domingo, octubre 16, 2011

Paine formula1:2:3 cu seminte si susan - Pan fórmula1:2:3 con semillas


Bună prieteni
    Azi e ziua mondială a pâinii, și cum sunt o mare iubitoare de a face pâine doresc să sărbătoresc cu voi această zi împărtășind cu voi o altă rețetă de pâine, o rețetă care pe mine ma mulțumit foarte mult. Doresc să vă spun că cu această rețetă particip la a 6ª ediție a World Bread Day. De asemeni doresc să-i mulțumesc lui Dulmnezeu că pâinea nu ne lipsește, iar dorința mea cea mai mare e ca pe acest pământ să nu mai axiste atâta faomete și sărăcie. 
    Dacă nu v-am convins să probaţi formula asta, atunci când v-am prezentat pâinea cea mai simplă cu drijdie naturală, sper că aspectul acestei pâini să vă trimită direct la drojdia naturală, s-o împrospătaţi şi să faceţi bunătatea asta de pâine.

    E o pâine cu un rezultat foarte bun, cum v-am spus la cealaltă pâine, formula asta e aşa de simplă că e imposibil să nu aveţi un succesul garantat. Aluatul nu are o hidratare prea mare şi se modelează foarte bine, hidratarea la aluat e de numai 71,4% şi cum se adaugă susan şi miezuri de floarea soarelui, hidratarea scade şi mai mult. Mai e şi alt motiv pentru care aluatul se modelează foarte bine, e motivul că prima fermentare are loc în frigider, când modelăm aluatul fără ai da timp să ajungă la temperatura mediului ambient, vom abserva că aluatul e mai tare, ăsta e motivul pentru care se modelează mai bine, dacă îl lăsăm o oră la mediul ambient înainte de modelare, aluatul devine mai moale, iar persoanele cărora le e frică de modelare poate se sperie, dar dacă modelaţi imediat, va veţi da seama că e mult mai uşor.
    Pâinea asta va pot garanta că produce adicţie, la mine a dispărut imediat după ce a fost începută, am dăruit o parte şi surori mele, dar restul am păpat-o imediat la micul dejun. După cum se vede în fotografii, pâinea a fost frământată seară, noaptea a stat la frigider iar a doua zi de dimineaţă am început elaborarea ei. Deci cam pe la prânz a fost gata, dar nu s-a mâncat din ea până a doua zi de dimineaţă, deci pâinea mi-a făcut destul de multă poftă până am ajuns să o degustez.
    E o pâine perfectă, toată pâinea e bună, dar ce mi-a plăcut cel mai mult de la ea a fost crusta, are un gust care nu se poate descrie, e crocant, cu gust de susan şi seminţe. Nu se întâmplă ca atunci când folosim stafide sau alte fructe uscate, dacă aţi făcut vreo data veţi şti la ce mă refer, fructele uscate care apucă în crusta pâini, din cauza că se ard devin amare şi trebuiesc îndepărtate, în cazul acestei pâini nu e nevoie, vom dori să dăm de semnte şi de susan. 
Am spus că nu are defect, nu-i aşa? Păi mă corectez, are un defect! A fost prea mică! Şi s-a terminat prea repede! E o reţetă, pe care sigur o voi repetă.  Hola amig@s

    Hoy es el día mundial del pan, y como amo tanto hacer pan deseo celebrarlo compartiendo una receta de pan con vosotros. Es una receta que a mí me ha gustado muchísimo. También les quiero comunicar que con esta receta quiero participar en la 6ª edición de World Bread Day. Les quiero compartir otro gran deseo mío, que en este mundo se acabe por una vez con el hambre, somos tan civilizados en comparación de como vivía la gente hace siglos y todavía no podemos compartir con los desprotegidos lo que tenemos. Justamente esta semana he acabado de leer el libro "África llora" y no entiendo cómo puede existir tanta desgracia en el mundo...


    Si no los he convencido hacer esta fórmula cuando les he presentado, el pan más fácil con masa madre, espero que viendo el aspecto de este pan les envíe directamente a la masa madre para refrescarla y hacer este pan tan rico.
    Es un pan que da muy buen resultado, como les dije en el artículo con el otro pan, con esta fórmula resulta tan sencillo de hacer pan con masa madre, que es una pena si tenéis masa madre y no la probáis. La masa no tiene una gran hidratación y por este motivo se puede modelar muy bien, esto si le da miedo modelar los panes. La masa tiene una hidratación de 71,4% y como se le añade las semillas, la hidratación es todavía menos. Hay otro motivo por el cual la masa se modela más fácil, el motivo es porque tiene la primera fermentación en el frigorífico. Yo acostumbro modelar el pan enseguida después de sacarla del frigorífico, de este modo la masa es más dura y es más fácil de modelar, si la dejamos una hora a medio ambiente antes de modelar, la masa se vuelve más blanda y dará más trabajo la modelación.
    Este pan, le puedo garantizar que produce adicción, así que si eres una persona que tiene una dieta en la que no puede comer pan, le recomiendo que no lo haga! el olor que emana en la casa, no te dejara tranquil@ hasta que no la pruebes!
Como ven en la fotos el pan lo he amasado por la noche y lo he horneado al día siguiente no he podido comer hasta el día siguiente por la mañana en el desayuno, aunque tarde bastante en hacerle el primer corte, una vez cortado no tardó mucho en acabarse. Así que el pan me dio bastante ganas de hincharle el diente, pero como siempre me gusta empezar el pan el día después de haberlo hecho, no tuve más remedio que aguantar.
    El pan es perfecto, todo el pan está muy bueno, pero lo que más me ha gustado es la corteza, una corteza muy rica, con un sabor intenso de semillas de girasol y sésamo. No pasa lo que pasa cuando hacemos pan con pasas o con otra fruta seca, si habéis hecho alguna vez sabéis a lo que me refiero, la fruta que está atrapada en la corteza se vuelve amarga y se tiene que quitar porque no se puede comer, en cambio a este pan deseas encontrar esas semillas tan ricas en la corteza.
Les dije que es perfecto? Pues no! Tiene un defecto! Es un pan demasiado pequeño y se acaba rápido! Es una receta cual la voy a repetir y no solo una vez...


PERFILUL PÂINI: 
notă- făina pe care eu o folosesc, e o făină ecologică 
  
 - amestecat la vit 1, 1-2 min 
 - autolisis 30 min 
 - frământat-mixat la vit 2, 4-5 min 
 - prima fermentare 1h:30, iar la fiecare 45 min îi vom face falduri + 12-15h la frigider 
 - preforma, relaxat și dat formă 25 min 
 - a doua fermentare 2h 
 - copt la 240ºC 12 min cu aburi + 25 min la 220ºC fără aburi. 

 Procentele formulei de brutar: 
 făină pentru pâine 525 gr-------------------------------100% 
 apă plată 375 gr------------------------------------------71,42%
 miezuri de semințe floarea soarelui 30 gr-------------5,71%
 susan 20 gr--------------------------------------------------3,8% 
 sare 10 gr---------------------------------------------------1,9% 
 aluat total 960 gr------------------------------------------182,83%

 Elaborarea pâini:  
 150 gr drojdie naturală împrospătată și matură 
 300 gr apă plată 
 450 gr făină pentru pâine  
 30 gr miezuri de semințe de floarea soarelui
 20 g susan
 10 gr sare  EL PERFIL EL PAN:
nota: la harina que uso, es harina ecológica
- mezclar vel 1, 1-2 min
- autolisis 30 min
- amasar 4-5 min a vel 2
- primera fermentación 1h:30min, haciendo los dobles a cada 45 min + 12-15 horas en el frigorífico
- preforma, relajar y dar la forma final 25 min
- segunda fermentación 2h
- hornear a 240ºC 12 min  con vapor + 25 min a 220ºC

Fórmula porcentual del panadero:
harina de fuerza 525 gr------------------------100%
agua mineral 375 gr------------------------------71,42%
semillas de girasol sin cascara 30 gr------------5,71%
sésamo 20 gr--------------------------------------3,8% 
sal 10 gr--------------------------------------------1,9%
el total de la masa 960 gr-----------------------182,83%Elaboración del pan:
150 gr masa madre refrescada y madura
300 gr agua mineral
450 gr harina de fuerza
30 gr semillas de girasol sin cascara
20 gr sésamo 10 gr sal Primul lucru care îl vom face e să coacem semințele de floarea soarelui și susanul. Coacem mai întâi semințele de floarea soarelui câteva minute, adăugăm susanul și mai lăsăm împreună câteva minute.
1. Amescat și autolisis. Se amestecă drojdia naturală cu apa, se adaugă făina și amestecăm-mixăm 1-2 min la viteza1. Se acoperă și se lasă pentru autolisis 30 min. 
2. Frământat. Se adaugă sarea și frământăm la vit 2 timp 2 min adăugăm semintele, susanul si mai frământam încă 2 min, la vit 1. Dacă frământăm manual, răsturnăm aluatul pe o suprafață curată și frământăm până când aluatul devine elastic, când aluatul e aproape gata se adaugă semințele si susanul. 
3. Prima fermentare. Punem aluatul într-o caserolă unsă cu ulei și lăsăm să fermenteze timp de 1h:30min, la fiecare 45min trebuie făcute faldurile în felul următor, cu mâinile noastre bine unse sau umede, vom lua cu mâna aluat de o parte a vasului, vom trage în sus și lăsăm să cadă pe suprafața aluatului. Repetați această procedură începând cu partea opusă și apoi pe stânga. După ce facem a doua oară faldurile, punem caserola într-o pungă, legăm bine si introducem în frigider pentru 12-15 ore.  
4. Preformat, relaxat și formă finală. Pe o suprafață infăinată îi dăm o preforma rotundă la aluat, fără ai scoate în exces aerul din aluat, acoperim și lăsăm 20 min pentru relaxat. Acum prin rotații în sensul acului de la ceas îi dăm forma finală, trebuie să fie destul de întinsă capa de deasupra dar nu rebuie să exagerăm, riscăm să rupem aluatul.
5. A doua fermentare. Punem aluatul într-un vas în care l-am pregătit în felul următor, pun unu sau două șervețele de bucătărie într-un castron, punem un șervet și infăinăm bine, aici punem auatul  cu partea inferioară în partea de sus. Introducem castronul într-o pungă cu zip și lăsăm să fermenteze timp de 1h:30min-2h. 
6. Încingerea cuptorului. Înainte cu 30 min introducem piatra de cuptor și dăm drumul la cuptor la 275ºC (depinde de cuptorul fiecăruia și grosimea pietri), cu 10 min înainte de a introduce pâinea, introducem un vas cu apă în partea inferioară a cuptorului. 
7. Coacere. Facem tăieturile dorite la pâine și o introducem în cuptor, după 12 min scoatem vasul cu apa din cuptor și scădem temperatură la 220ºC, mai lăsăm încă 25 min și oprim cuptorul.  Ne dăm seama că pâinea este gata în momentul în care, atunci când îi dăm lovituri cu degetle în partea inferioară sună a gol. 
8. Răcirea. E nevoie să mai lăsăm pâinea încă 5 min în cuptor, cuptorul fiind oprit și ușa întredeschisă, după care punem pâinea pe un grătar acoperită cu un prosop, pentru a se termina de răcit. Pâinea se poate consuma la câteva ore de când a fost făcută, eu recomand să se consume a doua zi. Se păstrează înfășurată în 2-3 prosoape, (prosoape care nu miros a detergent), într-un dulap închis. 
Lo primero que hay que hacer es, tostar las semillas de girasol y el sésamo. Ponemos en una sartén las semillas de girasol, después de tostarlas unos min a fuego lento, añadimos el sésamo, dejamos tostar un ratito más y se dejan enfriar.
1. Mezclar y autolisis. En un bol mezclamos la masa madre con el agua, se añade la harina y amasamos 1-2 min a vel 1. Cubrimos y dejamos para autolisis 30 min.
2. Amasar. Se añade la sal y amasamos 2 min a vel 2, añadimos las semillas y amasamos 2 min más a vel.1. Si amasamos a mano, ponemos la masa sobre una superficie limpia y amasamos hasta que la masa se vuelve elástica y con fuerza, cuando vemos que la masa está casi lista, se añade las semillas y seguimos amasando solo hasta que se han incorporado bien las semillas.
3. Primera fermentación. Ponemos la masa en un taper engrasado con aceite y dejamos fermentar 1h:30min, a cada 45 min hace falta plegar la masa en el mismo tapar. Después de hacer el ultimo pliegue ponemos el taper en una bolsa y atamos bien, después lo introducimos el frigorífico por 12-15h.
4. Preforma, relajar y dar la forma final. Sobre una superficie enharinada, damos una preforma redonda a la masa, evitando sacar en exceso el aíre de la masa, cubrimos y dejamos relajar por 20 min. Ahora por rotación le damos la forma final a la masa o le damos una forma alargada, la que nosotros deseamos, solo que hay que tener cuidado para no forzar la masa en exceso y de esta forma romper la capa exterior de la masa.
5. La segunda fermentación. Ponemos la masa en un vaso preparado para fermentar la masa en la siguiente forma, ponemos en bol uno o dos papeles de cocina, luego un paño y lo enharinamos muy bien, aquí ponemos la masa con la parte lisa hacía abajo y serramos bien para que no se abra. Introducimos el bol en una bolsa con zip y dejamos fermentar 1h-30min-2h.
6. Precalientamento del horno. Antes con 30 min introducimos la piedra del horno y encendemos el horno a 275ºC (depende de cada horno y el grosor de la piedra), con 10 min antes de introducir el pan bajamos la temperatura a 240ºC e introducimos en la parte inferior del horno un envase con agua.
7. Horneado. Hacemos los cortes que deseamos al pan y lo introducimos en el horno, después de 12 min  sacamos el envase con agua, bajamos la temperatura a 220ºC y le damos una media vuelta al pan para que tenga un horneado uniforme. El pan vemos que está hecho en el momento que le damos golpecitos con los nudillos de la mano en la parte inferior del pan y suena a hueco.
8. Enfriar. Una vez apagado el horno hace falta dejar el pan 5 min más dentro del horno con la puerta entreabierta, después ponemos el pan encima de una rejilla cubierto con un paño, para que acabe de enfriarse. El pan se puede consumir después de algunas horas, pero yo recomiendo que lo consuman el segundo día. El pan se guarda envuelto en 2-3 paños limpios sin olor a detergente, dentro de un armario serrado.
10 comentarios:

 1. Feliz Día Mundial del Pan! Esa corteza lo dice todo Daniela... algún día conseguiré una así! Creo que nuestras rebanadas de hoy se parecen un poco aunque lo hemos hecho de una manera totalmente distinta pero al final son dos panes caseros y muy ricos! Besos

  ResponderEliminar
 2. Un pain beau et plein de saveurs.Bravo!!
  Il doit être très bon.
  Je t'en pique une tranche.
  A très bientôt

  ResponderEliminar
 3. Un pan divino. ¡Qué envidia de pan!
  Buen día

  ResponderEliminar
 4. Es verdad que hemos hecho panes parecidos, y es que los panes con semillas me apasionan! No corro a refrescar mi masa madre porque hoy me resulta imposible dedicarle tiempo, pero te aseguro que ya tengo guardada la receta para probarla la próxima vez, que tengo todos los ingredientes en la despensa :)
  Un pan fabuloso, como siempre.

  Un abrazo

  ResponderEliminar
 5. Me encanta tu pan Daniela, quiero intentarlo y me lo guardo.
  Adoro hacer el pan en casa, lástima que lo estamos consumiendo muy poco y eso hace que ya no prepare tanto como me gustaría.
  Felíz dia del pan, eres una experta!

  ResponderEliminar
 6. tiene una pinta excelente, que crujiente se ve la corteza! mis felicitaciones

  ResponderEliminar
 7. Your bread looks perfect! Love it! Gracias por tu participación en el World Bread Day 2011.

  ResponderEliminar
 8. Felicitari, esti experta in paine, arata fenomenal

  Flori

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Mulumesc Flori:)
   Mi-ai adus aminte de painea asta, asa ca in curand o voi face:)

   Eliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)