martes, noviembre 02, 2010

PAINE DE SFECLA SI ALAC / PAN DE REMOLACHA Y ESPELTA

Vreau sa impartasesc cu voi aceasta reteta de paine, care este nemaipomenit de buna, nu va imaginti gustul pe care il poate avea, nu am mancat in viata mea o asa pane gustoasa, (si am probat multe feluri de paine!)
Dupa cum ve-ti vedea este fara drojdie din comert, iar faina alac este o faina foarte nutritiva si cu mult mai multa fibra decat faina de grau.

Quiero compartir con vosotros, una de mis recetas de pan que he hecho la semana pasada.
Es un pan con un sabor riquisimo, es uno de los panes más buenos que he probado en mi vida, (y esó que he probado muchos panes!).
Como veraís esta hecha solo con masa madre, tambien tiene harina de espelta y como no, la remolacha, un pan nutritivo y seguro que con algo más de calorias... pero quien se preocupa por esó, y si nos preocupa, esta muy buena para el desayuno con aceite de oliva o con tomate y ajo, así sabemos seguro que se quema en el curso del día.


Se amesteca (eu am inceput dimineata):
50 gr drojdie naturala
100 ml apa in care am fiert sfecla rosie
100 gr faina tip 550

Dupa 12 ore se framanta cu urmatoarele ingrediente:
300 gr faina tip 550
200 gr faina de alac integrala
1 sfecla rosie fiarta si tocata cu blenderul
200 ml apa in care am fiert sfecla rosie
1 lingurita sirop de malţ de orz (se poate inlocui cu miere)
12 gr sare


Se mescla (yo empece por la mañana):
50 gr masa madre
100 ml agua en la que se ha cocido la remolacha
100 gr harina de fierza


Despues de 12 horas se amasa :
el fermento que hemos preparado anteriormente
300 gr harina de fuerza
200 gr harina de espelta integral
1 remolacha cocida y triturada
200 ml agua en la que se ha cocido la remolacha
1 cucharadita sirope de cebada malteada (se puede sustituir con miel)
12 gr sal


Deci cu 12 ore inainte se face fermentul.
Mixam sfecla fiarta si se framanta toate ingredientele cu exceptia sarei, se amesteca bine, odata ce ia forma de coca, trecem pe o suprafata putin infainata si framantam 5-7 min, acoperim coca cu o folie si sa fie ferita de curetii de aer.
Dupa 30 min adaugam sarea si framantam 5 min, se pune intr-un reciopient cu capac se lasa 1 ora intrun loc cu o temperatura potrivita.
Dupa care se pune la frigider, pentru toata noaptea.

Así que, 12 horas antes se hace el fermento.
Trituranos la remolacha hervida y amasamos todos los ingredientes excepto la sal, mezcle bien, una vez que ya coje cuerpo, pasamos a una superficie ligeramente enjarinada y amasamos unos 5-7 minutos, cubra la masa con film transparente para protejer del aire.
Después de 30 minutos, agregue la sal y amasa 5 minutos más, se pone en un tapers y se deja 1h.
Luego se pasa al fricorifíco para toda la noche.

Dupa noapte petrecuta la rece, se lasa o ora ca sa intre putin in calduri.
Si incepem impachetarile, se impacheteaza de trei ori, prima dupa o ora de la scoaterea din frigider, dupa acea la treizeci de min, si inca odata la treizeci de minute, dupa fiecare impachetare se pune coca intr-un recipient cu capac.
Dupa ultima impachetare se si modeleaza (vezi aici cum am modelat).
Coca se pune intr-un banneton, sau intr-un castron cu un prosop foarte infainat.
Se lasa la dospit o ora, se face cateva taieturi (cu un cutit de taiat paine, si cu miscari ferme), se introduce in cuptorul preincalzit la 240ºC, si cu un vas cu apa in interior.
(Eu am un gratar special si nu pun painea pe tava, asa caldura vine direct la coca si iese un rezultat mai bun).

Después de que pasó una noche al frigorifíco, se saca y de deja una hora para conseguir un poco de calor.
Y empezar a hacer los dobles, hacer los dobles tres veces, la primera vez después de una hora de haberla sacado del frigorifíco, luego a treinta minutos, y otra vez al pasar treinta minutos, despues de que cada vez que se dobla la masa se pone recipiente engrasado y con una tapa.
Después de la última vez que doblamos, se boléa y se pone en un banneton enjarinado con harina y semola de trigo.
Se deja levar una hora, se hace unos cortes (con un cuchillo para cortar pan, y con movimiento firme), luse introduce en el horno precalentado a 240 º C,y con un recipiente con agua en la parte inferior del horno .
(Yo tengo una rejilla especial y pongo la masa para que reciba el calor directamente, para un mejor resultado).

Singurul defect, mi sa rupt pe deasupra, asta numai din cauza ca nu am avut prea multa umiditate in cuptor.
Am un cuptor foarte mic, si pot pune numai o cana cu apa intr-un colt, ideal este sa pui un vas mai mare in partea de jos a cuptorului sau, sa arunci cateva cuburi de gheata in partea de jos a cuptorului, pentru a produce cat mai multi aburi.
Daca voi aveti alta parere mi-ar place sa mi-o spuneti.

El único defecto es que se rompió en la parte superior, eso es sólo porque no tenía demasiada humedad en el horno.
Tengo un horno muy pequeño, y sólo puede poner una taza de agua en una esquina, lo ideal es poner un recipiente más grande en la parte inferior del horno o arrojar algo de cubitos de hielo en el fondo del horno para producir mucho vapor.
Si usted tiene una opinión diferente me gustaría que me lo dijera a mí.








15 comentarios:

  1. cata rabdare ai....arata foarte interesant...trebuie sa fie buna...mai ales la cat ai muncit la ea:)

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  2. Buna Just me
    Nu e nici-o munca, e o placere, si nu se lucreaza mult timp la ia, in total daca se lucreaza 30 min.
    Ceea ce trebuie este, sa stai pe aproape ca sa-i dai timp pentru dezvoltare.
    Pe curand.

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  3. Bună dimineaţa scumpa mea!
    Arată super şi aşa cum spune şi
    Just me,ai muncit ceva timp la
    ea ca să arate aşa...
    Mă uimeşti pe zi ce trece cu
    delicatesele tale,mai ales în
    produsele de planificaţie.
    Să ai o zi superbă!
    Te pup şi îmbrăţişez cu mult drag!

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  4. Excelente pan, más sano imposible!
    El color es muy apetecible. Supongo que la remolacha le debe dar un saborcito muy especial.
    besitos,

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  5. O painica tare gustoasa.Imi place modelul pe care il da vasul folosit de tine.Pe aici eu nu-l gasesc.

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  6. Buna Elena
    Cu cat este mai comlicata reteta, cu atat mai mare este satisfactia!
    Te pup.

    Hola Hilmar
    La verdad es que mucho no se nota el sabor de remolacha, pero si tiene un sabor diferente y muy rico.
    Un besito.

    Buna Lilly
    Nici pe aici nu se gaseste in magazin, se poate cumpara numai online.
    Cauta banneton pe net si vezi ce gasesti.
    Pe curand.

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  7. Me parece una receta super interesante, la remolacha no me puede faltar en mi ensalada diaria, tengo que probar este pan.
    No lo deja demasiado húmedo?
    Besitos.

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  8. Wowwwwww Dani, qué pan más raro!! Me encanta la remolacha y le dá un color magnífico al pan... y taaaaaan esponjosito que te quedó!!! qué rico!!

    Besos cielo!!!

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  9. Qué delicia de pan!! Nutritivo...Y ese color!! Qué sabroso debe estar, me encanta!!! Me comería con gusto una tostada con aceite de oliva...Un beso grande!!

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  10. Épeautre et betterave : une combinaison qui doit être vraiment savoureuse. BRAVO!!!!!
    A bientôt.

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  11. Hola Kako
    No es humedo, la masa con masa madre tiene que ser más humeda que la que tiene levadura.
    Un besito.

    Pentru nimic Lilly, sper sa-l gasesti.

    Hola Mandragora
    Sí, tiene un color muy bonito, se parece mucho con los panes alemanas.
    Me alegro que te gusta.
    Un besito.

    Hola Caro
    Tienes razon, esta riquisima con aceie de oliva, la verdad que no puedes parar, menos mal que es en el desayuno...

    Un besito.

    Chers Nadja
    Oui, il est très savoureux, mais aussi très nutritives.
    A bientôt.

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  12. Queda con un color super bonito, imagino que la remolacha le debe aportar un muy buen sabor. Se nota el buen trabajo, lástima lo del horno, pero lo que importa es que estaba rico.
    besos
    Gaby

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  13. painea arata foarte apetisant. Nu ne-ai spus cam cit trebuie sa stea la cuptor, aproximativ, ca sa nu deschid cuptorul sa probez daca-i coapta sau nu intr-un moment poate nu potrivit sa primeasca aer rece. Multumesc pt. aceasta reteta, o voi incerca, cu siguranta.

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  14. Hola Gaby
    Los panes con masa madre, por si tiene un buen sabos, con remolacha sabe todavia mejor.
    Con respecto al horno ya tengo un buen horno y me sale los panes buenísimos.
    Un besito.

    Buna Monica
    Scuze pentru intarziere, in ultimele zile am timp doar sa arunc o privire...
    De cand am facut painea aasta am invatat ceva mai mult de cum sa pregatesti o paine cu ferment natural.
    Deci, odata ce vedem ca painea este destul de dospita si vedem clar bulele de aer care le are deja in coca, se modeleaza si se coace primele 10-12 min la 250ºC, dar trebuie obligatoriu sa aiba aburi in timpul asta,cea mai buna metoda care am aflat pentru a produce aburi este sa stropim pereti cu apa la inceput iar la 3-4 min inca odata si daca vedem ca nu mai are aburi se mai stropeste inca odata, ne dam seama dupa coca daca incepe sa se usuce, cum stropesc eu peretei la cuptor? am cumparat un pulverizator de cradina este de un litru si este cu presiune, ca pistoalele cu apa pentru copii, ii bag presiune si il folosesc este bne sa se foloseasca apa calda, asa protejam termostatul de la cuptor...
    Deci sa revin la timpul de coacere... primele 10-12 min la 250ºC, dupa care inca 40-50 min la 190ºC inclusiv 180ºC.
    Foarte important cand deschizi usa la cuptor sa nu intarzii mult cu ia deschisa, iar cand o inchizi sa nu dai niciodata cu ia, atunci iese mai multa caldura, sfaturi de brutari...
    Painea trebuie sa aiba o coaja bine facuta, si sa sune a toba cand batem pe fundul ei.
    Sper ca nu mai ai nici-o nelamurire, daca da, aici sant pentru ati raspunde.
    Astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
    Te pup.

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