domingo, septiembre 04, 2011

Chifle pentru hamburgeri cu drojdie naturală / Panecillos para hamburguesas con masa madre

    După cum aţi văzut în ultimul timp fac pâinea numai cu drojdie naturală, îmi place gustul care îl aportează la pâine, şi este o pâine cu o digestie mai bună, deci mai sănătoasă, mai nutritivă, iar pentru persoanele care au probleme cu vitamina B12 este pâinea cea mai indicată pentru ei, mă refer la pâinea cu ferment natural şi cu o dospire lentă.
   De curând am aflat tehnica de a face pâine îmbogăţită cu ouă si lactate. Va spun am încercat şi fără lactate dar pâinea iese mai uscată, proaspătă iese bine dar cu timpul pierde umiditatea, de exemplu când o consumi a doua zi, cea ce noi facem în casă, ştiţi că am mai menţionat a nu se consuma pâinea în aceas zi în care se face.Bun, sa vă spun puţin cam ce gust are aceste chifle pufoase. Laptele din ele începe puţin să fermenteze în timul de fermentate, deci aduce puţin cu gustul de brânză. Când mănânci nu se lipeşte de cerul guri (cum se întâmplă de obicei cu cele din comerţ), aşa că vă recomand să le probaţi.
   Pentru început poate vi se pare complicat, dar nu sunt deloc, doar atât să îţi faci programul după ele, în rest se pregătesc foarte uşor şi repede. Desi tipul asta de aluat l-am făcut de 6 ori până acum, dar reţeta asta de chifle este prima dată când le fac, şi este o reţetă inspirată într-o reţetă care conţinea drojdie, dar am modificat atât făina cât şi lichidele, deci nu are nimic de-a face cu reţeta originală.
Vă doresc o duminică plăcută.

   Como habéis visto últimamente me ha dado por hacer panes solo con masa madre, me gusta su sabor que aporta al pan y es un pan más digestivo, más saludable, más nutritiva, y para las personas que tiene carencia de vitamina B12 este es el pan más indicado para ellos, me refiero a los panes con masa madre y con fermentación lenta.
   Hace poco he descubierto esta técnica de hacer panes blanditos con masa madre. Les digo he probado y sin lácteos pero la masa pierde rápidamente parte de su humedad, es buena en el primer día pero el segundo día ya se nota que ha perdido humedad. Además los lácteos empiezan a fermentar y le da un sabor muy rico como si tuviera queso dentro de la masa. Cuando comes no se pega en el paladar de la boca, (como ocurre normalmente con los del comercio), así que los ánimo para que lo prueben.
   Al principio quizá les parece complicado y difícil, pero no es nada complicado, necesitas que organices tu horario, el resto se prepara fácil y sin complicaciones. Este tipo de masa he trabajado 5 veces hasta ahora, pero esta receta es la primera vez que la hago y es una receta inspirada en una normal con levadura, pero la he modificado tanto la harina como los líquidos, así que no tiene nada que ver con la receta original.
Les deseo un feliz domingo.


PERFILUL PÂINI:

  Ziua 1: 
 -8-12 ore pentru pre-ferment
  Ziua 2: 
 -2 min pentru amestecat
 -30 min autolisis
 -15 min frământat cu mixer
 -2 ore fermentat la temperatura camerei
 -12 ore fermentare la frigider
 -4-5 ore modelare şi fermentare la temperatura de 24-27ºC
 -45-50 min coacere la 180ºC

  Procentele formulei de brutar:  
  Făină albă bio 453 gr-----------------100%
  Lapte 275 gr-------------------------60,71%
  Apă 51 gr----------------------------11,25%
  Ou 58 gr-----------------------------12,8%
  Ulei de măline extra virgin 24 gr------5,3%
  Zahăr brun 9 gr----------------------2%
  Sare 9 gr ----------------------------2%
  Aluat total 879-----------------------194%


PERFIL DEL PAN:


Día 1:
-8-12 horas para el pre-fermento
Día 2:
-2 min de mezcla
-30 min autolisis
-15 min amasar con la amasadora
-2 ore fermentación al medio ambiente
-12 horas fermentación en el frigorífico
-4-5 horas modelar y fermentación a 24-27ºC
-45-50 min hornear a 180ºC


Fórmula porcentual del panadero:
Harina de fuerza bio 453 gr---------------100%
Leche 275 gr-----------------------------60,71%
Agua 51 gr-------------------------------11,71%
Huevo 58 gr-----------------------------12,8%
Aceite de olivas virgen extra 24 gr--------5,3%
Azúcar moreno 9 gr----------------------2%
Sal 9 gr----------------------------------2%
El total de la masa 879 gr----------------194%


Elaborarea Chiflelor:

 Pre-ferment cu 60% hidratare:
 32 gr drojdie naturală cu 100% hidratare
 35 gr apă
 70 gr făină albă pentru pâine
----------------------
367 gr făină albă pentru pâine  
 275 gr lapte
 1 ou (58 gr fără coajă)
 24 gr ulei de măsline extra virgin
 9 gr zahăr brun 
 9 gr sare
 + ou pentru uns, seminţe de susan, mac sau ce dorim.

 
Elaboración del pan:
 
Pre-fermento con 60% hidratación:
32 gr masa madre 100% hidratación
35 gr agua
70 gr harina de fuerza
----------------------
Masa final:
367 gr harina de fuerza
275 gr leche
1 huevo (58 gr sin cascara)
24 gr aceite de oliva virgen extra
9 gr azúcar moreno
9 gr sal
+ huevo para pincelar por encima, para espolvorear, semillas de sésamo, amapola lo qué más nos guste.

Aici puteti vedea aluatul inainte de al introduce in frigider si dupa ce l-am scos.
Aquí pueden ver la masa, antes de introducir en el frigorífico y después de sacarla.

1.Se amestecă ingredientele de la pre-fermen se frământă bine şi se lasă la fermentat acoperit cu o folie timp de 8-12 ore, depinde de temperatură. E gata în momentul când începe să se crape aluatul.
2. Punem toate ingredientele cu excepţia la sare în cuva de la robot, dăm să framânte la viteza 1 până se amestecă ingredientele, oprim, acoperim cu o folie sau un capac şi lăsăm pentru autolisis 30 min. Dacă frământăm cu mâna, amestecăm bine ingredientele şi acoperim.
3. Adăugăm sărea şi frământăm timp de aprox 15 min la viteza 2,5. Dacă frământăm cu mâna, frământăm până când aluatul devine elastic şi nu se mai lipeşte, punem aluatul într-o caserolă, acoperim şi lăsăm la fermentat doua ore. După cele două ore, facem împachetări direct în caserolă, întoarcem aluatul invers şi-l introducem în frigider în partea de jos timp de 12 ore (foarte important, nu trebuie să între aer, aerul usucă aluatul şi nu-l mai lasă să crească).

1. Se mezcla bien los ingredientes del pre-fermento y amasamos bien, tapamos con film de transparente y dejamos fermentar 8-12 horas, depende de la temperatura. El pre-fermento está listo cuando empieza a agrietarse.
2. Ponemos todos los ingredientes en el vaso de la batidora, excepto la sal, damos a amasar a velocidad 1 hasta que se mezclan bien los ingredientes, apagamos, cubrimos y dejamos para la autolisis 30 min. Si amasamos a mano, mezclamos, cubrimos y dejamos para autolisis 30 min.
3. Añadimos la sal y amasamos aprox 15 min a vel 2,5. Si amasamos a mano, amasamos hasta que la masa se vuelve elástica y deja de pegarse a las manos. Ponemos la masa en un taper cubrimos y dejamos a fermentar 2 horas. Después de las dos horas hacemos los dobles a la masa, los hacemos directamente en el taper le damos la vuelta a la masa, cubrimos bien y lo introducimos en el frigorífico por 12 horas (muy importante, hay que procurar que no entre aíre en el taper).


 4. După cele 12 ore, scoatem aluatul din frigider şi-l împărţim în 8 părţi egale pe o suprafaţă puţin infainata, aprox 108 gr (în timp ce se frământăm se mai pierde ceva aluat pe vasele în care îl pregătim). După ce l-am împărţit apăsăm cu podul palmei aluatul pentru ai elimina tot aerul din el, aducem fiecare extremă în centru, întoarcem invers iar prin rotaţie îi dăm formă rotundă, nu tebuie să insistăm mult pentru a nu rupe cadena de gluten. Acoperim cu o folie unsă cu ulei (deci să nu între aerul), lăsăm să se odihnească timp de o oră.

4. Después de los 12 horas, sacamos la masa del frigorífico, dividimos la masa en 8 partes iguales sobre una superficie enharinada, más o menos de 108 gr (mientras se amasa la masa se pierde un poco de la masa, por los envases). Después le sacamos el aíre a cada trozo de masa y la boleamos, que no se insista mucho para no romper la cadena del gluten.  Cubrimos con film transparente engrasado con aceite y dejamos descansar por una hora.


5. După o oră repetăm operaţiunea de mai sus, pe o suprafaţă  înfăinată apăsăm cu podul palmei aluatul pentru a elimina tot aerul având mâinile infăinate, cum observăm că se limeste  înfăinăm mâinile, (dacă rămâne aer în interior, va lăsa în pinici găuri mai mari) dar înainte de a aduce extremele în interior trebuie să întoarcem aluatul invers, pentru că partea de deasupra să fie faţa la chifle.
6. Le punem într-o tavă unsă cu ulei şi acoperim cu folie (important să nu între aer). Lăsăm să fermenteze aprox 4-5 ore. 
7. Încingem cuptorul la 180ºC şi le coacem timp de 45-50 min. (Eu le-am pus la copt în partea inferioară a cuptorului. Lucrul care nu-mi place, este că  întodeauna mi se lipesc între ele.) Odată coapte se pun pe un grătar să se răcească, acoperite cu un prosop. Cănd sau răcit se pot consuma, dar eu recomand să se consume a doua zi.

5. Después del descanso repetimos la operación, sobre una superficie enharinada aplastamos la masa con la mano para eliminar todo el aíre, si vemos que se pega la masa a las manos enjarinamos ligeramente las manos, (pero cuidado no hay que romper la masa y sí queda algo de aíre en la masa, va a salir la miga con agujeros más grandes). Hay que tener cuidado que la parte lisa este en la parte de arriba cuando vamos a bolear.
6. Los ponemos en una bandeja engrasada y cubrimos bien (muy importante que no entre aíre). Dejamos fermentar aprox 4-5 horas.
7. Precalentamos el horno a 180 ºC y horneamos 45-50 min. (Yo las puse a hornear en la parte inferior del horno. Cosa que no me gusta es que siempre se me pegan entre ellos.) Una vez horneadas, se ponen sobre una rejilla a enfriarse, cubiertas con un paño. Una vez fríos se pueden consumir, pero yo recomiendo consumirlos el segundo día.



Am servit cu hamburger vegetal de linte, foarte bun!
Hemos servido con Hamburguesas vegetales de lentejas, una riquesa!


Trimit acest articol spre YeastSpotting!

Y este articulo va a YeastSpotting!

6 comentarios:

  1. Muy buenos tus panecillos. La leche y la masa madre van muy bien, el sabor que les dan al pan es muy bueno.
    Un besito,

    ResponderEliminar
  2. Ce bine arata!!! Asa de pufoase! Pupici si o seara minunata!

    ResponderEliminar
  3. Una presencia espectacular, y seguro que buenísimmos de sabor. Yo hice el sábado panecillos de hamburguesa con suero de leche (de Olga, cocinando con Kisa) y salieron de muerte. Mi masa madre esta mustia mustia, no tengo paciencia ni tiempo para mimarla :-(

    Un besazo!

    ResponderEliminar
  4. Daniela, super chifle!
    Daca se lipesc intre ele, si te deranjeaza, trebuie sa le lasi mai mult loc in jur, ca ele cresc destul de mult in timpul dospirii si a coacerii, dupa cum se vede si in pozele tale. Mie imi plac si cand se lipesc, si uneori le fac sub forma de dinner rolls, si le pun si mai inghesuite, ca sa fiu sigura ce se unesc.
    ps. vad ca folosesti procentele, ma bucur ca ti-am fost de ajutor cu ele.
    Pe curand, codruta

    ResponderEliminar
  5. uau!!!! son perfectos!!!!
    tengo que probarlos, sin duda.

    Por cierto, aprovecho para decirte que he vuelto a convocar el concurso de Comida Silvestre, como participaste el año pasado igual te interesa. Te dejo el enlace:
    http://laflordelcalabacin.blogspot.com/2011/09/ii-concurso-de-comida-silvestre-con.html

    Un beso.

    ResponderEliminar
  6. @Sí Hilmar, tienes razón, la masa gana mucho tanto en sabor como en propiedades haciéndola con masa madre.
    Besitos.

    @ Multumesc Licuta, ma bucur ca iti plac.
    Te pup.

    @ Me alegro que te gustan Laurita, creo que con suero de leche salen muy bien… En cuanto a la masa madre, ese es el inconveniente que tiene hay que está pendiente de ella… para mí es mi mascota hihihi…
    Besitos.

    @ Stiu Codruta ca trebuie lasat mai mult spatiu intre ele, dar as avea nevoie de o tava mai mare... ma bucut ca-ti plac.
    Si da, iti multumesc pentru ajutor, cum am spus ai in posesie un manual foarte bun...
    Dupa cum vezi aici am mentionat de unde am invatat... (http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/search?updated-max=2011-08-29T23%3A28%3A00%2B02%3A00&max-results=4)
    Pe curand.

    @ Gracias Ajonjoli por la invitación, espero tener una inspiración y algún ingrediente para poder participar.
    Me alegro que te gusten y los quieres probar.
    Besitos.

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)