele cu capacul in jos pentru 2 min. Acum vom pune borcanele in pozitie normala, intr-un loc ferit de caldura si lumina, acoperim cu o paturica si nu vom umbla la ele pentru 24h. A doua zi vom face proba la borcane sa vedem daca au prins aer, sau nu. Apasam cu degetele pe capac, daca va ceda capacul inseamna ca a prins aer, acel borcan trebuie tinut in frigider si consumat in urmatoarele zile. Borcanele care nu le cedeaza capacul, vor fi pastrate intr-un loc racoros si va avea un terment de 1-2ani, dar eu recomand a se consuma in primul an, chiar daca inca sunt bune dupa un an, gemul isi va pierde din culoare dar si din propietati.
Elaboación:
1. Lavamos muy bien las fresas, le cortamos el tallo, las cortamos en trozos más pequeños y las ponemos en un taper junto con el azúcar moreno. Mezclamos muy bien, cubrimos y lo guardamos en el frigorífico por 24h, estaría bien si a los 12 h removiéramos un poco.
2. Ponemos a hervir las fresas con el zumo de limón y el anís estrellado. Al principio lo dejamos a fuego medio-alto, al empezar a hervir bajamos a fuego bajo y lo hervimos 30 min removiendo de vez en cuando. No recogemos la espuma, esa espuma contiene pectina y nos hace falta.
3. Mezclamos el agar-agar con el agua mencionada, después de los 30 min de cocción recogemos la espuma y el anís estrellado y lo trituramos con la batidora. Añadimos el agar-agar, pero en el mismo tiempo no dejamos de mezclar. Dejamos otros 2-3 min a fuego lento, enseguida ponemos la mermelada en los tarros esterilizados con antelación.
4. Ponemos enseguida las tapas a los tarros, serramos muy bien y ponemos los tarros por 2 min con la tapa hacia abajo. Guardamos los tarros en un lugar fresco y los tapamos con una manta, no hay que moverlos por 24h. El segundo día vamos a hacerles la prueba a los tarros. Al apretar con los dedos en la tapa, si la tapa se va hacia dentro, significa que no ha cerrado bien, ese tarro se guarda en el frigorífico y se consume en los siguientes días. Lo tarros que están bien serrados se guardan en un lugar fresco al que no da la luz y su conservación es de 1-2 años. Recomiendo que se consuman antes de un año, la mermelada pierde parte de su color y propiedades si pasa de un año, aunque de sabor es buena y no se estropea.

20 comentarios:

  1. Me imagino esta mermelada con tanto cuerpo, y sin manzana, sobre una rebanada de cualquiera de tus panes, una delicia.
    Besazos.

    ResponderEliminar
  2. Esa mermelada tiene una pinta excelente Daniela, yo últimamente no hago mermeldas excepto la de naranja amarga, a veces me quedan bien y otras muy líquidas... he probado con el Agar-agar ya que en Galicía se vende uno hecho aquí muy bueno, tanto que me dejó las ultimas duras como un queso! Probaré con tus cantidades a ver que pasa, seguramente no lo hacía bien, lo echaba en agua hirviendo como la gelatina en polvo normal. Besos

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Pues sí, si se utiliza mucha cantidad de agar-agar eso suele ocurrir. Yo creo que se podría poner incluso un poco más.
      Lo de echarlo en agua hirviendo no lo hago porque se haría como amontonado, no se mezclaría bien, por eso lo voy hidratando un poco, igual como se procede con la pectina.
      Besitos.

      Eliminar
  3. Qué colorcito tan bonito que tiene y la textura adecuada, tiene que estar de vicio.

    Un abrazo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Así es, es de vicio:) pero hay que controlarse:)))
      Gracias.

      Eliminar
  4. Anul trecut am descoperit si eu agar-agar-ul, si am facut o dulceata asemanatoare, dar fara anason...anul asta o sa incerc si dupa reteta ta, multumesc de idee...Am reusit sa fac si gem de maciese, cu aceasta "gelatina vegetala", cu timp de fierbere minim.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eu il folosesc de mai mult timp, dar nu am folosit niciodata la gem. Nu stiu de ce, dar nu mi-a trecut prin cap. Ma bucur ca am probat si o voi folosi si la alte preparate de genul asta. Si da, e si avantajul de a fierbe mai putin preparatul, dar trebuie avut totusi grija pentru ca sa nu fermenteze in cazul in care se scurteaza prea mult timpul de fierbere.
      Iti multumesc pentru mesaj.
      Pe curand.

      Eliminar
  5. Daniela, me voy a copiar tu mermelada.
    La mezcla de fresas y anís estrellado me parece genial.
    Gracias por compartirla.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gracias Cecília, me alegro que te parece genial.
      Espero que te guste.

      Eliminar
  6. wow, am agar-agar si il folosisem doar la budinca de lapte de cocos, am sa folosesc ce mi-a ramas din el pt a face dulceata ta:) anul asta vreau sa experimentez dulceturi si gemul cu cupsuni :D

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. MA bucur Andreea ca iti surade ideea de a face acest gem. Iti spun ca nu vei fi dezamagita daca il faci. Anasonul ii va da o aroma aparte, dar nu va inhiba gustul de la capsuni pentru ca nu e in mare cantitate.
      Cat despre dulceata nu stiu eu cam cum ar sta treaba, ai grija sa nu adaugi mult, la gem e nevoie sa-l inchege putin dar la dulceata... stii tu, dulceata trebuie sa curga putin, sa fie mai cleioasa de la zaharul dublu care se adauga fata de gem.

      Eu prefer gemul ca se intinde uniform, nu te trezesti ca ai consumat o jumatate de borcan cand mananci din el cum se intampla cu dulceata. Cand fac dulceata incerc sa las fructele cat mai mici pentru a nu consuma multa cantitate pe o felie.
      Astept impresii de la tine o data ce ai probat reteta.
      Iti doresc numai bine.

      Eliminar
  7. Te dejo el enlace del editor, no hay que instalarlo porque es on-line...
    http://www.picmonkey.com/
    Besos

    ResponderEliminar
  8. Mmm...que rico.
    Demult vreau sa incerc si eu un gem, mi-ai dat reteta potrivita.Sotului meu i-ar placea cu siguranta.
    Daniela,tu de unde cumperi agar-agar si anason instelat?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Da, e foarte bun si aromat.
      Agar-agar il cumpar de la magazinele cu produse naturale, iar anasonul instelat la magazinele de alimente cu produse asiatice. Tot la magazinele cu produse asiatice se gaseste si agar-agar, dar eu il prefer pe cel ecologic.

      Ma bucur ca doresti sa-l probezi.
      Pe curand.

      Eliminar
  9. o sa caut si eu agar-agar, e prima data cand aud de el (:
    ma pregatesc pt gemul de capsuni (noi mai avem de asteptat putin pana apar capsunile autohtone curate) si-ti multumesc Daniela pentru reteta

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Asa e mai, mai e putin pana vine intradevar sezonul capsunilor adevarate. Cele dulci si bine aromate.
      Cauta agar-agar, e o obtiune foarte buna si sanatoasa in comparatie cu gelfix.
      Si nu ai pentru ce sa-mi multumesti. Eu o impartasesc cu mare placere.
      Astept vesti de la tine cand vei face gemul, sa-mi spui ce parere ai.

      Eliminar
  10. Am facut si eu. Insa dupa ce am pus agar agar nu trebuia sa se ingroase? A iesit totusi destul de lichida dulceata. Desi am pus cantitatea mentionata si am urmat pasii din reteta... Poate ma lamuriti.
    Multumesc.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ma surprinde ca nu s-a ingrosat. Nu se obtine o consistenta ca gelatina, doar ii da putina consistenta la gem ca sa nu curga, cred ca ma intelegeti. Daca ati dat in fiert putin, odata ce ati pus agar-agar gemul trebuie sa fie ceva mai gros. Dar asta se vede numai cand s-a racit gemul, cand e fierbinte el e destul de lichid. Mai poate influenta si temperatura la care ati fiert gemul, daca a fost mai mica decat temperatura folosita de mine, automat a eliminat mai putin lichid.
      Poate imi puteti spune daca e lichid, chiar si dupa ce s-a racit?
      Astept sa-mi raspunedeti.
      Pe curand.

      Eliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)