sábado, marzo 20, 2010

DROJDIE NATURALA / MASA MADRE

Cu ceva timp in urma am pregatit de cateva ori paine fara drojdie din comert, deci am facut painea numai cu tipul asta de drojdie. Acum, vreau sa fac din nou paine fara drojdie, caci imi place fuarte mult, are un gust deosebit, si-mi aduce aminte de copilarie si de painea de  vatra. Si iata-ma aici prezentand drojdia naturala, cum am preparat-o iar, in viitor voi posta retete de paine cu drojdie naturala sau maia, cum vrem sa-i zicem. Originea retetei de pe blogul lacocinadeauro.

Algo de tiempo atrás he preparado pan con masa madre, pero como no tenía las fotos de los pasos de la masa madre no he postado ninguna receta.Ahora hoz presento la masa madre que he hecho yo y espero que me dure mucho.El origen de la receta es del blog lacocinadeauro .

Prima zi, am amestecat 50 gr faina integrala + 50 ml apa plata, si se tine la o temperatura de 20-23ºC. Este recomandat sa folosim faina integrala caci atunci se dezvolta mai bine bacteriile. Apa plata este recomandata, in special la toate preparatele cu drojdie, daca folosim apa de la robinet, clorul va distruge cultivul pe care noi vrem sa-l obtinem, sau nu il va lasa sa se dezvolte bine.

El primer día, he mesclado 50 gr harina integral+50 ml agua mineral, y lo dejo cubierto con un paño mojado a temperatara de 20-23ºC. Es recomendable utilizar la harina integral, porque con el salvado se alimentan mejor las bacterias. El agua también es muy importante, es recomendable en todos los preparados con levadura utilizarse agua mineral, las químicales del agua del grifo no deja la levadura que trabaje bien, por lo tanto, en este caso igual afecta las bacterias.
A doua zi, 100 gr faina integrala+100 ml apa plata, se amesteca bine. Si din nou am lasat 24 hore.

El segundo día, le añado 100 gr harina integral+100 ml agua mineral.Y otra vez dejo 24 horas.
A treia zi, din nou 100 gr faina integrala+ 100 ml apa plata.

El segundo dia, le añado 100 gr harina integral+100 ml agua mineral.
Dupa 12 ore e gata pentru a o folosi.
Después de 12 horas esta lista para utilizarla.
De cate ori folosim din ea, trebuie sa inlocuim cantitatea luata cu jumate faina si jumate apa. Daca nu folosim din ea momentan, o improspatam cu 50 gr faina+50 ml apa plata, amestecam bine, improspatarea trebuie facuta la 7 zile. De pastrat se pastreaza la frigider intr-un recipient cu capac. Cand folosim trebuie sa scoatem cantitatea dorita din frigider si s-o activam la temperatura cameri, dureaza cam trei ore timp de iarna iar vara dureaza cam o ora.

Cada vez que se utiliza, la cantidad que quitamos cada vez, hay que sustituir con la mitad harina y la mitad agua. Si no utilizamos al cabo de las 12 horas la alimentamos con 50 gr harina +50 ml agua mineral y la ponemos en un taper al frigorífico, cada 7 días hay que alimentarla con 50 gr harina+50 ml agua mineral. Cuando utilizamos hay que sacar del frigorífico la cantidad que necesitamos y dejarla al medio ambiente para activarse, como tres horas en invierno, en cambio en el verano  solo hace falta una hora mas o menos.
Daca nu am explicat bine si aveti vreo indoiala, astept sa ma intrebati.
Si no me he explicado bien, y tenéis alguna duda espero vuestras preguntas.




21 comentarios:

  1. Y esta masa madre se utiliza para hacer pan? y que mas le tengo que poner?
    Buen finde, un beso

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  2. Se puede hacer pan con masa madre, en vez de levadura del mercado.Pero hai que esperar mucho tiempo para levar, pero al hacer pan con masa madre y mucho menos de levadura, le da un sabor diferente a la miga y tambien en la textura.
    En uno de estos dias, hos enceñiare la receta con masa madre.
    Un besito.

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  3. c'est une excellente idée j'en prends note
    bonne journée

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  4. Me alegro que te guta la idea.
    Te deceo un buen dia!

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  5. Daniela, ce bine ca ai postat aceasta metode de preparare a drojdiei naturale! De multa vreme voiam sa incerc si eu si nu prea stiam cum se prepara. Un weekend minunat sa ai!

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  6. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

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  7. Ma bucur Elena ca-ti este de folos!
    Iti doresc numai bine.

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  8. Hola Daniela, estupendo el paso a paso. Yo he hecho a veces masa madre pero ha terminado muriendo o la he tirado porque tenía mal aspecto. Tengo que intentarlo de nuevo porque me gusta mucho la diferencia en el sabor, y el utilizar menos levadura industrial.
    Espero animarme pronto, puede que esta misma tarde.
    Un beso.

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  9. @Ranger
    No se porque se te habra puesto mal, lo que se es que haora es una buena epoca, porque no hace ni frio ni calor.Una vez hecha se guarda en el frigorifico, estoi muy curiosa haber cuanto me dura a mi.
    Ya he echo un pan en la panificadora y a salido estupendo, en cuando tengo tiempo lo voy ha postar.
    Un besito.

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  10. Pai si cat poti tine o drojdie din asta in frigider, am inteles ca o reimprospatezi odata la o saptamana da presupun ca nu se poate reimprospata la nesfarsit..??

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  11. @Buna Ioana
    Pai se poate tine la nesfarsit, am citit cazuri de familii care au brutarii in care au drojdie naturala din generatii in generatii, intr-un caz o aveau chiar de peste 100 de ani.
    Eu o am in frigider, intodeauna folosesc la sfarsit de saptamana si o reimprospatez, deci daca i-mi ramane 60 gr pun 120 ml apa plata+ 120 gr faina integrala caci fermenteaza mai bine.
    Sper sa-ti fie de folos.

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  12. Buna:) Mi am luat inima in dinti si am facut aceasta drojdie lichida dupa reteta ta, astazi am scos o cantitate si am lasat o la temp. camerei 2 ore apoi am folosit o. Intrebarea mea este ce fac acum? Mi a mai ramas drojdie pe care o tin in frigider, o improspatez acum sau astept 7 zile? Si ce cantitate de faina? De exemplu am scos 250g din ea, acum pun 125? Merci mult pentru reteta, a iesi o paine traznet de buna, coaja crocanta, aerata, miezul la fel, delicioasa ce mai:))) Multi pupiceixxxxxx

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  13. @Buna Anonim
    Ma bucur ca tia iesit painea buna, eu am avut destul de multe incercari pana mi-a iesit mai bine.
    Daca ti-a ramas 250 este cam multa pentru a o pastra, eu in general opresccam 80 gr in frigider, iar in momentul cand vreau sa o folosesc, scot din frigider maia o las 2 ore la temperatura camerei si atunci o improspatez iar peste 6 ore este gata de folosit , in momentul ala este plina de baloane si a dublat volumul.
    Iar ce ramane merge iar la frigider, trebuie improspatata minim o data pe saptamana.
    Iar daca vrei sa nu mai astepti chiar asa de mult la dospit adaugi 3-4 gr drojdie proaspata i-ti grabeste procesul.
    Sper sa-ti fie de folos.

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  14. Scuze nu ti-am spus cum se improspateaza.
    Deci daca ai sa zicel 100 gr pui 200 gr faina integrala sau superioara+ 200 ml apa plata.Faina e bine sa fie ori integrala ori superioara, din motivul ca are mai mult gluten si are din ce se hrani.
    Pa.

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  15. Deci pot acum a treia zi de cand sta in frigi s o improspatez? Nu mai am 250g ca deja am scos 250g din ea. Vreau sa am tot timpul sa nu o iau de la capat. Am pus primele 50g faina integrala obisnuita nu cu fitze, pe urma faiana alba si a iesit extraordinar, acum voi adauga faiana neagra de fapt tot integrala dar buna. M am indragostit :)) Mananci painica din asta in prostie de buna ce este. Am adaugat la paine si drojdie uscata. Diana,

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  16. @Buna Diana
    Ma bucur ca te-ai indentificat.
    Deci cantitatea care o ai tu o cantaresti si o improspatezi cu o cantitate dubla de faina si dubla de apa fata de maia care o ai tu.
    Sa-mi spui si mie ce reteta ai facut.
    Pe curand.

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  17. Merci mult pentru raspuns:) Painica se numeste "Paine aroma" a Laurei Leckerein. Te asigur ca iese de vis. Iti doresc succes:)

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  18. Scuze Laura Leckereien am vrut sa scriu:). Acum am gasit o reteta pentru drojdie lichida din mere, stafide, la care nu se mai adauga si drojdie din comert. Voi incerca sa vedem ce iese:) PUP

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  19. Multumesc pentru raspuns.
    Aici iti las un link cu o reteta de paine facuta cu drojdie naturala identica cu asta.
    http://misrecetasfavoritas2.blogspot.com/2010/04/pan-con-masa-madre.html

    Aici iti las alta
    http://cocinaconmigoelblogdemarisol.blogspot.com/2010/05/pan-con-masa-madre.html

    Drojdia naturala nu conteaza procesul de pregatire, cea ce conteaza este lichidul, faina, manevrarea si temperatura. Apa sa nu fie cu clor deci sa fie plata si sa ai mult timp la dispozitie. A important este sa fie drozdia activa, cand vrem s-o folosim.
    Succes in continuare si astept vesti de la tine.
    Te pup.

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  20. spune-mi te rog cata maia pun la o paine (de 500 g faina, de ex)? si apa? la temperatura camerei, nu? ms frumos

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  21. Buna Catalina
    In general apa se folosese la temperatura camerei, numai in cazul in care iti cere reteta folosesti apa rece, cum se intampla la unele baghete sau la chabatta.
    Iar drojdia naturala, se foloseste in general de la 20%-40%. Asta depinde de temperatura. Pe timp de iarna se foloseste mai multa.
    Acum de exemplu cum e frig, se poate pune 200 gr drojdie naturala la 500 gr faina.
    In general poti face orice reteta de paine cu drojdie din comert, inlocuind drojdia din comert. Tu scazi parte de faina si partea de apa care tu o ai in drojdia naturala, din reteta cu drojdie din comert, si nu-i mai adaugi drojdia din comert.De exemplu o reteta de 500 gr faina, 300 gr apa si 10 gr sare. Tu ii pui 200 gr drojdie naturala. Scazi 100 din faina si 100 din apa. Asta a fost un exemplu, asta ar fi o paine de 60% hidratare, o paine cu drojdie naturala in general se face cu mai multa umiditate.
    Uite ca sa nu o mai lungesc, iti las aici un link cu o formula foarte simplu de realizat. Tu ii poti schimba faina, adaugand integrala... de care vrei, sau sa-i adaugi si seminte...
    http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2011/09/painea-cea-mai-simpla-cu-drojdie.html
    Sper sa-ti fie de folos...
    Pupici:-)

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