lunes, agosto 01, 2011

Cocă de prune fără oua, fără lapte / Coca de ciruelas sin huevo y sin lactosa

    De puţină vreme particip într-un grup pe facebok, iar săptămâna trecută s-a propus să facem o reţetă cu prune, aşa că asta e reţeta pe care eu am făcut-o. Este o reţeta inspirată de pe blogul lui Hilmar, eu am făcut multe reţete de la ea, (în special pâine). Dar veţi vedea că reţeta este modificată, reţeta originală este făcută cu untură şi ouă, deci ca liquid nu are altceva, iar eu am adaptat-o pentru persoanele vegetariene. Nu pot să zic că poate fi aceas reţetă, mă refer la gust, banana aportează la coca un gust foarte bun, specific bananelor, dacă aţi făcut un chec sau pâine cu banane ştiţi la ce mă refer.

    Deci banana a fost să zicem înlocuitor la ou, dacă dorim să înlocuim oul vreo data, va recomand să-l înlocuiţi cu o fructă, o fructă cărnoasă, deci un ou la o fructă, sau un piure de mere, acolo trebuie să puneţi la gramaj, un ou cântăreşte între 40-70 gr depinde calitatea, aşa că eu am pus la socoteală aprox55gr, având în vedere că bananele mele ereau prea mari.
    Gustul? Foarte bun, ce bun! Odată ce s-a răcit a dispărut mai bine de jumate, cealalta parte am împărtăşit-o cu familia soţului meu, au o fetiţă de 2 ani şi nu va imaginaţi cât de mult i-a plăcut, a mancat 4 bucăţele! cineva mi-a zis că seamănă foarte mult la gust cu găluşte de brune, eu nu ştiu, nu am probat niciodată. Dar gustul de banană şi dulcele de la aluat în combinaţie cu aciditatea prunelor e o cobinatie foarte bună, va spun nu te mai poţi opri din mâncat, eu am fost fericită că s-a mânca repede aşa nu am avut timp să mănânc eu mult, hahaha... Mai ales ce bucurie am avut, nu ştiu la voi, dar la mine când fac o reţetă bună şi văd cât de bine se mănâncă mie îmi produce multă plăcere, eu asta aştept de la ei, asta este recompensa mea. Sper s-o probați și voi și să-mi spuneți dacă v-a plăcut.


    Hace poco tiempo participo en un grupo de amigos en facebok, y cada semana se hace una propuesta para cocinar con algún ingrediente, la semana pasada fue propuesto la ciruela, hacer una receta con ciruela. Así que yo al recordarme de la receta de Hilmar, la mire y me pareció muy apetecible, pero no quería hacer una receta con huevos y lactosa, así que he hecho bastantes cambios y la receta ya no puede ser la misma, teniendo en cuenta que es una receta adaptada para las personas vegetarianas, sin lactosa y sin huevo. Además encontramos en la masa el sabor del plátano ya sabéis el sabor especifico del plátano si habéis hecho alguna recta de masa con plátano o banana.

    El plátano o banana es el sustituto del huevo, si queréis hacer alguna vez una receta de bizcocho, o otro tipo de composición con masa y la receta lleva huevo y lo queréis eliminar, tenéis que sustituir con una fruta, una fruta con mucha carne o un puré de fruta, por ejemplo de manzana. Cuando se utiliza una fruta grande o puré de de fruta tienes que tener en cuenta la cantidad, un huevo pesa entre 40-70 gr depende de su calidad, yo en esta receta he utilizado aprox 55gr de fruta para sustituir un huevo.
    Que sabor tiene? Muy rico! Una vez que se ha enfriado no ha tardado nada para vaciarse la mitad de la bandeja. La otra mitad la lleve a compartir con la familia de mi marido, tienen una niña de 2 años y ha comido un montón, ha comido 4 trocitos! El dulce del plátano y la acidez de la ciruela es una combinación muy rica, les digo que no puedes parar de comer, yo era muy feliz, viendo como se comía, así no como yo mucho, hahaha... Y que alegría me han producido, no se vosotr@s pero a mí me produce mucha alegría cuando veo que hago una receta y la gente lo come a gusto, esta es mi recompensa. Espero que la probéis y que disfrutéis como nosotros hemos disfrutado.





Ingrediente:
100 gr cartof fiert
210 gr banană, (au fost două banane mari coapte foarte bine, să aibă pete maro)
70 gr zahăr brun (se poate şi mai puţin, datorită bananelor care aportează şi ele dulceaţa)
10 gr drojdie proaspătă diluata cu două linguri de apa plată, sau fiartă şi răcită
300 gr făină cu un mare procent de proteine între 12-15%
75 gr margarină nehidrogenata
1/4 linguriţă sare
6-8 prune + zahăr brun pentru presărat pe deasupra


Ingredientes:
100 gr patata cocida
210 gr banana o plátano, hubo dos bananas (bien maduro, que tenga manchas marrón)
70 gr azúcar moreno (se puede poner y menos, los plátanos también aporta dulzor)
10 gr levadura fresca, mezclada con dos cucharas de agua mineral o hervida y enfriada
300 gr harina de fuerza
75 gr margarina no hidrogenada
1/4 cucharadita sal
6-8 ciruelas + azúcar moreno para espolvorear por encima




1. Cartofi fierţi, banana şi zahărul se mixează bine.
2. Se pune compoziţia în vasul pentru frământat, se adaugă făina şi drojdia, după care frământăm la viteza 1, odată ce ingredientele sau integrat adăugăm margarina şi framntăm până când începe să se desprindă aluatul de pe pereţi vasului, adăugăm sărea şi mai continuăm să frământăm foarte puţin, repet foarte puţin timp.
3. Întindem aluatul într-o tavă unsă cu ulei (eu am folosit hârtie pentru cuptor, dar tot am pus ulei, ca să alunece aluatul), trebuie să avem mâinile unse cu ulei când întindem aluatul, fiind un aluat cu foarte mult lichid.
4. Prunele feliate le punem pe deasupra şi cu o lingură presărăm zahăr brun pe deasupra.
5. Se coace în cuptor preîncălzit la 180ºC, la mine a durat 35 min până când a fost gata, deci după cuptorul fiecăruia, va puteţi ghida după culoarea de pe margine.


1. La patata cocida, la banana y el azúcar se tritura con la batidora.
2. Ponemos la composición liquida en el vaso de la amasadora, añadimos la harina y la levadura y amasamos a vel 1, una vez que se han integrado bien los ingredientes, añadimos la margarina, cuando empieza la masa a despegarse de las paredes del vaso se añade la sal y seguimos amasando un ratito más, pero solo un ratito.
3. Extendemos la masa en una bandeja engrasada, yo he utilizado papel para horno, pero la he engrasado con aceite para que no se pegue la masa, siendo una masa con mucho liquido.
4. Las ciruelas cortadas se pone encima de la masa y con una cuchara espolvoreamos por encima con azúcar moreno.
5. Horneamos en el horno precalentado a 180ºC, a mi me ha durado 35 min, deben mirar los bordes de la masa, en cuanto esta dorada está hecha.


Trimit acest articol spre YeastSpotting!

Y este articulo también va a YeastSpotting!

6 comentarios:

  1. Que delicia Daniela, me encanta la acidez de esta fruta, debe estar muy rico.
    Interesante que la masa lleve papas.
    Besos

    ResponderEliminar
  2. Hola Kako
    Me alegro que hayas vuelto...
    Sí es muy rica, la masa es suave y como cremosa... las patatas, pues a mi también me ha sorprendido, pero creo que aporta cremocidad a la masa, no sé, la verdad no lo he pensado bien si es una buena combinación para la salud, bueno aparte de que es una combinación de dos almidones, que ya sabemos que no es sano... pero hay muchas recetas así.
    Un besito.

    ResponderEliminar
  3. Pare delicioasa desi mie nu mi-a iesit :-( In loc de o coca pufoasa, la sfarsit era un fel de masa cremoasa si plina de zeama de prune. Am avut grija sa folosesc exact cantitatile din reteta, am cantarit toate ingredientele la cantarul electronic, am inlocuit margarina cu unt, am folosit faina alba de grau.

    Ma intrebam ce inseamna făină cu un mare procent de proteine între 12-15%? Poate din cauza ca am folosit faina alba de grau a iesit asa?

    Reteta pare super buna si as vrea sa imi dau seama ce am gresit, ca sa o mai incerc. Multumesc pentru orice sugestie!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si eu am folosit faina alba. Dar cum am spus in articol, trebuie o faina care sa aiba peste 12% proteine. Incearca sa framanti mai mult timp fara margarina-unt,si foloseste cartofi fierti cu o zi inainte, e adevarat, imi amintesc ca e un aluat foarte lipicios, dar asta ii da cremositate la aluat, nu pare a fi un aluat cu drojdie.
      Eu l-am intins cu mainile umede.
      Iti doresc mult succes, si nu uita, spune-mi cum ti-a iesit.

      Eliminar
  4. Iti multumesc mult pentru sfaturi! o sa mai incerc o data coca de prune si sper sa imi iasa mai buna- o sa scriu aici daca am reusit. Inca o data multumesc.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ia in considerare si admosfera din zona unde traesti tu. In Madrid admosfera e foarte uscata si folosesc multa apa la aluaturi. Deci daca la tine e mai multa umiditate in admosfera, nu-ti va iesi bine daca nu vei adauga mai multa faina sau mai putine lichide.

      Eliminar

Gracias por vuestros comentarios, me hace muy feliz leerlos:)

Mesajele voastre da energie acestui blog pentru a continua, va multumesc, ma fac foarte fericita cand le citesc:)