jueves, junio 09, 2011

PAINE INTEGRALA CU IN SI ALTE SEMINTE / PAN INTEGRAL CON LINAZA Y OTRAS SEMILLAS

   Buna prieteni
   Cum am atatea retete salvate si asteapta sa le prepar... am zis, trebuie sa incep sa l-e fac caci de aceea le-am salvat, iar principalele retete salvate sant de paine, de la prieteni mei virtuali, si am asa de multa nerabdare sa l-e probez ca deja am inceput cu ele. Dar aceasta reteta, este o reteta pe care am pregatit-o de mai multe ori, nu am vrut sa fac numai odata, eu vreu sa cer parerea la mai multe persoane inainte de a publica o reteta, asa pot afla si gustul altor persoane, eu sant o persoana careia imi place sa cred ca gustul se educa si gandinduma ca poate pe-al meu l-am educat intr-un fel... stiti ce vreu sa spun, nu toata lumea are acelas gust, si pe cine am intrebat daca l-e place painea mi-au raspuns afirmativ.
   Numai ca daca l-as fi intrebat pe cumnatul meu din start nu ar fi acceplat sa probeze, nu-i place sa consume paine integrala, cand a venit odata la mine a mancat fara paine, de atunci ii prepar paine alba cand vine la mine sau cu tarate de ovaz ca nici nu se observa.
   Este o reteta usor de facut si foarte nutritiva, in afara de faptul ca are fibre, vitamine din germen de coaja graului are si in rasnit, deci va puteti inchipui cat este de nutritiva, va recomand aceasta painica pentru micul dejun... nu mai o talalai mult si trec sa va spun reteta, merita sa o incercati.
   Nu in ultimul rand, va spun sursa retetei, reteta o puteti vedea aici, este de la Hilmar autoarea blogului  Retetele mele preferate, sant sigura ca o stiti, eu am mai publicat retete de paine de la ea, este ca are niste maini de nu va imaginati ce arta iese din ele, va sfatuiesc sa dati o fuga pe la ea ca nu veti regreta.

   Hola amigos

   Últimamente se me han acumulado un montón de recetas, además hay un montón de recetas pendientes de hacer, recetas que he visto en los blogs de mis amigos y las he guardado.
Y he pensado que ya es hora de empezar a prepararlas, y les digo, la mayoría de las recetas son panes, lo que más me gusta a mí hacer.
   Esta es una receta de pan muy nutritiva, con mucha fibra, estoy segura que más de una han hecho este pan. Como es tan fácil de hacer, yo les digo que es una pena si no la prueba, es un pan ideal para el desayuno. No digo merendar porque yo no acostumbro merendar, para mí hay solo tres comidas principales.
   La receta si acaso no la habéis reconocido es de nuestra amiga Hilmar, aquí la podéis ver, ella a su turno la ha visto en el blog de Joselín, así que es una receta viajera, porque he visto que hay más gente que la ha preparado. Además vaís a ver que ha sufrido bastantes cambios en el camino, Hilmar a cambiado algo, yo también al final sale otras recetas...

Ingrediente pentru trei painici in forma 18cm X 13cm:

500 gr faina integrala
80 gr faina T550 sau T650
360 gr apa plata sau fiarta si racita
200 gr drojdie naturala improspatata de minim trei ori
4 gr drojdie proaspata
30 gr miere
------------
10 gr sare
30 gr miere
20 gr in rasnit
Seminte si fulgi de cereale pentru a da pe deasupra

Ingredientes para tres panecitos con diametro de 18cmX13cm:

500 gr harina integral
80 gr harina de fuerza
360 gr agua mineral o hervida y enfriada
 200 gr masa madre refrescada mínimo tres veces antes
4 gr levadura fresca de panadero
30 gr miel
-------------
10 gr sal
30 gr miel
20 gr lino molido
Semillas y copos de cereales para dar por encima


1. Se amesteca ingredientele din primul grup si framantam 2-3 min, lasam coca acoperita 15 min pentru autolisis.
2. Adaugam restul de ingrediente si framantam 3-4 min la o viteza mai mare, eu am framantat la viteza 2.
3. Se pune coca la dospit intr-un recipient cu capac uns cu ulei , lasam sa se dospeasca aprox 90 de min, depinde de temperatura incaperi.
4. Dupa dospire impartim coca in trei, ii scoatem aerul iar prin rasucire ii dam forma de mingie, acoperim si lasam 15 min sa se relaxeze glutenul.
5. Pe o suprafata infainata intindem coca cu rasucitorul, trebuie sa aiba latimea formei si de o lungime de aprox 30 cm. Rasucim coca, o dam prin apa (dar sa nu fie rece!) dupa care o trecem prin semintele pe care le-am amestecat dinainte, se pune coca in forme unse cu ulei. Lasam sa se dospeasca 60-90 de minute acoperite (eu intodeauna pun coca la dospit in pungi de plastic foarte mari).
6. Se coace in cuptorul preincalzit la 220ºC primele 10 min cu aburi (am stropit numai la inceput pereti cuptorului cu pulverizatorul), dupa care se mai coace inca 35-40 min la 180ºC. In cazul in care vedem ca se coce prea mult deasupra, trebuie sa acoperim cu hartie pentru cuptor. Lasam sa se raceasca putin, aprox 10 min, daca folosim forme de sticla. Odata scoasa painea o lasam sa se raceasca pe un gratar acoperite cu un prosop.

1. Mezclamos los ingredientes del primer grupo y amasamos unos 2-3 min, cubrimos y dejamos 15 min para autolisis.
2. Añadimos el resto de los ingredientes y amasamos 3-4 min a una velosidad mayor, yo he amasado a vel 2.
3. Ponemos la masa a levar en un envase engrasado y con tapa unos 90 min, depende también la temperatura del ambiente. 
4. Después dividimos la masa en tres partes iguales, boleamos y dejamos tapado 15 min.
5. Sobre una superficie enharinada extendemos la masa con un rodillo  dándole la forma del ancho del molde y largo de unos 30 cm. Enrollamos la masa, la pasamos por agua (¡que no sea fría!) después por la mezcla de semillas y colocamos en los moldes engrasados con aceite. Dejamos a levar entre 60-90 min tapados (yo acostumbro poner las masas a levar en grandes bolsas de plástico).
6. Horneamos en el horno precalentado a 220ºC los primeros 10 min con vapor (solo he pulverizado al meter el pan), después horneamos 35-40 min más a 180 ºC. Para evitar que se queme por encima, si es el caso cubrimos con papel para horno en el momento que tiene el tono deseado. Si utilizamos moldes de pírex, hay que dejar aprox 10 min que se enfrié, para poder sacarlo fácilmente. Después de sacarlos del molde dejamos enfriar sobre una rejilla cubiertas con un paño.




19 comentarios:

  1. Daniela, ce bine arata painea ta! Ai dreptate Hilmar face niste aluaturi ca ma lasa uimita de fiecare data cand trec pron blogul ei!
    Intradevar o paine buna si sanatoasa!
    Te pup

    ResponderEliminar
  2. Daniela vroiam sa-ti spun sa te uiti in blogul meu ca am publicat azi o reteta de covrigi grecesti care te-ar putea interesa. Dealtfel ti-o recomand. Sunt extraordinari de buni!

    ResponderEliminar
  3. ce bineeee... arataaa...si ce buna trebuie sa fie !!!

    ResponderEliminar
  4. Me encantó la receta, pero mucho más esos moldes enanos, los encuentro super prácticos, una vez los tuve en mis manos y no los compré, no los he vuelto a ver y estoy arrepentida.
    Ahora ya no hago pan, hasta que empiece el frio nuevamente, pero me llevo la receta para la nueva temporada.
    Un beso.

    ResponderEliminar
  5. ESte pan es estupendo, y bueno, si es una receta de Hilmar, pues ya no hay que decir más, éxito seguro. A ti te han salido buenísimos!

    Me alegro que se haya alividado tu dolor de la nuca, lo he leido y tenemos que tener mucho cuidado con todo. Yo también tengo dolores en cuello y espalda y con fisioterapeuta y relajantes y todavía me va y me viene el dolor...

    Muchos besos Daniela

    ResponderEliminar
  6. Que maravilla de costra Daniela y gracias por lo de Castellon, lo tengo al lado :-) ahora ire a rehabilitacion pero estoy mucho mejor aunque eternamente lento. besos y que pases buen dia

    ResponderEliminar
  7. Por cierto, como vas tu? espero que tambien mejor.

    ResponderEliminar
  8. Bună Daniela!
    Arată super...iau și eu
    de data aceasta o formă întreaga
    ca să mă satur..
    Să ai o zi frumoasă scumpo!
    Te pup și îmbrățișez cu mare drag!

    ResponderEliminar
  9. Hola Daniela. Como yo no hago pan me consuelo viendo la gran variedad que preparáis. No creo que tuviera tiempo suficiente para probar todos.
    Este se ve imponente.
    Saludos

    ResponderEliminar
  10. Riquísimos, justo como a mi me gusta un buen pan. Las semillas que utilizas en tus panes son de mis favoritas, además aportan muchos buenos nutrientes. Qué bonitos y qué tiernos te han quedado!

    Un abrazo

    ResponderEliminar
  11. DANIELA que preciosidad de pan ...se ve fantastico ..bssss MARIMI

    ResponderEliminar
  12. Daniela. al principio las hacia poniendo agua, pero de un tiempo a esta parte no la incluyo porque se quedan demasiado pegajosas. Edite la receta pero se me olvido quitar esa parte :-D

    Estan muy buenas, espero que te gusten!

    ResponderEliminar
  13. He publicado tu receta en Mis Favoritas de esta semana, si quieres verla está en http://blocderecetas.blogspot.com/2011/06/mis-favoritas-semana-23-2011.html
    Espero que te guste!

    ResponderEliminar
  14. Daniela que pan espectacular, tienes una mano privilegiada para los panes, quedé embelesada.
    Besos

    ResponderEliminar
  15. Te quedó súper este pan!! Y es tan rico y sano. :)
    besos,

    ResponderEliminar
  16. Tare frumusele painicile tale, imi plac asa cu seminte multe, iar formele de sticla m-au dat gata.
    Claudia

    ResponderEliminar
  17. ciau. daniela. ce placere sa descopar un blog scris in romana, cu paine facuta cu maia! sunt foarte frumoase painile tale!

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)