lunes, agosto 29, 2011

Mei pentru micul dejun / Mijo para desayunar

   Pentru a începe ziua cu energie vă propun o reţetă foarte energetică, nutritivă şi sănătoasă. Vă garantez că dacă veţi consuma o porţie din acest mei delicios nu o să vi se facă foame până la ora prânzului. Şi dacă vom folosi mei ecologic, corpul nostru ne va mulţumi cu celule de calitate.
   Meiul  este bogat în vitaminele: B1,B2 şi B9, este bogat în minerale: magneziu, fier şi fosfor.
Este cerealul cel mai indicat persoanelor care suferă de depresie, anemie şi oboseală intelectuală, asta datorită vitaminelor din grupul B, care ajută funcţionarea sistemului nervos.
Este de asemeni indicat femeilor însărcinate, fiind foarte bogat în minerale. Pentru sportivi, având în vedere că prin transpiraţie se elimină multe minerale.
   Ştim că dimineaţa, nu este recomandat să consumăm zahăr, sau produse făcute cu făină albă (lucru pe care îl mai fac din când în când, chiar dacă ştiu că nu este bine). Aceste produse conţin carbohidrati cu glucide simple şi ştim că glucidele simple ridică nivelul de glicemie iar după două ore ni se face foame, glcemia ne scade mai mult decât normal iar organismul cere din nou glucide.
   Bun, cu această reţetă nu ni se va întâmpla aşa ceva, având carbohidrati cu glucide comlexe, glucidele complexe se liberează puţin câte puţin în sânge şi ne aportează mai multă energie pe un timp mai lung aşa nu ni se va face foame iar pancreasul nu va suferi fiind suprasolicitat.
 Am placerea sa menţionez, că cu acesta reţetă particip la Provocarea luni august DULCE ROMÂNIE ! De data asta găzduită de Gaby pe Papa Bun


   Para empezar el día con energía, les recomiendo esta receta energética, nutritiva y saludable. Les garantizo que si vais a consumir este mijo delicioso, no vais a tener hambre hasta la hora de la comida. Y si utilizamos mijo ecológico, nuestro cuerpo nos lo va a agradeces con células de calidad.
El mijo esta rico en vitaminas del grupo B, la vitamina B1, B2 y B9, también está muy rico en minerales como, magnesio, hiero y fosfato.
   El mijo el cereal más indicado para las personas que sufre de depresión, anemia y cansancio cerebral, esto por el aporte de vitaminas del grupo B, que ayuda nuestro sistema nervioso.
Es recomendable para las mujeres embarazadas, siendo rico en minerales. Para los deportistas, teniendo en cuenta que atraves del sudor se eliminan muchos minerales.
   Sabemos que por la mañana no es recomendado consumir azúcar, o productos hechos de harina refinada (cosa que de vez en cuando yo sí lo hago, aún sabiendo que no está bien). Estos productos contienen carbohidratos con glúcidos simples que se asimila rápidamente, entonces sube nuestra glicemia demasiado y después de dos horas tenemos hambre, nuestra glicemia baja más de lo normal y el organismo pide más glúcidos.
   Así que con esta receta no nos pasara esto, sabiendo que el mijo tiene carbohidratos con glúcidos complejos (igual que todos los cereales integrales), que se liberan poco a poco en nuestra sangre y nos aportara más energía así podremos aguantar más tiempo sin comer,  aparte de esto no tendremos problemas con la glicemia, y nuestro páncreas no sufrirá por ser demasiado solicitado.
¡Y con esta receta participo en el evento del mes agosto de DULCE RUMANIA! Esta vez organizado por Gaby en su blog Papa Bun.


Ingrediente pentru 8 porţii:
300 gr mei
1,5 litru apă
200 gr prune uscate (se pot folosi şi stafide)
150 gr nucă de cocos
puţină sare
--------------
Topping:
5 linguri pudră de roşcove (carob)
5 linguri ulei de măsline cu savor suav
5 linguri miere
7-8 linguri apă (se adaugă în funcţie după cât de lichidă vrem să fie)


Ingredientes para 8 raciones:
300 gr mijo
1,5 litro agua
200 gr ciruelas secas (se puede utilizar y pasas)
150 gr coco rallado
una pizca de sal
---------------
Topping:
5 cucharas harina de algarroba
5 cucharas aceite de oliva con sabor suave
5 cucharas miel
7-8 cucharas agua (esta en función de como deseamos que sea de líquida)


Modul de preparare:
1.
Se pun toate ingredientele din primul grup să fiarbă la foc potrivit, odată ce a început să fiarbă se lasă la fiert aprox 25-30 min şi trebuie amestecat din când în când pentru a evită să se lipească, trebuie avut grijă în special în ultimele 15 min să nu se lipească. Imediat se pune în boluri sau, într-o tavă udă dacă dorim să o tăiem felii odată ce s-a răcit bine (în modul asta se poate servi şi ca desert). Foarte important, dacă nu se consuma imediat trebuie acoperit, pentru a evita să se întărească la suprafaţa.
2. Pentru pregătirea topping-ului, este nevoie doar să amestecăm bine toate ingredredientele din al doilea grup de ingrediente şi o servim imediat.
 

Modo de elaboración:
1. Ponemos todos los ingredientes del primer grupo a fuego medio alto, una vez que empieza a hervir bajamos un poco el fuego y dejamos hervir aprox 25-30 min, mezclando bastante a menudo, especialmente en los ultimos 15 min de cocción. Una vez acabada la cocción lo ponemos en los bol o si no lo ponemos en un molde mojado con agua si queremos cortarlo en rodajas una ve frío (de este modo se puede servir como postre). Es muy importante cubrir con film transparent, para evitar que se ponga dura la superficie.
2. Para preparar el toping hace falta solo mesclar todos los ingredientes del segundo grupo y se puede servir.

10 comentarios:

  1. chiar o sa fac...trebuie sa caut mei intai si pudra de roscove !

    ResponderEliminar
  2. Buna Coco
    Ma bucur ca vrei sa-l faci!
    Daca iti place mai dulce poti incerca cu stafide in loc de prune uscate, sau sa-i adaugi putina miere in momentul cand il consumi.
    Astept sa-mi spui cum ti s-a parut.
    Pe curand.

    ResponderEliminar
  3. Nunca lo probé pero si estoy segura que es un desayuno mucho más saludable que la bollería... yo nunca la tomo pero a casi todos los niños se la dan para desayunar, luego nos quejamos de que son muy revoltosos y si te descuidas obesos, no me extraña si ya empiezan así el día!

    ResponderEliminar
  4. Fantástica la información y la receta. Tengo muchas ganas de probar el mijo, y ahora que conozco más sus propiedades y beneficios para la salud, aún más. En cuanto pueda iré a comprar y probaré a desayunar con él, y tu forma de prepararlo con esta receta es muy apetecible :)

    Un abrazo

    ResponderEliminar
  5. arata foarte foarte bine. Te-am trecut in lista mea de blogroll. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

    ResponderEliminar
  6. Am facut pregatit de cu seara micul dejun din mei, l-am gustat ...mi-a placut atat de mult ca pentru dimineata n-a mai ramas prea mult :)) ...e mai mult decat sigur ca reteta asta va intrat in lista mea pentru micul dejun si gustari. Multumesc, Daniela.

    ResponderEliminar
  7. Tienes razón Salome, lo pobres niños van a tener que pagar toda la vida el descuido de sus padres. Pruébalo y veras que rico es.
    Besitos.

    Si Akane, muchas veces sabemos los nutrientes de algún alimento y se nos olvida, yo pensé que sería muy bien introducir esta información, pues mucha gente no conoce el mijo…
    En cuanto lo pruebes que me digas como te ha parecido.
    Besitos.

    Buna Alinutzika
    Multumesc pentru interes, am fost la tine si am vazut ca ai multe bunatati.
    Pe curand.

    Buna Sabina
    Nu-ti imaginezi cata bucurie mi-a produs mesajul tau!

    Nu la toata lumea ii place mancarea simpla (de exemlu sotul meu, el nu a vrut sa probeze) dar, m-am ghidat dupa gustul copiiilor, lor le place foarte mult. Si avand in vedere ca am citit intr-o cartea "Hrana vie pentru sanatatea noastra", recomanda sa consumam cel putin de doua ori pe saptamana mei, incerc sa-l introduc cu retete dulci la inceput, iar mai tarziu voi incerca si cu retete sarate.
    Pe curand.

    ResponderEliminar
  8. In loc de ulei de masline la topping, poti incerca si cu ulei/unt de cocos, care nu are niciun gust si se pastreaza astfel savoarea de cacao a pudrei de roscove!

    ResponderEliminar
  9. Ai dreptate, se poate folosi si alt tip de ulei. Dar aici in Spania fuge lume de astfel de uleiuri ca de raie, datorita grasimilor saturate care le contin, nu se gasesc nici in magazin, asa ca nu ma intereseaza sa-l caut.
    Noi suntem obisnuiti cu gustul uleiului de masline si ne place. In schimb carobul are un gust destul de puternic si nu este acoperit de gustul de la ulei.
    Totusi, iti multumesc pentru sugestie.

    ResponderEliminar
  10. Foarte gustos, eu am mai adaugat putina miere la mei dupa ce a fiert, a iesit delicios!!!
    Multumesc pentru reteta, nu stiam cum sa mai fac meiul, ca asa cum il faceam eu nu avea un gust prea agradabil, dar ciocolata aceasta ii da un gust excelent.

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)