martes, noviembre 01, 2011

Zacuscă


 Bună prieteni 
 De data asta nu e rețetă de pâine! Dar stați liniștiți, vin cu o rețetă care se mănâncă pe pâine! Cu o rețetă de zacuscă! Știu, pe net sunt multe rețete de zacuscă, dar doream să vin și eu cu versiunea mea. Cred că în fiecare rețetă se descoperă câte un truc, un truc care e din familie sau de la prieteni. Deci toate rețetele de zacuscă nu sunt la fel. Bine, la mine poate diferența e la cantități, sau în modul cum am făcut-o. Rețeta am făcut-o după metoda lui mama, la cantități nu, nu am apucat s-o întreb ce cantități folosește ea, asta pentru altă ocazie... Dar am făcut cu toate zarzavaturile coapte, cum face mamă, inclusiv cu ceapa coaptă, în modul ăsta nu se prăjește ceapă și nu face așa de mult rău persoanelor care suferă cu fierea și cu digestia. E adevărat, mama când face zacuscă face în cantități enorme, coace zarzavaturtile la cuptorul de afară cu foc, oricât aș coace eu zarzavatul în cuptor nu vor obține gustul ăla de la fum. Dar a ieșit destul de asemănătoare, așa că dacă voi aveți posibilitatea să le caceti pe foc e și mai bine. 
  
 Cu toate că zacusca e foarte comună la noi în România,  zacusca se face în toată zona balcanică, iar originea cuvântului e slavă, care înseamnă pur și simplu gustare sau mușcătura. Rădăcina cuvântului indică, gustoase, o mușcătura sau gustare. Informație reluată de aici. 


Hola amigos
Esta vez no vengo con una receta de pan! Pero tranquilos vengo con una receta que se come encima del pan! Vengo con una receta de zacusca! Sé que en internet (por lo menos en mi idioma) hay muchas recetas, pero quería enseñaros mi versión, creo que en cada versión hay algún truco, bien pues la diferencia que hay en mi receta serán, las cantidades y el modo de como la he hecho. Yo he horneado toda la verdura, incluso la cebolla, de este modo no se fríe la cebolla y no hace daño a las personas que sufren de cólicos y con la digestión. Este es el modo como hace mi madre la zacusca, eso sí, ella hace en grandes cantidades! Hace en grandes cantidades y hornea la verdura en un horno hecho de tierra y con fuego de leña, aquí pueden ver el horno. Pero ha salida a la zacusca de mi madre, pero si tienen la ocasión de hornear la verdura a la parrilla o a un horno con fuego no ezite en úsalo.

Aunque la zacusca es muy común en mi país, zacusca se hace en toda la zona balcánica, y el origen del nombre viene de eslavos, significa  aperitivo o snaks (creo que es el snaks más saludable!) La raíz de la palabra indica, sabroso, morder y snaks. La información de aquí.



Ingrediente:
 2 kg ardei gras
 1200 gr vinete
 1100 gr ceapă
 300 gr bulion
 200 gr ciorba de roșii (sau roșii crude date prin mașină)
 100 gr ulei de măsline virgin extra
 2 foi de dafin
 sare după gust

Ingredientes:
2 kg pimiento para asar
1200 gr berenjenas
1100 gr cebolla
300 gr tomate frito
200 gr tomate triturado (se puede y tomate natural)
100 gr aceite de oliva virgen extra
2 hojas de laurel
sal al gusto

 Modul de preparare: 
 1. Preprarea zarzavatului. Spălăm bine ardeiul, vinetele și punem împreună cu ceapa la cuptor să se coacă la 190ºC, vinetele și ardeiul se coc mai repede, aprox 30-40 min iar ceapa durează mai mult, trebuie coapte aprox 1h (dacă sunt mai mici cepele, se vor coace mai repede). Curățăm ardeiul, vinetele și ceapa, lăsăm să se scurgă puțin vinetele de zeamă. Tocăm zarzavatul și-l punem la fiert împreună cu uleiul. Eu am tocat vinetele cu un cuțit de lemn, ardeiul și ceapă le-am mixat. 
 2. Fierberea. De fiert eu le-am pus în felul următor, am pus prima data ceapa cu uleiul și o linguriță de sare, în momenrtul când a început să fiarbă am adăugat pasta de roșii și ciorba de roșii, după aceea a urmat ardeiul, vinetele și foile de dafin. Las să fiarbă la foc mic-mijlociu, amestecând mai mereu, trebuie lăsat să fiarba aprox 2 ore, până când vedem că la consistență e mai groasă și vedem puțin uleiul deasupra deci trebuie să elimine foarte mult din lichidul care îl are. Foarte important, înainte de a pune în borcane zacusca, trebuie să potrivim de sare, dar să nu o faceți prea sărată! știți că atunci când ceva e fierbinte te poți înșela la câtă sare e nevoie. Dacă lăsați mult timp fără a amesteca, există riscul să se lipească, sau când amestecați să sară zacusca prin toată bucătăria.
 3. Conservarea. Dacă dorim să conservăm pentru mai mult timp E nevoie de borcane sterilizate, în momentul când e gata punem în borcane, foarte important! să nu aibă nici o picătură de apa borcanele. Odată pusă în borcane și strânse bine capacele la borcane, punem borcanele într-un loc ferit de căldură, lumina... acoperim bine cu o pătură și lăsăm fără a mișca borcanele 24h-48h. După aceea fierbem borcanele la bain-marin 20 min, odată fierte la bain-marin lăsăm din nou să se răcească acoperite cu o pătură. În modul asta poate dura chiar și doi ani, dar eu nu recomand atâta timp, produsele conservate după un an își pierde parte din propietațile care le mai are, pierde din culoare... deci trebuie consumată înainte de un an, chiar dacă ea poate ține și doi ani. 

Modo de elaboración:
1. La preparación de la verdura. Limpiamos bien el pimiento, la berenjena y ponemos junto con la cebolla en el horno para asar, hay que hornear a 190ºc, las berenjenas y los pimiento se hornean antes, pueden tardar unos 30-40 min, pero la cebolla tarda más, alrededor de 1h (si se utiliza cebolla de tamaño pequeño, están listas antes de 1h). Quitamos la piel a los pimientos, las berenjenas y a las cebollas, dejamos escurrir un poco las berenjenas del líquido que suelta. Trituramos las verduras y ponemos a hervir junto con el aceite. Yo he triturado el pimiento y la cebolla con la batidora, las berenjenas las he machacado con un cuchillo de marera, es un cuchillo especial para las berenjenas asadas.
2. La cocción. Las he puesto a hervir en el siguiente modo, primero he puesto la cebolla junto con el aceite y una cucharadita de sal, en cuanto rompe a hervir añado el tomate frito y el tomate triturado, después añado el pimiento, las berenjenas y las hojas de laurel. Dejo hervir a fuego medio-bajo mezclando bastante a menudo, (al principio no hace falta mezclar muy a menudo, pero después de pasar algo de tiempo hace falta mezclar más a menudo) hace falta hervir al aprox 2 horas, debe de eliminar casi todo el líquido, en el momento que se ve por encima el aceite (como unos charcos pequeños) seguramente esta lista. Muy importante, antes de ponerlos en tarros hay que ajustar de sal, tener cuidado que cuando está muy caliente no nos damos cuenta la sal que hace falta. Si se deja mucho tiempo sin mezclar hay dos riesgos, se puede pegar y si se deja bastante tempo sin mezclar empieza a saltar por toda la cocina.
3. La conservación. Si deseamos conservarla para mucho tiempo, hace falta tarros esterilizados, en el momento que esta lista se pone en tarros enseguida después de haber apartado del fuego, muy importante! los tarros no deben de tener ni una sola gota de agua. Una vez que están en los tarros y bien serados, los ponemos en un lugar apartado y cubrimos bien con una manta, dejamos sin moverlos entre 24-48 horas. Después ponemos a hervir los tarros a bain-marin unos 20 min, una vez que están listos los dejamos enfriar otra vez cubiertos con mantas. De este modo hoz puede durar y hasta dos años, pero yo no lo recomiendo, aunque no se estropea pierde propiedades, las propiedades que le queda después de la cocción., pierde parte del color, no sé si os habéis dado cuenta en alguna mermelada, así que hay que consumirlo en un año, aunque puede durar y dos años.


10 comentarios:

  1. Suena delicioso. No lo conocía.
    Buen día

    ResponderEliminar
  2. Yo tampoco lo conocía pero me encantaría probarlo, podrías mandar tarros a domicilio! Besos

    ResponderEliminar
  3. Tiene que ser realmente bueno, las berenjenas y pimientos me encantan.
    Que buena receta!!
    Bss

    ResponderEliminar
  4. Me alegro que les parece una buena receta!
    Espero que las probéis.
    Salome me has dado una idea muy buena...
    Gracias por vuestros comentarios.
    Besitos.

    ResponderEliminar
  5. Daniela, mi-a placut mult reteta ta. Si eu am facut anul acesta 4 portii de zacusca, cum stii ca am gradina mea, am avut de toate ecologice, inca as avea de facut vreo doua portii de zacusca dar m-am saturat. Doua portii le-am facut cu toate ingredientele coapte pe jar, si doua le-am facut cu tot prajit. Zacusca cu ingredientele coapte ne place mult mai mult, cele doua portii cu tot prajit nos repiten mucho. Se vede diferenta!
    Te pup, si scuza-ma ca nu am mai comentat dar am fost in vacanta con la nuera 10 días.
    Besitos

    ResponderEliminar
  6. Asa e Daniela, cand se prajeste ceapa produce indigestie, cu toate ca nici varianta mea nu e 100% sanatoasa, avand in vedere ca se fierbe in ulei, dar am pus mai putine vinete, asa nu se ingreuneaza rau digestia. Zacusca ideala ar fi sa pui uleiul dupa ce s-a fiert zarzavatul, dar nu se poate conserva. Si nu stiu cine ar putea s-o manance cu uleiul de masline, se schimba total gustul.
    Dar cum spune si numele, o gustare din cand in cand cred ca e acceptabila.
    Mai ales daca o consumi cu o salata de ceapa.
    Nu te ingrizora, eu cred ca cine e in lumea blogosferei, stie ca nu intodeauna e timp pentru a vizita si comenta postarile care ne plac.
    Ai devenit soacra!
    Felicitari!
    Te pup.

    ResponderEliminar
  7. Esto tiene que serr muy bueno! Aquí también es costumbre asar las verduras, pelarlas y comerlas con un poco de aceite y sal, o con un ajo cortado a trocitos...
    Buena idea esta de triturarlo todo. Así querda una salsita para untar con muy buena pinta!
    Besos

    ResponderEliminar
  8. Zacusca nu o refuz niciodata!!

    Daca doresti, te invit sa participi la provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie" (detalii la mine pe blog). Eu te astept cu drag!

    O seara buna!

    ResponderEliminar
  9. Esta salsita tampoco la conocía y tiene una pinta buenísima, un beso

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)