viernes, diciembre 30, 2011

Cozonac cu mac, cacao si rahat - Cozonac con amapola, cacao y delicia turca

   La multi ani prieteni!
   Inainte de sfarsitul anului vreau sa va arat o alta reteta de cozonac. Deocamdata sunt in cautarea retetelor perfecte de cozonac. De ce ma refer la mai multe? pentru ca fiecare reteta de cozonac are atractia lui. Cozonacul cu nuca e foarte bun, la unele persoane le-a placut foarte mult, la altele mai putin, dar pentru mine a fost foarte bun. Singurul lucru de care se plangea unele persoane, erea de faptul ca are nevoie de mai mult zahar. Dar studiind retetele de cozonac de pe net, am vazut ca cozonaci au cam aceeas cantitate de zahar. De se pare ca cozonacul nu e o paine prea dulce, are un procent de zahar in jur de 20%. Dar cred ca noi persoanele ne-am schimbat, dorim sa mancam mai dulce, altfel nu-mi pot explica!
   Asa ca luanduma dupa panettone, la el nu s-a plans nimeni ca nu e dulce, clar, are in jur de 32% zahar, asa ca imaginativa diferenta! Asa ca am ales sa fac acest cozonac, un cozonac dulce si sa placa la toata lumea, punand un 28% zahar. Ce sa va spun, a placut la toti, nu s-a mai plans nimeni, asa ca vin sa-l impartasesc cu voi. 
Reteta originala o gasiti aici, reteta e modificata la cantitatile de zahar, cantitatea de drojdie si la modul de al face, asta pentru a micsora cantitate ade drojdie ca sa aiba o mai lunga valabilitate si sa nu se faca tare a doua zi.
   Va doresc sa aveti parte de toate cele bune, acum in prag de an nou:)))

   Feliz noche vieja amig@s!!!
   Antes del fin del año hoz propongo otra receta de cozonac. Aunque la ultima vez les he presentado el cozonac con nueces, un cozonac con el cual hemos disfrutado mucho, vengo a presentaros otra variante, en mi país hay varias manera de hacer el cozonac, así que espero que no se cansen:) El otro cozonac esta relleno con nueces y al parecer le hacia falta más azúcar, yo la verdad no me he enterado, a mi me gustaba tal cual, pero los que lo han probado me dijo alguno que necesita más azúcar. Mirando por internet las rectas de cozonac, estudiando y viendo las cantidades de azúcar que tienen, he notado que ronda alrededor de un 20% de azúcar, eso significa que el cozonac es un pan dulce pero no muy dulce y nosotros hemos cambiado, queremos que sea más dulce. Como hace poco he hecho el panettone, nadie se ha quejado de que le falta dulzor, pues claro tiene alrededor de 32% azúcar, vaya diferencia. Pues bien, he subido la cantidad de azúcar a un 28%, y así nadie se ha quejado, les han gustado a todos. 
   La receta original es de aquí, he modificado la cantidad de azúcar, la cantidad de levadura y el modo de elaboración, utilizando un pre-fermento, de este modo el pan nos va ha durar un poco más de tiempo y no se va a hacer migas y no se va a poner ni duro el segundo día.
   Les deseo amigos una feliz fiesta, y que lo pasen muy bien:)))

Aici poti vede versiunea unei persoane care a facut aceasta reteta. A folosit chiar si frigiderul pentru a fermenta pre-fermentul.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
pre-ferment:
100 gr faina
70 gr lapte caldut
5 gr drojdie proaspata
---------------
600 gr faina
232 gr lapte
196 gr zahar
77 gr ou intreg
77 gr galbenus de ou
140 gr unt
9 gr drojdie proaspata
6 gr sare
---------------
15 cacao, amestecata cu 2 linguri apa
arome pentru aluat: esenta rom, coaja de portocala, coaja de lamaie...
de umplut, rahat si stafide macerate minim 12h in rom, sau in lichior, esenta de rom si apa...
100 gr mac rasnit, se pune 100 gr lapte la fiert impreuna cu 50 gr zahar si esenta de rom, odata ce da in fiert adaugam macul rasnit, amestecam si oprim focul, lasam sa se raceasca.
Aquí puedes ver como una como le ha salido a alguien que ha intentado está receta. Utilizando incluso el frigorífico para fermentar el pre-fermento.
Ingredientes:
pre-fermento
100 gr harina de fuerza
70 gr leche
5 gr levadura fresca
--------------
600 gr harina de fuerza
232 gr leche
196 gr azúcar
77 gr huevo entero
77 gr yema de huevo
140 gr mantequilla
9 gr levadura fresca
6 gr sal
---------------
15 gr cacao, mezclada con 2 cucharas de agua
aromas para la masa: esencia de ron, ralladura de naranja, ralladura de limón...
para rellenar:
rahat-delicia turca
pasas maceradas mínimo 12h en ron, licor o esencia de ron y agua
100 gr semillas de amapola molidas, se pone en una cazo 50 gr leche con 50 gr azúcar y esencia de ron, le damos un hervo y añadimos las semillas de amapola molidas, apagamos el fuego, mezclamos bien y dejamos enfriar.
1. Preferment. Cu 4-6 ore inainte de  a framanta cozonacul amestecam bine ingredientele de la preferment, acoperim si lasam sa fermenteze 4-6 ore.
2. Framantat. Punem faina, laptele, aouale, drojdia, aromele si pre-fermentul in vasul de framantat, framantam 3 min la viteza mica. Acum adaugam sarea si  incepem sa adaugam zaharul, il vom adauga in 5 ture, lasand sa framante aprox 1 min intre fiecare tura. Cand vedem ca aluatul este legat si ca aproape nu se mai rupe, incepem sa adaugam untul, untul fiind la temperatura camerei. Untul il vom adauga putin cate putin. Vom avea impresia ca framantam o maioneza, asa va deveni aluatul de pufos si umflat. Dupa ce s-a integrat untul bine, nu mai e nevoie sa framantam mult, aluatul trebuie sa fie foarte elastic si sa nu se rupa cand vrem sa-l intindem. Scoatem aluatul, il cantarim, si-l impartim in 3 parti egale, e posibil sa lasati un pic mai putin aluat in portia la care vom adauga cacao. Punem in vasul de la robot parte la care vom adauga cacao si ii punem cacaua amestecata cu cele doua linguri de apa, trebuie sa framntam numai cateva minute, foarte putin timp, doar sa se integreze bine cacaua, daca e nevoie vom scoate aluatul de pe carlig si ii vom da drumul din nou cateva clipe.

1. Pre-fermento. Con 4-6h antes de amasar la masa, mezclamos bien los ingredientes del pre-fermento (yo lo hice por la mañana), dejamos fermentar 4-6h.
2. Amasar. Ponemos la harina, la leche, los huevos y las yemas, la levadura, las aromas y el pre-fermento en el vaso para amasar, amasamos 3 min a vel pequeña. Ahora añadimos la sal y empezamos a añadir poco a poco el azúcar, hay que añadirlo en 5 turnos, dejando amasar aprox 1 min entre los turnos. Cuando vemos que el gluten está bastante desarollado y que la masa es elástica, empezamos a añadir la mantequilla en pomada. La mantequilla hay que añadirla trocito a trocito, vamos a tener la impresión de hacer una mayonesa, así se vuelve la masa de esponjosa. Una vez que la mantequilla está bien integrada, no va a hacer falta amasar mucho más, solo serán unos momentos más. Sacamos la masa, la pesamos y dividimos en tres partes iguale, incluso la parte en la que añadimos el cacao puede ser con pocos gramos menos. Ponemos en la amasadora la masa a la que añadimos el cacao y añadimos el cacao mezclado con el agua, hay que amasar solo hasta que se integra el cacao, si hace falta quitamos la masa del ganchillo y volvemos a amasar unos momentos más.
3. Prima fermentare. Se pune aluatul intr-o caserola unsa cu ulei, daca aveti caserole mai multe il puteti pune si separat. Lasam sa fermenteze 1h:30min-2h, asta depinde de caldura din incapere. La mine ereau aprox 19ºC.
4. Modelarea. Luam fiecare aluat in parte si pe o suprafata unsa bine cu ulei, fara al manevra, vom imparti fiecare parte de aluat in doua parti egale, vom pune pe doua parti rahat taiat in bucatele mai mici si vom face sul, pe doua parti umplutura de mac, iar pe celelalte doua parti cu cacao vom pune trafidele macerate, dar scurse foarte bine de lichid. Vom impleti cate trei suluri si le vom pune pe fiecare intr-o forma unsa cu ulei.
5 A doua fermentare. Punem formele cu aluat in cuptor, cuptorul fiind stins, sau le introducem intr-o punga pe care o legam bine. Lasam sa fermenteze timp de aprox 1h.

3. Primera fermentación. Ponemos la masa en un taper engrasado, si quieren pueden ponerlo en varios envases por separado. Dejamos fermentar 1h:30min-2h, depende de la temperatura del ambiente, en mi casa había unos 19ºC.
4. Modelar. Sobre una superficie engrasada, sin manejar mucho la masa dividimos cada bola en dos. Como vamos a hacer dos cozonac, rellenamos dos partes de masa con el mismo relleno. Rellenamos dos con rahat-delicia turca, dos con el relleno de amapola y la masa de cacao con las pasas bien escurridas yo he usado incluso papel de cocina para quitar parte del líquido. Cada tres rollos los trenzamos y los ponemos en los moldes engrasados.
5. Segunda fermentación. Ponemos los moldes con la masa en el horno, el horno estando apagado, o en una bolsa la cual vamos a serrar muy bien. Dejamos fermentar 1h.
6. Coacerea. Incingem cuptorul la 180ºC (atentie! daca ati pus aluatul in cuptor, sa nu uitati de el, trebuie scos inainte de a pune cuptorul in  finctiune). Inainte de a introduce in cuptor cozonaci ii ungem cu ou batut pe deasupra, cand cuptorul este incins ii introducem in cuptor si ii vom coace 1h. Daca vedem ca a obtinut culoarea dorita, e nevoie doar sa punem o folie de aluminiu deasupra. Pentru a sti daca sunt copti, trebuie sa-i facem testul cu betisorul, daca iese batul curat este copt.
7 Racirea. Scoatem cozonaci din cuptor si ii punem sa se raceasca pe o laterala, dupa vreo 5 min ii intoarceam pe cealalta parte, asta pentru a nu se lasa, fiind prea pufosi nu vor putea sa sustina greutatea de la crusta. Ii scoatem din forma, daca folositi forma de sticla cum am procedat eu, daca nu, ii puteti scoate si mai inainte, deci dupa 10-15 min ii puteti pune normal pe un gratar sa se termine de racit, acoperiti cu un servet. Se consuma dupa ce sau racit complect :(

6. Hornear. Precalentamos el horno a 180ºC (no olviden de la masa! sí lo han puesto dentro del horno, deben de sacarlo antes de precalentar el horno). Antes de introducir los cozonac en el horno hay que pincelarlos por encima con huevo ligeramente batido, una vez que el horno está listo, los introducimos y horneamos 1h, o hasta que pasa la prueba del palillo. Si ha obtenido el color deseado antes de estar listos, solo hace falta cubrirlos con aluminio.
7. Enfriar. Sacamos los cozonac del horno y los ponemos de lado para que se enfríen, después de 5 min los ponemos por el otro lado, así no bajan con el peso de la corteza. Luego los desmoldamos, si utilizan moldes que no son de cristal como lo he hecho yo lo pueden desmoldar incluso antes, yo los dejo para que suden un poco y así salen muy facíl. Se ponen encima de una rejilla para que acaben de enfriarse cubiertos con un paño. Se pueden consumir una vez fríos.
Trimit acest articol spre YeastSpotting.
Envío este articulo a YeastSpoting.

15 comentarios:

  1. Es precioso, me encanta tanto la forma que tiene como el dibujo que generan las dos masas. Y debe estar buenísimo, por supuesto! Me encantaría probar tanto este como el de nueces, imposible elegir uno :)

    Feliz año nuevo!

    ResponderEliminar
  2. Daniela, esto me parece divíno.... yo discrepo con lo del azúcar, el cozonac que hicimos me pareció perfecto en cuanto al dulzor, claro que no me gustan las cosas demasiado dulces porque creo que enmascaran el verdadero sabor. Ni decirte que este te lo copio pero más que rápido.... Te deseo un feliz año 2012 y que pases unas buenas fiestas con toda tu familia. Besos

    ResponderEliminar
  3. Que precioso el pan Daniela, aunque no me gusta para nada el cacao, pero de todas maneras me parece de muy buena presencia.
    Te deseo una felíz noche de año nuevo, que lo pases estupendo y tengas todo lo mejor para el 2012.
    Un beso.

    ResponderEliminar
  4. La multi ani, un An Nou fericit si plin de impliniri!

    ResponderEliminar
  5. La multi ani,un an nou plin de bucurii!!

    ResponderEliminar
  6. Esto lo tengo que hacer.....se ve delicioso!!.....Te deseo un maravilloso año 2012 !!.... con abundancia de salud, trabajo, amor y paz !!.... y por supuesto ..... recetas maravillosas!! . todo lo mejor para ti y familia !!.... Abrazotes, Marcela

    ResponderEliminar
  7. Mmm, tare bine arata!!!
    La multi ani!Un An Nou plin numai de bucurii!Pup!

    ResponderEliminar
  8. Ce frumos arata!!

    E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

    ResponderEliminar
  9. An Nou fericit, cu sanatate, belsug si impliniri!

    ResponderEliminar
  10. Un pan maravilloso Daniela! Con solo ver los ingredientes me gusta, ni hablar de las fotitos tan bonitas.
    un beso, y feliz año!!!

    ResponderEliminar
  11. Este minunat cozonacelul tau:) Tare mult as vrea sa l execut:) Rugamintea mea la tine este sa mi spui cat inseamna 77g ou si galbenus, eu neavand posibilitatea sa cantaresc cu exactitate. Merci si pupici:)
    Lena

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Buna Lena
      Ma bucur ca iti place cozonacul, e un cozonac foarte, foarte bun, e unul din preferati mei.

      Un ou cantareste, ma refer la un ou mediu, cantareste 52-55gr, iar galbenus, cred ca sunt 3 sau 4 galbenusri, galbenusul cantareste mai putin decat albusul, nu-ti pot spune cu exactitate. Cred ca am folosit 3 galbenusuri si doua oua intregi, iar parte din oul intreg am uns cozonacul. Acum daca vei folosi putin mai mult ou nu va influenta mult aluatul.

      Spor la copt, si astept vesti de la tine.

      Eliminar
  12. Me chifla el Cozonac y he venido a por esta receta que siempre le he tenido ganas, voy a hacerlo con espelta a ver que pasa, le pondré un poco de gluten de trigo para que aguante el azúcar y la mantequilla... Besos

    ResponderEliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)