miércoles, abril 06, 2011

GEM DE DOVLECEL, ANANAS SI GHIMBIR / MERMELADA DE CALABACÍN, PIÑA Y JENGIBRE


Da, am facut gem de dovlecel!
Cu ceva vreme in urma ma tot gandeam, oare de ce sa facem gem de zarzavat daca avem atatea fructe? Din cunostintele mele, stiu ca nu este bine sa combinam zarzavat cu fructe, cum scrie intr-o carte cu numele Dieta si Hrana, cand facem asemenea combinatii in stomacul nostru se produce un razboi. Dar am aflat ca rosiile ar fi un fruct, si m-am gandit daca dovleacul il folosim in retete sarate si dulci, poate ca si dovlecelul este din aceeas familie, in schimb mi-am adus aminte ca bunica mea facea minciunele din dovlecel si ce-mi mai placeau...
Asa ca nu stiu, apel la voi sa-mi spuneti, este bine ce am facut? este sanatoasa combinatia?
Astept cu nerabdare parerea voastra.
Cat despre gustul la acest gem, este foarte bun, m-a surprins foarte mult ca nu se simte aciditatea de la ananas... iar cat despre reactia organismului meu... care sant foarte sensibila cu digestia, pana acum nu am patit nimic.

¡Sí, he hecho una mermelada de calabacín!
Con algo de tiempo atrás, me preguntaba ¿por que hacer mermelada de verdura cuando tenemos tantas frutas? De lo que yo sé, no hay que mezclar la verdura con la fruta, como dice en un libro escrito por Ellen G White, cuando hacemos combinación de verdura y fruta, en nuestro estomago se produce una guerra. Pero he averiguado hace un tiempo que los tomate es fruta y no verdura, y luego he pensado que será de la misma familia que la calabaza y como la calabaza se utiliza en preparados tanto dulces como salados, he pensado que lo mismo se puede hacer con el calabacín, ademas me he recordado que mi abuela hacía unos buñuelos de calabacín, que por cierto eran muy ricos...
¿Así que no se, apelo a vuestros conocimientos, es saludable la combinación? Que de rica es muy rica la mermelada, además, tengo un estomago muy sensible y hasta ahora no me ha pasado nada.


Ingrediente pentru 8 borcanele:
1100 gr dovlecel (curatat de coaja si de seminte)
750 gr ananas (curatat de coaja si partea tare din mijloc)
50 gr ghimbir cristalizat
1150 gr zahar brun
45 gr pectina

Ingredientes para 8 tarros:
110 gr calabacín (pelado y sin semillas)
750 gr piña (sin corteza y sin la parte dura del centro)
50 gr jengibre cristalizado
1150 gr azúcar moreno
45 gr pectina

Modul de preparat:
Se mixeaza primele trei ingrediente si se pune pe foc, se fierbe in clocot 25 min (intre timp amestecam mai mereu), se adauga zaharul, lasam sa fiarba inca 5 min dupa care adaugam pectina in forma de ploaie si amestecam continu, se mai lasa 1 min si oprim focul.
Imediat il punem in borcane cu capac sterilizate, acoperim borcanele cu o paturica, lasam asa pana se raceste complet.
Odata reci presionam cu degetele pe capac, daca face zgomot capacul la vre-un borcan, acel borcan trebuie pastrat in frigider si consumat.

Modo de preparación:
Trituramos los primeros tres ingredientes, y se pone a hervir en un vaso inoxidable y con la parte baja gruesa, se deja hervir 25 min (mientras hay que mezclar bastante a menudo), se añade el azúcar, se deja hervir 5 min más y añadimos la pectina en forma de lluvia mezclando continuamente, se deja 1 min más y se apaga el fuego.
Enseguida se pone en tarros esterilizados se pone las tapas, después se cubre con una mantita, se deja así hasta que se enfría totalmente.
Una vez que se ha enfriado, con los dedos presionamos la tapa, si alguna tapa hace un ruido, ese tarro hay que guardarlo en el frigorífico y consumir la mermelada.


Si aici se poate vdea culoarea lui adevarata.
Y aquí se puede ver su color de verdad.

6 comentarios:

  1. Bună dimineața scumpa mea!
    Cred că este bun și acesta...
    nu am auzit până acum de așa ceva,
    numai tu ești cu surprizele!
    Dulceața mea preferată rămâne
    aceia care mi-ai trimis-o..
    Să ai o zi frumoasă!
    Te sărut cu mare,mare drag!

    ResponderEliminar
  2. Daniela, sunt sigura ca acesta dulceata este foarte buna, si daca nu ai patit nimic, nici nu vei pati! Ai dreptate, in Dieta si Hrana, asa scrie, si mai mult decat atat, lumea se schimba, medicii, ne spun in fiecare an altceva. Tu stii, sigur ca nu este recomandat sa bei apa la masa, aici medicii, recomanda acest lucru si dupa fiecare masa o piesa de fruct. Poti sa crezi? Amestecul de legume, zarzavaturi, din stomac si dupa aceea un fruct??? Eu fac asa, si nu am patit nimic. Din contra daca nu beau apa la masa, nu ma simt bine, dupa aceea, si daca nu termin masa cu un fruct, nu am terminat de mancat, imi lipseste ceva. Chestie de obisnuinta? Eu zic ca fiecare e diferit si nu poti sa faci o dieta stricta si legi pentru toate fiintele, la fel nu toti suntem egali!
    Uite mi-am notat reteta si mai tarziu cand nu voi mai sti ce sa fac cu dovleceii, din gradina, imi propun sa fac dulceata!
    Te pup si iti doresc o zi buna!

    ResponderEliminar
  3. Gracias por el comentario, Tu mejor receta.
    Y sí, esta muy rica la mermelada.

    Buna Elena
    Ca intodeauna vizita ta, imi produce multa bucurie.
    Te pup.

    Buna DAniela
    Asa este Daniela, eu nu beau apa la masa, mas balona si nu s-ar mai termina digestia... eu nu m-am adaptat la obiceiurile celor din occident.
    Dar ma surprinde ce spui despre fructe, chiar tu mi-ai trimis un mail in care spunea, sa nu amesteci fructele cu nimic.
    Iti multumesc foarte mult pentru parere, am mai cercetat si eu cate ceva, si totusi dovlecelul face parte din aceeasi ramura ca si dovleacul... asa ca, nu cred ca este periculos sa-l folosim in retete dulci.
    Te pup si te astept cu drag.

    ResponderEliminar
  4. Hola Daniela:gracias por tu información. Tenemos una pregunta¿Que es realmente, mermelada o un dulce liviano? Gracias. Claudia

    ResponderEliminar
  5. Hola Claudia
    Me has puesto en un aprieto, a decir la verdad no sé lo que significa, un dulce liviano, he buscado por internet y entiendo que se refiere que si es un dulce ligero.

    En mi opinión es una mermelada, es dulce lo justo pero no como un dulce, el dulce tiene que tener más azúcar y no tiene que tener la fruta triturada, también hay que tenerlo a fuego para reducir el liquido, en cambio esta mermelada de no haberle puesto la pectina habría tenido un montón de liquido.

    Y haciéndole el cálculo de calorías sale más o menos 220 calorías por 100 gr, también teniendo cuenta también de que es una mermelada muy rica en fibras.
    Si te referías a otra cosa házmelo saber.

    Un saludo.

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)